Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Herman bijna ongenaakbaar op feest ESG

               Emmer Schaakgenootschap bestaat 70 jaar

 

ESG 1947

DSC_8648             Feest bij het ESG; zij bestaat op 4 december precies 70 jaar

Ondanks de afwezigheid van Ton en Evert (zij houden een vroege Kerstvakantie aan de stranden van de Oostzee) deden er toch nog 16 man mee aan het rapidtoernooi. Daarnaast was er nog een trio die zich niet vast wou leggen op 25 minuten bedenktijd en die onderling een beetje aan het schuiven waren. Ook sterk bezet, want de bovenste vier borden van het eerste waren aanwezig en ook Herman was van de partij. Gelukkig geen commissievergadering deze maandag.

DSC_8628             Jan mocht de indeling doen

Hoe deden de kanshebbers het. Laat ik maar beginnen bij mezelf. Het leek gisteravond nergens op. Kwam het doordat ik steeds de indeling moest maken? Wel opvallend dat ik in de loop van de avond steeds slechter begon te spelen. Van Anneke won ik op tijd nadat ze mij een paar keer verrast had met een onverwachte sterke zet. In de tweede ronde maakte Willem meer fouten dan ik. De start was dus nog goed kwa resultaat. Maar daarna: Tegen Herman gaf ik een kwaliteit weg en verloor kansloos. Tegen Geert gaf ik een stuk weg maar wist miraculeus nog een stelling te bereiken met twee kale koningen. Tot slot gaf ik tegen Douwe een dame kado. Dat had bij de jeugd een prijs opgeleverd maar in dit geval won Douwe vervolgens zeer eenvoudig.

       9. moeilijke tijden voor fotograaf Douwe en Hans                      Maar ook als huisfotograaf had Douwe het er druk mee….

Dan de winnaar van de eerste ronde. Onze clubkampioen mazzelde in de eerste drie ronden twee keer geweldig. Winnen met een toren achter e.d. In de vierde ronde mocht hij aantreden tegen Herman en toen hield zijn geluk geen stand. Zag een stelling met een kwaliteitje minder. En net als tegen mij de ronde daarvoor liet Herman zich dat buitenkansje niet ontnemen. In de laatste ronde won Marcel snel doordat Geert een stuk weggaf. Hiermee werd Marcel nog tweedes.

DSC_8652        De partij Raymond tegen Marcelis trok velen de aandacht…

Dat werd hij samen met Douwe. Die won ook vier keer. Verloor in de derde ronde van Marcel, maar scoorde vervolgens tegen Willem en Jan het volle pond.

DSC_8660         Herman in zijn laatste partij tegen Wim; die werd remise

En dan vergeet ik Wim Fokkens beslist niet. Die verloor van Marcel in ronde 2 en won vervolgens twee keer op rij. Daardoor mocht hij in de laatste ronde tegen Herman voor de eerste plaats strijden. Dat lukte net niet. Het werd een zwaar bevochten remise waardoor Wim vierdes werd.

DSC_8643            Herman in diep gepeins….

En dan de winnaar. Herman won al zijn partijen op de laatste na. Zowel Sergei, Geert, Jan als Marcel moesten ontdekken dat Herman niet genegen was om foutjes te maken, maar wel bereid was om de fouten van de tegenstander af te straffen. En dat ging hardhandig met de nodige creativiteit. Alleen Wim in de laatste ronde weigerde mee te werken en speelde vanuit een creatieve opening naar een remise. Dat zag er na de opening niet zo uit, maar de verdediging hield stand. Hoewel Herman met remise eerste werd (en bij verlies ‘slechts’ gedeeld eerste) weigerde hij in eerste instantie een remise aanbod. Het begint nu pas spannend te worden was de reactie op een remiseaanbod. Het werd een toreneindspel met elk wat losse pionnen. In een gewone partij ga je dan een kwartiertje nadenken. Bij rapid gaat het meer om gevoel en of je één variant kunt vinden om het je tegenstander lastig te maken. Toen elk een koning met nog één pion had werd er noodgedwongen tot remise besloten.

DSC_8632                    DSC_8633               Sfeeroverzicht…

Hiermede won Herman de tweede rapidavond. Het aantal kanshebbers voor de titel is teruggebracht tot drie. Marcel is een keer eerste en een keer tweedes geworden. Herman één keer eerste en Jan één keer tweedes. Jan heeft dus de zwaarste taak. Hij moet winnen om ‘gedeeld’ eerste te worden. De andere twee zijn met een eerste plaats rapidkampioen. (opmerking: Van de drie avonden tellen de twee beste mee)

DSC_8639

 

Eindstand:

  1. Herman     4,5
  2. Marcel  en Douwe     4
  3. Wim F           3,5
  4. Willem en Hans   3
  5. Jan en Geert        2,5
  6. Sergei, Raymond en Marcelis   2
  7. Anneke en Henk   1
  8. Almar en Quinten   0,5
  9. Edwin        0

 

DSC_8629      Klaas en Jan trokken zich van al dat ‘gevlugger” niets aan; zij bepaalden voor hun zelf hun eigen   tempo….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 5, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: