Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Ode aan Arie

Donderdag moest het bekerteam tegen HSP uit Hoogezand. We voelden ons favoriet, maar in de gewone wedstrijd wonnen we maar net aan de bovenste vier borden. Het was al weer de halve finale en de tegenstander had de vorige ronde Staunton uit de beker geknikkerd, we waren dus gewaarschuwd. Aan de titel te zien lijkt het of Arie ons de overwinning heeft geschonken. Dat is niet zo. Toch krijgt Arie een ode. Arie moest namelijk halverwege de reis naar Hoogezand terug naar huis en daarna weer opnieuw naar Hoogezand. Hier kwam hij om kwart over acht aan en kon zien dat de teamleider inmiddels achter het bord had plaatsgenomen. Daar was Arie al bang voor. Doe je je uiterste best om toch nog in Hoogezand te komen en hoef je niet meer te spelen en kan je terug naar huis. Dat is erger dan oneven in de interne competitie. Wel een waarschuwing om elkaars telefoonnummer (vooral de mobiele) te noteren.

U ziet de wedstrijd begon voor ons dus niet gelukkig. We hadden de aanvang al uitgesteld (naar kwart voor acht), maar toen om 5 over 8 Arie er niet was (de wedstrijd zou om half acht beginnen) ging uw verslaggever achter het bord zitten. Arie is namelijk altijd op tijd dus we waren bang dat hij niet zou komen. Gelukkig mochten we volgens de reglementen één persoon die niet verschenen is vervangen.

En dan de wedstrijd. Bij een bekerwedstrijd over vier borden kan één bord de beslissing brengen over winst of verlies. dOok in deze wedstrijd. Als eerste was Herman Snelders (met wit) klaar met een remise. Volgens Herman had hij in de opening een foutje gemaakt waardoor hij achter de feiten aanliep en een ontwikkelingsachterstand opliep. Toen deze opgelost was zat er geen muziek in de stelling.
De tweede remise was van de invaller. Jan speelt in het eerste bijna nog beter dan in het tweede. Met zwart wist hij dit keer een remise binnen te halen in een partij waarin hij wel moest opletten, maar steeds gelijkwaardig stond. In de eindstelling stond Jan goed, maar had alleen kansen als de tegenstander op winst ging spelen. Die was echter ook tevreden met remise waarop de vrede werd gesloten. Jan bood remise aan toen Herman en Peter beide erg goed stonden.
Herman kwam goed uit de opening en dacht met een kwaliteitsoffer de stelling van de tegenstander open te breken. Hij speelde daarna echter niet de beste zetten. Houdini zal wel aangeven of Herman gewonnen heeft gestaan, maar na g3 bleek Herman de zet Dc8 overzien te hebben. Dit was dodelijk en wij kwamen op een 2-1 achterstand. Aan Peter derhalve de nobele taak om er in ieder geval een gelijkspel uit het vuur te slepen. Peter stond beter maar de winnende voortzetting zat er niet in. Peter moest echter winnen en probeerde de boel te forceren. Het gevolg was echter dat hij in een matnet werd gestrikt. Verlies derhalve met de cijfers 3-1.
Dit jaar dus geen finaleplaats en volgend jaar geen KNSB-bekerwedstrijd.

1. Wiebe Wielenga (1957) – Peter Mijnheer (2095) 1-0
2. Vincent Gereats (2008) – Herman Voss (2001) 1-0
3. Johanan Havinga (2006) – Jan van Os (1889) rem
4. Bernard Bontjer (1841) – Herman Snelders (1943) rem

Advertenties

Eén reactie op “Ode aan Arie

 1. Arie
  maart 23, 2012

  Bermuda driehoek

  Je hebt van die plaatsen waar je liever niet heengaat. Ik heb dat met uitwedstrijden in Hoogezand en Winschoten. Waarom? Ik kan het niet uitleggen. Het maakt natuurlijk wel verschil waar je achter het bord komt te zitten. Het denksportcentrum inspireert heel wat meer dan het zaaltje in Hoogezand. Vroeger had ik dat heel sterk met het Nationaal Schaakgebouw in Den Haag. Een statig oud pand in de Haagse van Speykstraat. Wat een sfeer! Daar kraakte het klassieke parket zo hard dat je nauwelijks durfde rond te lopen. Ook de daar aanwezige indrukwekkende serre, waar achter het glas de echte schakers, zoals JH Donner mochten plaatsnemen, zette je helemaal op scherp.
  Ik heb dat dus niet bij HSP en Onder de Linde.
  Jammer dat ze daar dan ook nog heel goede spelers hebben en heeft de bekertrots van ESG weer dramatisch schipbreuk geleden.

  Het wordt wel tijd eens te beslissen waar je als team meer aan hebt. Aan Jan als inspirerende teamleider of aan Jan die bij elke invalbeurt aantoont dat hij gewoon een vaste speler van het eerste zou moeten zijn.

  Arie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 23, 2012 door in NOSBO Beker.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: