Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG vergooit bekerwedstrijd

ESG moest in de halve finale van de beker aantreden tegen Leek. Leek staat tweedes in de promotieklasse en ESG vierdes. Leek is bovenin echter veel sterker en de beker wordt over vier in plaats van acht borden gespeeld.

Leek trad niet in zijn sterkste opstelling aan. Ook ESG miste wat spelers, maar dat is het hele seizoen al het geval. Het gevolg was wel dat ESG mogelijkheden zag.

SAM_4330Aan bord 1 moest Jan met zwart optreden tegen Johan Scharft. Die heeft vroeger nog bij ESG gespeeld en beide heren hebben elkaar dan ook vaak getroffen. Johan is op papier een stuk sterker dan Jan, maar de meeste onderlinge partijen werden toch remise. Het werd een voorzichtige damegambiet die al vlot in een herhaling van stelling eindigde. Jan tevreden want ziekte verhinderd niet een goede partij, maar vaak gaat het aan het eind wel mis.

Evert offerde een stuk voor de aanval en dat was op zich terecht. In een vlaag van verstandsverbijstering offerde hij ook nog een toren. Dat was geen offer maar gewoon weggeven. Er kwam nog wel een mooie aanval uit maar de tegenstander kon dit pareren door zijn dame te geven voor een toren. Evert moest daarna met zijn eenzame dame opboksen tegen twee torens en een paard en dat lukt natuurlijk niet.

SAM_4335Wim zag dat Marcel al lang gewonnen stond en besloot remise aan te bieden. Ik dacht dat hij een pion kon winnen, maar toen ik later keek bleek Wim de kwaliteit achter te staan. Hij had echter compensatie doordat de vijandelijke loper niks kon uitrichten. Het remiseaanbod was dan ook terecht. De teamleider van Leek vreesde echter een 2-2 gelijkspel. En dan moet er gevluggerd worden. ESG heeft namelijk de hebbelijke gewoonte deze meestal te winnen en ze zouden aan een 2-2 met vluggeren dan genoeg hebben. Vandaar de opdracht door te spelen die de Leker speler kreeg. Die probeerde vervolgens te forceren en kwam daardoor eigenlijk gelijk verloren te staan. Wim haalde het volle punt binnen.

Bij de stand 1,5 – 1,5 stond Marcel twee pionnen voor en had veel meer tijd. De enige compensatie van de tegenstander was de aktiviteit van zijn stukken. Alle stuurlui aan de wal zagen de winstkansen voor Marcel. De man achter het bord moet het echter ook zien en die had zijn energie blijkbaar in het begin opgesoupeerd. Eerst ging hij lang nadenken om vervolgens met de verkeerde oplossing te komen. Daarna werd het eindspel dusdanig slecht gespeeld dat Marcel zelfs nog verloor.

Rekende we eerst op een gelijkspel, daarna op winst om vervolgens te moeten constateren dat we hebben verloren. Weg finale en volgend jaar niet in de KNSB-beker.

 

T ESG 1832 Leek 1878 ma 22 feb
1. Jan van Os 1839 Johan Scharft 1988 ½ ½
2. Marcel Struik 1841 Sander Westerlaan 1942 0 1
3. Wim Fokkens 1853 Pieter Doller 1859 1 0
4. Evert Hondema 1797 Martien Veldman 1723 0 1

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 23, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: