Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 maakt sterke indruk

Het tweede van ESG moest tegen de kampioenskandidaat nummer één Staunton 2 uit Groningen. Op alle borden hadden de ESG-ers een sterke ratingachterstand, zoals u hieronder kunt zien.

lasse 1B; Ronde: 7; Datum: Mon 2013-03-04
1.
Struik,M.(Marcel)
1752
Ebels,T.F.(Theo)
2047
½
½
2.
Os van,B.(Bastiaan)
1779
Hebels,A.(Albert)
2007
½
½
3.
Boontje,W.(Willem)
1788
Popken,R.(Rob)
1876
½
½
4.
Tobben,D.Y.(Douwe)
1763
Dijk van,H.(Henk)
1851
½
½
5.
Selten,A.W.M.(Ton)
1707
Seijen,H.G.(Henk)
1800
1
0
6.
Dijkstra,G.(Gerard)
1697
Kruisinga,B.(Bram)
1788
½
½
7.
Hietbrink ten,G.F.(Geert)
1722
Colly,J.R.(Jan)
1830
0
1
8.
Schepers,W.(Willem)
1339
Steeg ter,R.J.(Ronald)
1748
0
1

De eerste die klaar was, was Willem Schepers die een kwaliteit verloor door dame en toren op dezelfde schuine lijn te zetten. Daarna schoof de tegenstander Willem van het bord waarbij Willem ook echt geen kans meer kreeg.

Het werd weer gelijk door een mooie winstpartij van Ton die tegen de Ruud Winkel van Staunton speelde, althans qua leeftijd. Ton won in de aanval en het doet ons natuurlijk goed dat Ton het nu wel goed afmaakte.

Willem Boontje speelde vervolgens remise in een knotsgekke partij. De tegenstander offerde eerst één stuk, vervolgens een tweede, Willem gaf de kwaliteit terug en het werd uiteindelijk drie stukken tegen toren en drie pionnen (naast dame, torens en nog wat pionnen). Bij het naspelen moet Fritz natuurlijk niet gebruikt worden, want die houd geen rekening met de spanning bij beide spelers. Aan het eind was de tegenstander blij te ontsnappen met eeuwig schaak, maar bleef wel een beetje met een kater zitten, want er had toch winst ingezeten???

ESG 2 kwam op achterstand door verlies van Geert die de 100% score van de tegenstander niet wist te onderbreken. Geert kwam al snel slecht te staan met vijandelijke witte pionnen op g5 en f5. Hij kwam met een creatief kwaliteitsoffer, maar dat werd weerlegd met de zet Dg4. Het was wat ik noem een’ teigetje ‘ aanval. Het ziet er mooi uit, lijkt gevaarlijk maar mist de benodigde inhoud.

Hierna alleen maar remises.

Douwe speelde net als vorig jaar tegen Henk van Dijk maar met een knipoog naar de zeventiger jaren. Toen won Douwe vaak van Henk, maar de tijden zijn veranderd. Henk heeft nu een hogere rating en wou ook weleens van Douwe winnen. Het eerste vredes aanbod werd nog afgeslagen, maar een paar zetten toch maar aangenomen. Was het eerbied voor elkaar dat met een bord vol stukken tot remise werd besloten, of hadden beide heren zich zo ingegraven dat degene die wat wou van de kouwe kermis thuis zou komen? De waarheid zal ergens in het midden liggen, het resultaat was remise.

Daarna speelde Bastiaan remise, had de hele tijd de wat aktievere stelling, maar kans op een overwinning zat er niet in. Toen er vervolgens ook nog ongelijke lopers op het bord kwam vonden de heren het welletjes en besloten tot remise.

De andere twee remises waren niet evenwichtig.

Marcel had wat geleerd van de vorige ronde toen hij na tien zetten nog maar 3 minuten had. Dit keer zette hij dertien zetten in 9 minuten op het bord. Blijkbaar allemaal theorie. De volgende zetten kostte beide spelers veel denktijd. Marcel gebruikte echter niet meer tijd dan zijn tegenstander. He was het enige bord wat echt (een beetje) in tijdnood kwam. Het was een partij met vroege dameruil. Er ontstond een eindspel met elk twee torens, een paard en een loper en zes pionnen. Wit had op de koningsvleugel vier pionnen tegen twee zwarte, zwart had vier pionnen op de damevleugel tegen twee witte. De vraag was wie kon zijn pionnen de meeste druk laten uitoefenen. Wit leek beter te staan omdat die een vrije h-pion had, maar toen wit wat te makkelijk dacht over tegenkansen greep Marcel zijn kans. Jammer dat Marcel de winst niet zag en afwikkelde naar eeuwig schaak.

Hierdoor kon Staunton de partij tegen Gerard remise geven. Gerard had een goede partij gespeeld en stond goed. Toen gaf hij echter een stuk weg en leek de strijd gestreden. De tegenstander liet een vijandelijke pion echter te ver oprukken waardoor hij genoodzaakt was een stuk terug te geven. Gerard bleef echter een pion achter en had waarschijnlijk al zijn verdedigingskunsten moeten aangrijpen om de partij nog remise te krijgen. Een dameeindspel met een pion minder is lastig te verdedigen. Gezien de stand bood Staunton remise aan en dat kon Gerard natuurlijk niet weigeren.

Derhalve een nipte verlies maar één die een betere nasmaak achter laat dan het verlies tegen Lewenborg.

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 4, 2013 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: