Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Halve finalisten ESG bekertoernooi bekend

De eerste twee ronden van ons onvolprezen bekertoernooi prijkte op schrikkeldag op onze clubkalender. Nadat twee in principe serieuze kandidaten voor de bekerwinst het clublokaal bij aanvang verlieten, omdat zij zich hadden verheugd op een lange partij voor de interne competitie, konden dertien diehards de onderlinge strijd aanbinden in de formule die het bekertoernooi zo interessant maakt: per duel een partij met wit en een met zwart, knock-out systeem, 45 minuten per partij, gelijk verdeeld over beide spelers, waarbij elke 100 punten ratingverschil een toevoeging respectievelijk aftrek van 5 minuten betekent. Dus heb je meer dan 400 punten ratingverschil met je tegenstander, dan heb jij 5 minuten voor je partij en je opponent 40. En we hoorden alle opmerkingen dienaangaande langskomen: onmogelijk te doen in 5 minuten / wat leuk nu heb ik als speler met een lagere rating ook kans op de bekerwinst / ik kan wel snelschaken en een lange partij heb ik het liefst, maar dit gedoe ertussen in is niks voor mij.

Eerste ronde. De uitslagen met de bedenktijd tussen haakjes. Marcel (5) – Edwin (40) 2 – 0. Anneke (35) – Almar (10) 0 – 2. Ton (22,5) – Willem (22,5) 1 – 1 (Ton wint na sudden death vluggerpartij). Douwe (10) – Jan R. (35) 2 – 0. Klaas (22,5) – Raymond (22,5) 0 – 2. Hans (35) – Geert (10) 0 – 2. Gor bye.

Willem – Ton was in de eerste ronde een titanenstrijd. Nadat Willem de eerste partij met zwart had gewonnen, trok Ton in de tweede met zwart gelijk. Beide partijen waren avontuurlijk, combinatoir en gericht op mat. In de sudden death lootte Wim wit (moest met wit met 6 minuten bedenktijd winnen, Ton had zwart met 5 minuten, remise was voor hem genoeg om de volgende ronde te bereiken), hij kwam echter niet tot een echte aanval, Ton trok het initiatief naar zich toe en incasseerde de winst toen een matdreiging niet meer te pareren was.

In de tweede ronde werd het duel tussen de verliezers Hans en Anneke door eerstgenoemde op zijn naam geschreven. De tweede ronde hield voor de winnaars overigens meteen de kwartfinale in. Van de 7 kwartfinalisten plaatste Almar zich via een bye voor de halve finale. Hij speelde tijdens de tweede ronde een partij om de eer tegen Willem, die hij na de sudden death vluggerpartij partij verloor.

De uitslagen van de tweede ronde / kwartfinale. Douwe (5) – Raymond (40) 0 – 2. Ton (5) – Gor (40) 2 – 0. Marcel (20) – Geert (25)  1 – 1 , Marcel wint de sudden death partij << op verzoek en met instemming van Marcel de tijdstoedeling 20 – 25, volgens de letter zou het 22,5 – 22,5 zijn geweest >> . Almar bye.

Marcel tegen Geert was de zwaarst bevochten partij uit de kwartfinale. nadat beiden met wit hun partij hadden gewonnen, ging Geert er met wit in de sudden death vluggerpartij hard tegen aan door met stukoffers een aanval over de c-lijn te plaatsen die hem tegen een te hoge prijs van drie stukken dame winst opleverde. Met 2 torens en het loperpaar wist Marcel de strijd tegen de dame en toren van Geert vlot tot een goed einde te brengen.

Daarmee hebben Raymond, Almar, Marcel en Ton zich voor de halve finale geplaatst.

Interim intern wedstrijdleider Jan van Os moest helaas aan het begin van de avond afzeggen.Omdat Willem zich het bekerreglement nog goed wist te herinneren van vorig jaar, konden wij toch het bekertoernooi toch in goede orde doorgang geven. Willem bedankt!

 

 

Eén reactie op “Halve finalisten ESG bekertoernooi bekend

  1. tonselten1
    maart 1, 2016

    Is Raymond onze ‘geheim-tip’? Zijn ware kracht is wellicht hoger dan zijn rating van 1355 doet vermoeden. Die rating, die hem in de halve finale een groot tijdvoordeel op zal leveren. Loot hij tegen Almar of Ton dan heeft hij een bedenktijd van 35 minuten tegen 10, speelt hij tegen Marcel, dan gaat het zelfs om 40 -5. Douwe verkondigde dat 5 minuten tegen Raymond met 40 (voor hem) een onmogelijke opgave was. En dat is precies de charme van het bekertoernooi. Bedoeld om iedereen een goede kans te geven. Die halve finale gaat heel spannend worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 1, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: