Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

70 jaar ESG

“De bloei van het schaakspel in Emmen en Omstreken”.

In het verenigingsjaar 1961-1962 zag onze vereniging 8 maal per jaar een clubblad verschijnen. Dat blad werd zeer gunstig door de leden ontvangen en was gelijk al niet meer weg te denken in onze vereniging. Het was een ware aanwinst en verrijking van het verenigingsleven van het ESG.

Aku gongtoernooi 11Hoewel deze foto van het Aku (later Enka)-gongschaaktoernooi zo rond 1970 is gemaakt geeft het wel de sfeer weer zoals die in de 60er jaren ook aanwezig was. Foto: Emmer Courant

 

Ook werden in dat seizoen weer een aantal schaaktoernooien georganiseerd; daar waren de Aku-gongschaaktoernooi met zo’n kleine 100 deelnemers, het scholenschaaktoernooi met als winnaar het Christelijke Lyceum, het ambtenarentoernooi waarbij ook niet ambtenaren mochten aanschuiven. Dat toernooi dat op 4, 5 en 6 april werd gehouden werd gewonnen door T. Olthof, die toen net lid was geworden van het Emmer Schaakgenootschap. Verder werden ook nog een aantal vriendschappelijke wedstrijden gespeeld tegen o.a. Oosterhesselen en het Duitse Meppen. Vooral die wedstrijd viel in goede smaak; zowel bij de Duitse gastheren (die werden verwend met Hollandse kaas) alsmede bij de Emmenaren. “Het nut van internationale ervaring, door deze match opgedaan, werd ook nog even gememoreerd door de voorzitter, de heer P.W. Duiverman”.

Het seizoen 62-63 was niet echt opzienbarend; het schaakleven in Emmen kabbelde toen rustig verder. Stilte voor de storm? Ja inderdaad, want in het daaropvolgende verenigingsjaar was erg succesvol  voor het ESG. Mede door de komst van E. Nienhuis werd het eerste tiental kampioen en promoveerden naar de eerste klasse. “Het ging echter niet zo gemakkelijk als de cijfers doen vermoeden, want ondanks 13 wedstrijdpunten en 54 bordpunten uit 7 wedstrijden, was de voorsprong op nummer twee zeer gering Deze vereniging (v.d. Lindde) behaalde uit diezelfde zeven wedstrijden ook 13 punten, echter de bordpunten gaven voor WSG de doorslag. (54-49).! Vermeldingswaardig is dat nummer drie op de eindstand, 8 wedstrijd- en 38 bordpunten had! Dat team speelde onder de naam ESG II…….!!!”. Zo lazen wij dat in ons jubileumblad uit 1977. Vermeldingswaardig is dat E. Nienhuis al zijn 7 partijen won en dat C. Smit ook al zijn partijen naar zich toe wist te trekken, maar 1 partij minder speelde (6-6).

P6264583kl alberts-olthof paastoernooi

P6254569k paastoernooi 64

P6254567k paastoernooi T Olthof-Alberts

         Jeugd Paastoernooi in Emmen. Foto’s en tekst: met dank aan Albert Prins en T Olthof

 

In dat jaar werd er ook een Paastoernooi gehouden voor de jeugd, gaf T. Olhof een simultaan in Oosterhesselen, het Ambtenarentoernooi een prooi werd voor C. Smit en het Aku-gongschaaktoernooi ging niet door in dat seizoen. Dat werd voor velen als een gemis ervaren. T. Olhof werd in dat jaar kampioen van het Emmens SG.

In het seizoen 64-65 werd in Ter Apel een massakamp “Grensstreek” gehouden. Er werd aan 43 borden gespeeld waarvan er 15 bezet waren door ESGers. De uitslag was maar liefst 30-13!, waarvan ESG 10 punten binnen wist te halen. In dat seizoen werd ook de clubnaam iets aangepast, de naam “Emmens Schaakgenootschap” werd omgedoopt tot “Emmer Schaakgenootschap”. In die tijd bestreden twee pas opgerichte jeugdschaakklubs elkaar: Emmermeer  – Angelslo. Angelslo won met 5-3. T. Olthof werd als eerste in de ESG-historie, driemaal achtereen clubkampioen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 26, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: