Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Net niet

Zoals iedereen natuurlijk weet speelde ESG in en tegen Veendam de bekerfinale en wel in het raadhuis van Veendam.

Het raadhuis is ook van binnen mooi

Het raadhuis is ook van binnen mooi

En toch modern, hoewel geen elektronische schaakborden

En toch modern, hoewel geen elektronische schaakborden

En zo zag de speelzaal er uit

En zo zag de speelzaal er uit

Veendam had het goed voor elkaar zoal u kunt zien. Alleen het publiek moest eerst aanbellen omdat de deur alleen van binnen open kon.

Van te voren had ik gezegd dat het twee gelijkwaardige teams waren en dat bleek ook tijdens de wedstrijd. Volgens de webmaster van de NOSBO was ESG huizenhoog favoriet, maar waar dat op gebaseerd was weet ik niet. Misschien is onze naam groter dan onze ratings. Laten we de partijen in volgorde van beslissing bij langs gaan.

Jan was als eerste klaar. Hij speelt dit hele seizoen al scandinavisch, maar blijkbaar gelden voor tegenstander Bart Romijn  andere normen. De e4 van Bart werd beantwoord met e5 en daar heeft Jan tegen Bart niet zo’n geweldige ervaring mee. De dames werden snel geruild en Jan stond de hele tijd gedrongen. En Bart speelde welliswaar snel, maar wel de goede zetten. De inschatting was dan ook dat Jan blij zou mogen zijn als hij het remise kon houden. Steeds weer bleek Bart de stelling van Jan gevaarlijk onder druk te zetten. Jan leek zijn loper te verliezen voor wat vage compensatie. Bart wou een zet te vroeg de loper veroveren waardoor deze kon ontsnappen via b6. Na a5 zou de loper geen vluchtveld meer hebben gehad. Jan kon met zijn koning de vijandelijke stelling binnendringen omdat Bart graag met zijn a-pion wou promoveren. Dat lukte Bart ook waardoor Jan zijn toren moest geven. Daarna bleek echter dat Jan met twee vrijpionnen gesteund door koning en loper naar voren kon en kon promoveren. Hierdoor won Jan alsnog de partij.

Arie zag zijn ongeslagen status dit seizoen (1 remise gevolgd door 11 overwinningen) aan diggelen vallen. Al vrij vroeg werd duidelijk dat Arie alleen maar kon hopen, De vrijpion van tegenstander Peter Riksten kwam gevaarlijk naar voren wat Arie zijn loper kostte. Arie speelde tegen beter weten in lang door in de hoop op een redding van boven. Deze kwam echter niet. Hierdoor werd het weer gelijk.

Peter en Arie aan het denken.

Peter en Arie aan het denken.

Onze Peter stond in een positionele strijd lang een ietsje-pietsje beter. In het eindspel lagen de beste kansen bij Peter, maar dan moet je niet je toren laten insluiten. En dat deed Peter nou juist wel en de tegenstander kon vervolgens de toren verorberen. En dat zal hem goed gesmaakt hebben en zorgde ook voor een 2-1 voorsprong voor Veendam.

Leo was als laatste bezig

Leo was als laatste bezig

Bleef Leo over om in ieder geval een gelijkspel uit het vuur te slepen. Het was een partij met Olaf Cliteur die aanviel op de koningsvleugel met Leo die aanviel op de damevleugel, maar ook met paarden in het midden. Kortom toen u verslaggever werd gevraagd wie staat beter, kon hij alleen antwoorden dat hij dan eerst minimaal een kwartier moest gaan rekenen.  Leo wist de betere stelling te verkrijgen en toen Olaf ook nog in tijdnood kwam kon de winst worden binnengehaald.

En zo begon het snelschaken aan bord 3 en 4

En zo begon het snelschaken aan bord 3 en 4

En zo moest er gesnelschaakt worden. Jan had het daarbij het gemakkelijkst. Zijn tegenstander was al naar huis gegaan zodat Jan na 1 zet en vijf minuten wachten het eerste punt kon noteren. De tweede die klaar was was Arie die in gewonnen stelling een onreglementaire zet deed (zette zichzelf schaak). En kun je met snelschaken rustig een stuk weggeven en alsnog winnen, een onreglementaire zet betekent direkt verlies. Ook Peter verloor en dus was Veendam op dat moment bekerkampioen. Dat Leo wel wist te winnen deed daar niet aan af. Bij 2-2 wordt er gevluggerd. Als het vluggeren ook 2-2 wordt dan treed de regel in werking dat dan de uitslag aan het vierde bord in de gewone partijen vervalt. En dat was de winst van Jan.

En de borden 1  en 2 tijdens het vluggeren

Blijft ons alleen over de sympathieke tegenstander van harte te feliciteren met het behaalde kampioenschap. Natuurlijk hadden we liever zelf gewonnen want we zijn natuurlijk wel een stelletje veelvraten. maar als we toch moeten verliezen dan het liefst van dit team met een geweldige teamlijder.

NOSBO-voorzitter Roland Kroeze was aanwezig om de beker te overhandigen. Hij had het raadhuis gevonden dankzij een attente burger van Veendam die vroeg of hij misschien ook voor het dammen kwam.

En om deze beker ging het

En om deze beker ging het

nog meer foto’s kunt u vinden op http://www.metegbertdoorveendam.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 13, 2013 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: