Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

KAMPIOEN !!!!!

ESG is door een simpele 6.5 – 1,5 overwinning op Oostermoer kampioen geworden. Met nog een ronde te gaan is ESG niet meer in te halen.

Het resultaat werd behaald door alle wedstrijden te winnen en zonder dat er een invaller nodig was. Kortom een echte teamprestatie

Het kampioensteamachterste rij: Herman, Peter, Leo, Evert en Ruud
voorste rij: Herman, Arie en Jan.

Het kampioensteam
achterste rij: Herman, Peter, Leo, Evert en Ruud
voorste rij: Herman, Arie en Jan.

De wedstrijd tegen Oostermoer was er toch een waar we met spanning naar uitkeken. Oostermoer staat welliswaar laag, maar vorig jaar lieten we ons toch door hun verrassen. Oostermoer kwam niet met hun sterkste opstelling . Een van de redenen waarom ze zo laag staan is dat een aantal sterke spelers niet alle wedstrijden mee kan doen.

Van de wel aanwezig sterke spelers was wat meer weerstand verwacht. Zoals het nu ging werd de winst eenvoudig binnengehaald. Als eerste was Herman Snelders klaar. Zijn tegenstander dacht op politieke wijze zijn partij te spelen. Zo van als ik iets geef dan krijg ik iets anders terug. Herman is wars van politiek en dacht er niet over iets terug te geven. Toen de tweede pion werd veroverd met een overweldigende stelling gaf de Oostermoerder (oud emmenaar Hans de Graaf) op.

Evert haalde het tweede punt binnen. Zijn koningsaanval zou doorslaan. Dat had de tegenstander ook gezien en liet het zich niet meer bewijzen. Tja een witte pion op f6 een loper  die op h6 voor zijn pion staat en een vijandelijke toren en dame die graag via de h-lijn de vijandelijke koning willen matzetten. Dat is ook een stelling waar je niet graag tegen aan kijkt. Het was weer eens een puike winstpartij van Evert.

Daarna werd het als snel 4,5 – 0,5. Arie zette zijn overwinningsroes voort met nu al zijn elfde achtereenvolgende overwinning. Nu maakte Heinse van Houten het hem ook niet al te moeilijk. Zijn pionoffer op b7 was al dubieus. Hierdoor legde een witte toren op de zevende rij het zwarte spel helemaal lam. Toen ook nog zijn dame werd ingesloten en verloren ging hield de Hoogezanster in Zuidlaarder dienst het voor gezien. (3-0)

ESG-Oostermoer, bord 4-1

ESG-Oostermoer, bord 4-1

Ook Peter had een makkelijke avond. Carel zat aan bord één omdat hij een geweldig seizoen speelt, maar dat kwam er deze avond niet uit. Hij werd volledig ingesnoerd en kon geen vin verroeren. Peter had de winst daarna voor het uitzoeken en koos niet een verkeerde. Een eenvoudige overwinning voor Peter die steeds meer in zijn spel komt. (4-0)

Ruud gooide er ook een aanval uit, inclusief een stukoffer. Ik zelf heb dat stukoffer ook weleens gespeeld. Objectief misschien niet goed, maar praktisch geeft het mooie kansen. Ruud had het zwaar, maar wist toch de goede ‘gewonnen’ stelling te bereiken. Hij had echter geen tijd meer over en kon toen niets anders dan akkoord gaan met remise. Maar met die remise werden we wel kampioen. (4,5 – 0,5).

Leo speelde daarna eveneens remise. Ik heb niet gezien of het evenwicht ooit is verbroken, maar feestvieren is ook belangrijk. En als je tegenstander dan (al of niet terecht) niet wil opgeven, dan moet het maar remise worden. (5-1)

ESG - Oostermoer, bord 8-5

ESG – Oostermoer, bord 8-5

Vervolgens kreeg Jan een remiseaanbod. Die had echter een mooie combinatie gezien en vond de stelling zo mooi dat hij die wel op het bord moest uitvoeren. U krijgt hem binnenkort in dit verslag te zien dan kunt u zelf oordelen. De winst heeft Jan echter niet kado gekregen. Zijn tegenstander wou als voorzitter van Oostermoer laten zien dat vechtlust een grote ratingverschil kan overbruggen. Als het voetballen was geweest dan had men gezegd dat een gelijkspel verdiend was geweest. (6-1)

Bleef over Herman Voss die zijn betere stelling zag verzanden in een stelling waarin hij weliswaar een kwaliteit voor stond, maar waarin hij nergens binnen kon dringen. Dan kun je natuurlijk nog heel lang doorspelen, maar dan heb je geen tijd meer om te proosten op het kampioenschap. Herman koos daarom maar voor het proosten.

Hiermee zijn we los van de overige resultaten in deze ronde al Kampioen. En wat voor een kampioen. Alle wedstrijden gewonnen, geen invallers, en met topscoorder Arie in onze gelederen.

Meer foto’s op de Facebookpagina van Schaken in Zuid-Oost Drenthe. Daar werd de hele avond verslag gedaan van de wedstrijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 18, 2013 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: