Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Bericht van een oud-lid!

Geachte heer Snelders,
In een sentimentele bui heb ik op het internet de pagina’s van schaakverenigingen, waarvan ik ooit lid ben geweest, bezocht.
Mijn eerste schaakclub was ESG. Ik ben hier lid geweest van 1966 tot 1971.
In die tijd was T. Olthof de gote animator van het schaakleven bij u; niet alleen in de vereniging maar ook bij de organisatie van het Danlontoernooi en als het er om ging clubleden (en anderen) te stimuleren om aan allerlei toernooitjes mee te doen. En ik kan nog wel meer dingen noemen. Als ik het via-via goed vernomen heb, is de heer Olthof inmiddels overleden. (ESG heeft hem bij leven, en in ieder geval toch postuum, de eer gegeven die hem toekwam/-komt door hem als erevoorzitter/(-lid) te benoemen?)

In “mijn tijd” had ESG veel jeugdleden, van erg goed (Ben Ahlers), tot goed (Jan Weide en mijn persoon), tot enthousiast maar iets minder goed (bijvoorbeeld Geert Gerrits en Jan van Os). Toen werd er zelfs een Zeist (III)-team gemaakt, waarin 10 (de teams waren toentertijd nog zo groot) jeugdigen van relatief zwak tot sterk hun plaatsje vonden. Natuurlijk werden we kampioen (ergens in de tweede klasse van de onderbond of zo).

Ik heb er het schaken zo’, beetje geleerd. Ook van Tjeerd Olthof, die je steeds maande om aan de ontwikkeling van de stukken te denken en in ieder geval om binnen tien zetten te rokeren. Wat daarvan ook moge zijn, het is niet het slechtste uitgangspunt, dat je je kunt voorstellen als je een jeugdspeler schaaktechnisch wilt opvoeden.

Ten tijde van de match tussen Spasski en Fischer om het wereldkampioenschap in 1971 – net voordat ik (vanwege mijn verhuizing naar Groningen i.v.m. mijn studie) lid zou worden van Staunton – heb ik met Tjeerd Oltof en Ben Ahlers in een zaaltje in Assen nog een (de beste!) partij voor schaakliefhebbers mogen becommentarieren. Als ik het wel heb, kwamen de zetten toen – begin augustus 1971 – per telex bij ons binnen. Iets als een fax – laat staan internet – was er toen nog niet. Dus je kunt begrijpen, dat het nogal senstioneel was, dat dit mogelijk was. “Spasski sensationeel” schreef Donner op 7 augustus 1971 in “De Tijd” (een dagblad, dat toen nog bestond).

Tot mijn (kleine, ik kan wel realiveren) verdriet ben ik nooit kampioen van ESG geworden. Tweede en andere ‘ere’plaatsen tellen niet. Maar ik heb het er wel goed naar mijn zin gehad. Dat het schaakleven toen echt bloeide (dat duurde tot ongeveer 1980) zal daar veel mee te maken hebben gehad.
Zo werd er in die tijd jaarlijks een (groot) jeugdtoernooi gehouden, afwisselend in Hengelo en in Emmen. Natuurlijk deden veel, echt veel!, jongeren uit Emmen mee als het toernooi daar gehouden werd, maar ik herinner me ook dat we met een man (nou ja) of vijftien voor een weekje naar Hengelo zijn gereisd. Kom daar nu maar eens om.

Een klein jaar geleden – tijdens het HZ-toernooi in Vlissingen – kwam ik Erik Ruben tegen. Hij was ‘in mijn tijd’ ook lid van ESG. We hebben wat oude herinneringen opgehaald; ook hij heeft met veel plezier bij ESG geschaakt. Soms kom ik ook Ben Ahlers nog tegen. Hij speelt al sinds jaar en dag bij Promotie in Zoetermeer.
Ook van andere schaakclubs, waarvan ik lid ben geweest (Staunton, Zeist, BSG, DD en natuurlijk van Souburg, waar ik nu al weer een jaar of tien speel: in 3F van de KNSB) kom ik bij evenementen oude kennissen tegen. Een apart netwerk met een goot nerd-gehalte, maar wel leuk.

Als ik het goed heb – ik heb dat niet gevolgd – bivakkeert ESG al tijden in de derde klasse van de KNSB. Die klasse bestond vroeger niet, maar ik denk dat uw vereniging steeds zo’n beetje op het niveau van vroeger is gebleven. Emmen is veel groter geworden en de schaakwereld steeds kleiner. Het lijkt mij toe, dat de voor- en nadelen voor ESG zo ongeveer tegen elkaar kunnen worden weggestreept. U lijkt het dus niet zo slecht te doen.

Er zijn vast nog wel leden, die mij uit het verleden kennen. Ik groet hun in het bijzonder.

Met vriendelijke groet,
Koos Zomer

Eén reactie op “Bericht van een oud-lid!

 1. Geert Gerrits
  augustus 12, 2012

  Die Koos toch. Dat je toch nog aan ESG denkt. Prachtig was deze tijd!
  Bijna allemaal oude mannen zijn we nu. Mannen die met pensioen zijn of binnenkort gaan.
  Mijn schaken hield op toen ik 21 jaar werd.
  Ik ging samenwonen in 1975 en stond schaakmat!
  Enthousiast, maar minder goed omschreef je mijn schaken. Heb je vast gelijk in. Toch ben ik voor mijn 20e jaar 3x snelschaakkampioen geweest van ESG. De nieuw ingestelde wisselbeker van toen staan maar 3 namen in. Drie keer dezelfde naam. Toen mocht ik hem houden. Ligt ergens op zolder in een hoekje. Heb eigenlijk nooit weer geschaakt.
  Toch denk ik vaak aan deze tijd. Schaken als basis van mijn jeugd. Afgeknapt ben ik op het vele roken tijdens de partijen. Als astma patient had ik daar veel last van. Als er weer eens een sigaar opgestoken werd moest je zwaaien over het bord heen om de schaakstukken te kunnen zien.
  Dat is de werkelijke reden dat ik gestopt ben. Daarna heb ik heel veel in de buitenlucht gesport.
  Koos en alle andere schaakvrienden van toen: misschien komt er nog eens een tijd dat er een reunie gehouden wordt (TIP voor bestuur) voor alle (oud) leden van ESG! Ik zal er zijn!
  Alle waardering voor je bijdrage Koos, heel mooi. En wens alle schaakvrienden het allerbeste toe!

  Groet,

  Geert Gerrits

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 28, 2010 door in Overig en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: