Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 in de problemen

Het verslag is wat later omdat u anders vier artikelen tegelijkertijd kreeg. Elke dag iets nieuws is beter. Kijkt u slechts één keer in de week, vergeet dan niet de andere drie artikelen te lezen (zwemdiploma, schoolschaak, ESG-3)

ESG 2 heeft zich in de problemen gewerkt met een nederlaag tegen het onderaan staande Lewenborg. Het was een volkomen onnodige nederlaag (dat is bij schaken wel vaker het geval). Laten we de borden bij langs lopen. Marcel wou persé de openingsproblemen in een paar zetten oplossen. Dat lukte niet dus begon Marcel te denken en had na 10 zetten nog 5 minuten over. Dan kun je zelfs fouten van je tegenstander niet meer afstraffen.

Bastiaan aan bord 2 keek alleen naar Pf5 en vergat dat het paard ook naar g6 kon. Daar kon hij niet genomen worden omdat pion f7 gepend stond. Het paard viel vanaf g6 echter wel toren en dame aan. Weg kwaliteit en dat werd door de tegenstander goed uitgespeeld.

Ton aan bord 3 had een pionnetje voor in goede stelling. Ton trok zich terug en zag vervolgens het pionnetje voor in de doos verdwijnen en blunderde vervolgens ook nog eens de kwaliteit weg.

Aan bord 4 kwam Douwe ook een pion voor, maar gaf die niet terug. Douwe kwam een beetje in tijdnood, maar vijf zetten in vijf minuten is voor Douwe geen tijdnood te noemen. Douwe maakte géén fouten meer en kon een mooie punt scoren.

Geert aan bord 5 speelde een mooie partij, waarbij de loper beter was dan het vijandelijke paard. Het pionnen eindspel werd door Geert goed uitgespeeld en dat leverde de winst op.

Gerard aan bord 6 zat met zwart in de verdediging en probeerde tegenkansen te creëren langs de f-lijn. Dat zou zeer tweestrijdig zijn is mijn oordeel aan de kant. De tegenstander durfde het echter niet aan, maar verspeelde daarmee wel zijn voordeel. Gerard offerde een pion om dan maar op de damevleugel te gaan rommelen. Mooi om naar te kijken en het leverde ook nog een punt op.

Jan Plante stond al vroeg een pion voor en ik rekende al op een winst. Jan kon echter geen goede winstplan vinden en moest uiteindelijk in remise berusten.

Willem kwam in gewonnen stelling te staan, met de vijandelijke koning in de hoek en een opgesloten dame.. Net toen hij het kon afmaken middels Pe2 besloot hij echter een pionnetje op e4 mee te nemen. Hierdoor kon de tegenstander middel Dh1 de dames afruilen (dame weg, dan zou Da8 mat volgen). Ook daarna ging Willem op pionnen jacht met als gevolg een paard die opgesloten was en een vijandelijke pion die alleen door het weggeven van een loper onschadelijk gemaakt kon worden. Daarna had Willem nog de kans om een eindspel te bereiken van PL tegen blote koning. Laat de tegenstander maar bewijzen dat hij dat kan. Maar nee, Willem probeerde nog te winnen wat resulteerde in verlies.

Een zware tegenvaller dit verlies. Op bordpunten staan we nog wel boven twee andere teams, maar die hebben een veel zwakker programma dan ons.

Bastiaan en Marcel aan de topborden

Bastiaan en Marcel aan de topborden

Ton is nog tevreden

Ton is nog tevreden

Jan op zoek naar de winst

Jan op zoek naar de winst

Gerard en Geert, goed voor twee punten

Gerard en Geert, goed voor twee punten

En hun tegenstanders

En hun tegenstanders

0,5 punt ipv de gehoopte en verwachte 2

0,5 punt ipv de gehoopte en verwachte 2

Marcel analyseert

Marcel analyseert

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 9, 2013 door in Externe Competitie 2e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: