Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Sneek 2 – ESG

Hoewel onze teamleider het verslag zou schrijven (had hij al kunnen doen tijdens de wedstrijd) bleek dat we dan wel moesten wachten tot dinsdagavond. Dat kan natuurlijk niet dus werd ik voor de leeuwen gegooid. Komt er van als je een fototoestel meeneemt (kun je mooi de foto’s in het verslag opnemen).

Op een koude zaterdag vertrokken we al vroeg naar Sneek. Sneek begint namelijk al om twaalf uur in plaats van één uur. Nu is het wel december natuurlijk en er is wel eens een elfstedentocht verreden in december, maar we zijn dit jaar nog geen koude gewend. Theo was de invaller voor Ton die de juiste keuze had gemaakt om aandacht aan Judith te schenken (nog gefeliciteerd allebei). Maar via WhatsApp bleef hij op de hoogte.

De teamleider had bedacht om via de kortste weg naar Sneek te rijden. De andere chauffeur koos liever voor de snelste weg. Leuk die paar kilometer korter maar die route kost wel 13 minuten meer tijd. De teamleider verwees echter naar de penningmeester die graag de kortste afstand ziet. De teamleider paste zich toch maar aan en zo werd via de autosnelwegen vlot naar Sneek gereden. Slechts één opstoppinkje bij Joure waar de rotonde wordt vervangen door een klaverblad. Ook in Sneek reden we vlot naar het speellokaal. Dankzij de aanwijzingen van de teamleider van Sneek en een voorbeschouwing op google wisten we de verborgen ingang te vinden.

Grote pijlen verwezen ons naar een deur. Die was echter wel op slot. Evert besloot daarop maar eens rond het gebouw te lopen en kwam via via binnen en kon de deur voor ons open doen.

Sneek 2 - ESG
Sneek beschikt over een eigen ruimte met een kast waarin ook schaakboeken staan. Ook foute schaakboeken; bv, Schaken voor huisvrouwen. Dat kan in deze tijd natuurlijk niet meer. Precies om 12 uur werd er begonnen. Zoals u op de foto’s kunt zien speelden de kampioenen letterlijk op een hoger niveau dan de rest. Ook had men speciaal een tafeltje gereserveerd voor bobo’s. Uiteraard nam onze voorzitter daar plaats.

Sneek 2 - ESG

Natuurlijk willen we niet mopperen, maar in het begin was het redelijk frisjes in het lokaal. De stoelen waren geschikt voor kleine mensen en wat laag voor de tafels. Vandaar dat sommige mensen daar een creatieve oplossing voor vonden. Helaas voor de verslaggever nam Evert de laatste losse stoel voor zijn rekening.

Onze taktiek was gericht op winnen. Niet dat dat anders is dan anders, we spelen altijd om te winnen. Evert had wel een voorbeschouwing gemaakt. Aan de bovenste drie borden keepen en de rest moest dan ons over de 4 punten heen helpen. Waar hij die wijsheid vandaan heeft gehaald weet ik niet. Als u naar de opstellingen kijkt dan ziet u dat we aan de bovenste drie borden op papier beter waren, op de borden 3,4 en 5 op papier zwakker en aan de borden 7 en 8 gelijkwaardig.

Sneek 2 - ESG
In de wedstrijd gaf Evert direkt gevolg aan zijn eigen advies door een snelle remise te spelen. En dat voorbeeld moet natuurlijk gevolgd worden, hoewel de meesten dat niet zo snel deden. Tegenstander Tinus zei dat hij wat probeerde en toen ontdekte dat zijn tegenstander de opening wel kende. Hij koos daarom voor de degelijke weg die geen problemen gaf voor zwart, maar die zwart ook geen kansen gaf.

Bastiaan kwam vast te zitten in een stelling waarbij beiden niet meer konden aanvallen. Nou ja ze konden natuurlijk wel aanvallen, maar voor beide was het dan wel Seppuku geweest. Bastiaan dacht 10 minuten na over het remiseaanbod, kon niks vinden en nam het aan.

Sneek 2 - ESG
Ook Theo vertrouwde zijn stelling niet en ging in op een remiseaanbod. Als invaller natuurlijk altijd een goed resultaat. Almar had een wat we noemen niet-regulier opening gespeeld met druk over de f-lijn de tegenstander beantwoorde dat door druk in het centrum. En ook hier kwam er tenslotte een stelling op het bord waarbij beide spelers geen mogelijkheden meer hadden om nog wat te proberen.

Sneek 2 - ESG
Jan deed er flink wat langer over om tot remise te komen. Hij speelde tegen een goede bekende wedstrijdleider. Nu ja wie kent Jan nu eigenlijk niet in de schaakwereld. De tegenstander had zich kort voorbereid op Jan. Vandaar dat die de eerste drie zetten vlot kon spelen. Dat hield Jan natuurlijk wat langer vol. De eerste tien zetten kostten hem minder tijd dan de 30 seconden per zet die je er bij krijgt. Wit hield zijn verdediging gesloten waardoor Jan op zet 15 met zijn dame ten aanval trok. Dat bracht wat risico’s met zich mee, maar dat maakt het spel juist zo aantrekkelijk. Uiteindelijk ontstond er een dame-eindspel met elk nog 7 pionnen. Jan dacht dat hij kansen kreeg maar uiteindelijk wist wit zijn dame op het ene goede veld te zetten. Op dat moment stond Geert gewonnen en Douwe bijna terwijl het bij Marcel volkomen onduidelijk was. Jan nam daarom geen risico meer en speelde remise.

Na vijf remises was Douwe degene die de ban brak. Met wit had hij zijn tegenstander constant onder druk gezet. En wel zover dat de tegenstander geen zet meer kon doen. De matdreigingen van Douwe zorgden er voor dat dame en toren van zwart niks konden doen. Bewegen betekent mat gaan. Terugnemen met die stukken kon daarom ook niet. Tja dan ga je vanzelf de bietenbak in. Douwe blij. Na drie nederlagen in de eerste drie ronden nu de tweede overwinning op rij. De vorm is terug.

Sneek 2 - ESG
Geert had intussen de spanning teruggebracht. Geert stond een vrije a-pion voor (naast voor beide de fgh-pionnen) met zijn toren achter de pion. Kat in het bakkie dacht onze eindspel virtuoos Jan. Helaas Geert is niet Jan (nou ja twee Jannen is ook teveel van het goede). Geert liet toe dat zijn tegenstandster een pionnen doorbraak pleegde.

Sneek 2 - ESG
En dan staat er een vijandelijke zwarte pion op f2 met de zwarte koning er bij. Gelukkig wist Geert dit wel remise te houden, hoewel er misschien zelfs nog winst in had gezeten. Maar remise was op dat moment voldoende.

Sneek 2 - ESG
Dan bleven over de kampioenen die op hoger niveau speelden. Te hoog voor sommige gewone teamleden.  Die zagen Marcel weer eens in de denktank gaan en daardoor weer zeeën van tijd gebruiken. Vooral na D*h4 dacht Marcel lang na. Dat moest ook wel want de aanval moest nu wel slagen. In de ingewikkelde stelling die ontstond wist Marcel beter de weg te vinden dan de tegenstander. Uiteindelijk won Marcel een stuk ten kostte van een pion. Met de verloren gegane pion op h4 was het dus een stuk tegen twee pionnen. Het eindspel werd vervolgens voortreffelijk gespeeld door Marcel. Zie de foto’s. De winst werd uiteindelijk binnengehaald waardoor het 5-3 werd voor ESG.

We rukken hierdoor op van de laatste tiende plaats naar plaats zeven. Gezien het feit dat de ploegen elkaar afmaken moeten we nog wel wedstrijden winnen. De volgende ronde tegen Groninger Combinatie vier is dan weer een zeer belangrijke wedstrijd van de waarheid. Tenslotte als men dat bij voetballen elke week weer zeggen dan kunnen wij het bij schaken ook.

Als we naar de ratings kijken dan hebben we gewonnen daar waar we wat ratingpuntjes meer hadden en remise gespeeld daar waar we wat puntjes minder hadden. En ook wel eens leuk is dat er niemand verloren heeft. Een echte teamprestatie dus.

Na afloop met zijn achten naar onze vaste chinees, een uur vroeger dan anders. Omdat iedereen met Kerst gaat uit eten was het vandaag rustig in het restaurant. Afhalers genoeg maar daar hebben we geen last van. Onze vaste tafel was wel gereserveerd door anderen, maar voor ons werd direkt een andere goede oplossing gevonden. Nu kan ik een heel verslag schrijven over wat er allemaal aan bod kwam tijdens het eten, maar als ik dat doe dan ben ik de hele nacht nog bezig. Laat ik volstaan met dat het zeer gezellig was en dat we veel gelachen hebben.

De spelers van Sneek waren toch een beetje tevreden. Hun eerste won van Emanuel Lasker en daar hadden ze dit seizoen in de FSB-competitie van verloren.

Voor nog een paar foto’s klik op onderstaande foto

Sneek 2 - ESG

Sneek 2ESG Emmen

Sneek 2

ESG Emmen

Ykema , W. (Wim) 1892 Struik , M. (Marcel) 1926 z-w 0 – 1
Fleur , T. (Tinus) 1887 Hondema , E.C. (Evert) 1871 w-z ½ – ½
Wiersma , W. (Wytse) 1734 Többen , D.Y. (Douwe) 1826 z-w 0 – 1
Denissen , E.H.M. (Erwin) 1829 Os van, J.C. (Jan) 1777 w-z ½ – ½
Hania , R. (Renske) 1810 Hietbrink ten, G.F. (Geert) 1733 z-w ½ – ½
Pen , F. (Frits) 1755 Dijkstra , T.C. (Theo) 1668 w-z ½ – ½
Wiersma , T.R. (Tjeerd) 1673 Os van, B. (Bastiaan) 1662 z-w ½ – ½
Gorter , H. (Hielke) 1644 Gerbens , A.J. (Almar) 1635 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1778 Gemiddelde Rating: 1762 3-5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 15, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: