Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG V1 verliest van Staunton V1

De viertallencompetitie is weer van start gegaan en dat hebben wij geweten!

Het was een goede ontmoeting; werden goed en gastvrij onthaalt maar tijdens de wedstrijd lieten wij toch enkele steekjes vallen. Een gelijkspel was een betere weerspiegeling geweest maar dan moet je de kansen die je krijgt wel benutten. In dat opzicht toonde Staunton zich wel slagvaardiger. Opmerkelijk was dat in de paring de spelers met de lagere rating volop succes boekten, zoals hier in de uitslag van de wedstrijd te lezen valt.

Staunton v1 1814 ESG v1 1815 ma 30 okt
1. Jonas Hilwerda 2080 Marcel Struik 1837 0 1
2. Piet Mulder 1869 Jan van Os 1850 ½ ½
3. Jeroen Groot 1753 Douwe Többen 1814 1 0
4. Wiert Vos 1556 Willem Boontje 1759 1 0

DSC_8111 a

 

Marcel speelde, met wit, echt een puike partij zoals hij het kan: Volop in de aanval tegen Jonas, die toch maar even ruim 200 ratingpunten meer bezit. Via de open e-lijn wist Marcel de zwarte dame te verschalken, ondanks dat Jonas via de diagonaal h6-c1 (met schaak) een tegendreiging had. Maar het paard van Marcel kon er mooi tussen geplaatst worden waarna, ondanks het (te lang) doorspelen van de Stauntonspeler de winst geroutineerd binnen haalde. Daarvoor had Willem al verloren. Hij werd vanaf de eerste zet onder hevige druk gezet en de op e8 staande koning leek daar een prooi te worden voor de al ver opgerukte e- en f pionnen. Dan toch maar lang rocheren dacht Willem en zo geschiede dat. Echter, daarna kwam er een aanval op pion a6 met dame en loper, kon het nog even verdedigen; maar toen de witte toren er via d3 en a3 er ook nog bij kwam was het snel gebeurd. Opmerkelijk, want Willem bezat toch ruim 200 punten meer aan rating….

ESG 2017 (27a)ESG 2017 (36)

 

 

 

 

 

 

 

Douwe speelde een scherpe variant van het Grundfeld inclusief een kwaliteitsoffer op a1. Dat bied kansen voor wit, maar zwart kan, bij goed tegenspel wit heel erg lastig maken. Het leek er op dat wit het gelijk aan zijn zijde zou krijgen , maar dan had hij, zo bleek bij latere analyse, de dames op b5 moeten slaan waarna zwart wel tot het ruilen van de dame moest komen. De ESGer dacht dat ruil van de dames echter minder gunstig was waarna zwart steeds meer grip kreeg op de stelling. In hevige tijdnood wist zwart naar de winnende zet te manoeuvreren maar won doordat wit “door de klok” ging. Ook hier was er een rating overwicht van de verliezer.

DSC_2923a

Jan had slechts 19 punten minder dan Stauntonspeler Piet, en dat kon dan best wel eens remise worden. Dat werd het ook, maar dat zag er halverwege de strijd er niet naar uit. Jan was er een pion bij ingeschoten en stond ook nog eens onder zware druk in het T+L tegen T+B met dus een pion minder. Echter, de speler van Staunton wilde geen stukken ruilen en mede daardoor, zag Jan kans om achter de zwarte koning te komen met zijn toren en daardoor tegenkansen wist te creëren. Dat monde uiteindelijk uit in remise.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 31, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: