Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Verslag  Nosbo-wedstrijd: Valthermond 1 – ESG 2:  3 1/2 – 2 ½

Door Raymond en Arjen.

Vol goede bedoelingen ging ESG2 naar Valthe voor de uitwedstrijd tegen Valthermond 1.

Sergei deed wat hij moest doen, winnen van Coert Joost die 70 ratingpunten minder heeft dan hij.  De dames waren reeds van het bord, evenals de torens, waardoor het een pionneneindspel met lopers en paarden werd. Sergei moest wel de juiste zetten doen in een spannend eindspel, waarbij Coert, die dergelijke eindspelen best goed beheerst,  het hem niet gemakkelijk maakte.

Raymond op bord 2 speelde tegen Karel Stolte, een geroutineerde speler die 170 ratingpunten meer heeft. Met zwart speelde hij de Pirc-Defence maar op een wijze die hem al meteen in de problemen bracht, door een centrumpion te verliezen. Pirc heeft een aantal variaties die je wel eerst goed moet bestuderen en niet zoals Raymond de opening half bestuderen, zelf niet nadenken, en vertrouwt op hetgeen hij op youtube heeft gezien. Een goede les derhalve.

Anneke speelde een enerverende partij tegen een in principe sterkere tegenstander. 1620 vs 1460.

Soms leek de spanning Rens Sliedrecht te veel te worden, toen hij pardoes een Loper weggaf, sleepte hij er toch nog een spannend eindspel uit. Dat kwam vooral omdat hij twee pionnen meer dan Anneke had.

Maar Anneke speelde geconcentreerd door en toen Rens ook nog zijn andere Loper verloor was het gedaan.

Arjen speelde met zwart een goede partij tegen Bart Krol (rating 1504), totdat hij zich aan het eind het slaan van twee pionnen dacht te kunnen permitteren. Na het slaan op c4 (De4 bleek beter te zijn, zie diagram hieronder) volgt echter Dh6 en volgens een iets langer doorrekenend StockFish is dat vrij eenvoudig  winnend voor wit. Het opzij stappen met de toren (niet gespeeld, Arjen meende geforceerd mat te gaan (via Pg5) en gaf daarmee te vroeg op, het vrijmaken van ‘vluchtveld’ e8 werd om onduidelijke redenen over het hoofd gezien) naar e8/d8 lijkt de boel nog te kunnen redden, maar met goed spel van wit zou ook dit een vergeefse poging zijn geweest, al zou dat allemaal niet zo makkelijk te zien zijn geweest.

valtherm. - esg arjen

Flip speelde tegen Peter Kolthof.  Volgens Peter had Flip op een gegeven moment duidelijk winstkansen maar Flip had het idee dat het toch wel echt een remisewedstrijd was.

Beide schakers leken content met de puntendeling.

Hans was in een gecompliceerd eindspel verwikkeld tegen Klaas van de Spoel. Maar Hans kreeg op een bepaald moment een mooie stelling waarbij de winst voor het grijpen leek. Leek, want volgens Hans leek het ook mooier dan het in werkelijkheid was. Klaas kon toch weer het tij keren en , ondanks dat hij bijna in tijdnood kwam de winst veilig stellen.

Concluderend kunnen we stellen, dat alles ook heel anders had kunnen lopen, maar ja…zoals zo vaak!

Desalniettemin was het goed toeven in “Ons Dorshuis” te Valthe en de felicitaties gaan uiteraard naar het team van Valthermond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 3, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: