Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

De laatste ronde van ESG2, maar niet de de laatste ronde.

Dat klinkt vreemd en voelt ook wel vreemd, want ESG2 is de laatste ronde vrij door de terugtrekking van een team.

Alles begon al een week eerder toen Geert op bord zes vooruit ging spelen en ik ging als mentalsupport mee. Blijkbaar heb ik niet goed genoeg mijn best gedaan, want vanaf het begin kon Geert niet in de partij komen. De afruil ging verkeerd en Geert bleef met een slechte loper over die achter zijn eigen pionnen vastzat. de tegenstander rook bloed en begon gelijk met een aanval op Geert zijn koningsstelling en al probeerde Geert van alles, met een stuk minder ging het van slecht naar erger. Een punt voor Ten Boer dus.

De volgende week ging de rest van het team op stap waarbij we natuurlijk wraak zworen voor onze gevallen kameraad. OK misschien niet zo zwaar, maar winnen wouden we zeker wel gezien het onze laatste ronde was en het geluk ESG2 dit seizoen niet heeft meegezeten. We hadden dus dubbelop nog wat goed te maken was het gevoel.

Bij aankomst trokken we bij Ten Boer deze keer de grote zaal binnen en namen plaats achter het bord voor een lange zit, maar voor sommigen werd het toch een wat kortere zit.

Jan Plante kwam gelijk in de opening al een stuk beter te staan en begon te zoeken naar openingen. De tegenstander hield het een poosje goed, maar kwam steeds slechter te staan. Toen maakte de tegenstander een fout waardoor Jan een pion op kon schuiven met een aftrekaanval. Hierdoor was de winst zeker gesteld en Jan kon dus al snel kijken hoe de rest het deed.

Zoon snelle winst voelt dan toch goed, want je staat gelijk weer gelijk en je voelt dat alles weer open ligt in de wedstrijd. Zowel Fred en Willem kwamen toen steeds beter te staan al had Marcel het op bord 1 moeilijk. De andere partijen konden nog beide kanten op gaan. Toen Fred won met fraai spel zag het er dus goed uit. Beter staan wil nog niet zeggen dat je wint, maar Fred overspeelde duidelijk zijn tegenstander en wist het voordeel redelijk snel tot winst te lijden.

2-1

We hadden nu zelfs het voordeel en Willem ging rond deze tijd een toreneindspel in met twee pionnen meer. Gezien de mooie stand besloten bord 2 en 4 tot remises.

Douwe in een stand waar volgens eigen zeggen niks meer inzat en ik in een dameeindspel waar ik voelde dat ik misschien net iets meer had, maar waar ik de winst niet zo snel zag en het risico ook niet wou nemen en dus maar de 4 punten zeker wou stellen er op gokkend dat onze topscoorder wel op zijn minst remise zou kunnen krijgen.

Willem speelde zijn eindspel goed en langzaam maar zeker kwamen zijn pionnen naar voren. Zijn tegenstander probeerde nog met schaakjes de oprukkende pionnen te stuiten, maar Willem wist van geen wijken en sleepte de winst binnen.

Toen speelden Marcel en Gerard nog, maar helaas stond Marcel toen al verloren. In een agressief spel van beiden bleek Klaas toch duidelijk beter uit de strijd te komen. Zelfs het bijhouden van de stand kon hem niet genoeg afleiden om Marcel een kans te geven.

Gerard kwam in zijn partij een pion voor te staan, maar het lukte hem niet deze vast te houden en kwam in een toreneindspel, waar zijn tegenstander misschien zelfs net iets beter stond, maar toen ruilde de tegenstander juist Gerards mogelijk zwakke pion af waardoor de remise marge wel erg groot werd. Koelbloedig zette Gerard zijn toren verdedigend neer en ging lopen met de koning vast besloten de pionnen stelling van de tegenstander aan te vallen. Waarschijnlijk was dit remise, maar de tegenstander moest gezien de stand zelfs nog proberen te winnen. ja dan komen de fouten wel en Gerard is dit seizoen op dreef en slaat dan met een ingetogen glimlach toe. De strijd ging nog even door, maar de winst van het team was toen wel zeker. De tegenstander moest vechten om het nog remise te houden, maar dit lukte niet en Gerard kon de tegenstander zelfs nog mat zetten wat een mooie afsluiting was (voor ons dan natuurlijk) van de wedstrijd

Geen hele hoge plaats in het klassement voor ESG2, maar de eer is tenminste gered ondanks al het ongeluk en de mensen met een slecht seizoen is.

Aan onze topscoorder heeft het niet gelegen. Met 6,5 uit 8 heeft Gerard de rest van ons laten zien hoe het ook kan. Mooi gedaan Gerard.

T Ten Boer 1624 ESG 2 1723 3 5 26 mrt
1. Klaas Dijkhuizen 1951 Marcel Struik 1752 1 0
2. Jan Pilon 1743 Bastiaan van Os 1779 ½ ½
3. Piet Beetsma 1718 Willem Boontje 1788 0 1
4. Albert Prins 1668 Douwe Tobben 1763 ½ ½
5. Marten Berends 1509 Gerard Dijkstra 1697 0 1
6. Alfred Rodenboog 1572 Geert ten Hietbrink 1722 1 0
7. Gerard Zijlema 1472 Jan Plante 1727 0 1
8. Harm Buter 1361 Fred van Leeuwen 1553 0 1

Bastiaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 29, 2013 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: