Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Gecrasht in de titelstrijd

Na de gevoelige nederlaag tegen koploper Jan Willem kan ik de titelaspiraties op de buik schrijven. Ik geloofde er al niet erg in, maar heb me wel tot het uiterste ingespannen om voor een daverende verrassing te zorgen. Op zichzelf al een unicum, dat ik in de twee-na-laatste ronde nog altijd kans had. Als een volleerd voetbaltrainer plaatste ik me direct voor het duel in het gesprekje vooraf in een underdog positie: “Jan Willem, de druk ligt bij jou. Iedereen, en ik ook, zal verwachten dat jij wint, maar ik doe mijn best.”

En dat deed ik. Met zwart koos ik voor een agressieve opzet met een pionnenrijtje van d5, c5 en b5, jammer genoeg ontbrak de tijd voor a5. En toen mijn tegenstander in het vroege middenspel met zijn befaamde pionnenopstoot op de koningsvleugel kwam, had ik gewoon het pionoffer moeten aannemen, dat meestal goed voor wit is maar nu nou net niet, in plaats van het schone Db6, wat mooi oogde maar te weinig bracht.

Volgens de computer stond ik in dat vroege middenspel nota bene nog steeds wat beter, maar dan moet je wel goed kunnen schaken om dat tegen JW uit te kunnen bouwen. Het waren ook ingewikkelde stellingen. Dat bleek ook uit onze na-analyse, in de post mortem wisten we verbeteringen te benoemen, die dat volgens de computer ook niet waren. En een stuk verderop speelde ik Kf7 in plaats van met mijn paard de e-ijn af te sluiten. Voor Jan Willem was het daarna een koud kunstje om mij toch nog betrekkelijk vroeg met een mooi matje van het bord te vegen.

Eén reactie op “Gecrasht in de titelstrijd

  1. Rob Graaff
    mei 11, 2022

    Hemingway zei al, ‘Een ervaring rijker, een illusie armer’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op mei 10, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: