Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG stunt tegen de koploper

ESG heeft voor een daverende verrassing gezorgd. Sissa 3 kwam om door middel van een overwinning het kampioenschap te halen. ESG had de vorige ronde dik verloren van Leek en leek daarom rijp voor de sloop. Sissa-teams hebben het echter traditioneel moeilijk tegen ESG.

Sissa kwam zonder hun topscoorder opdagen. Koen Lambrechts heeft tot nu toe in de reguliere competitie 7 uit 7, maar in de viertallen competitie liep hij al tegen twee nullen aan en wel tegen ESG (Ton en Marcel). Voor de zekerheid werd Koen dus niet opgesteld. Jammer want iedere ESG-er wou graag tegen Koen spelen.

Sissa nam nog wel gauw de leiding door een overwinning van hun topspeler Paul ten Vergert tegen invaller Geert ten Hietbrink. Die lette in de opening niet op en daardoor kon een vijandelijke paard de zwarte stelling binnendringen en ondersteund door een dame het pleit beslechten.

Hierna volgde een drietal remises. Wim Fokkens had bij het klussen een hoofdwond opgelopen en de daaruit voortvloeiende kopzorgen liet hem al gauw besluiten om een remise aan te bieden. Daarna volgde Evert op bord 1. Die kwam een pion voor te staan maar had ontzag voor zijn tegenstander met 220 ratingpunten meer. Achteraf had hij misschien door kunnen spelen, maar de remise was natuurlijk wel acceptabel.

Ook Jan kwam niet verder dan remise. Hij was de enige met wat rating voorsprong op zijn tegenstander. Jan kwam niet goed uit de opening, maar wist de stelling toch in evenwicht te brengen. Helaas bleef er een stelling over waarbij degene die op winst ging spelen  risico zou lopen. En gezien de stelling zou zelfs een pionwinst alleen geleid hebben tot eeuwig schaak.

ESG kwam langszij door een mooie overwinning van Willem Boontje. Ik heb niet veel van deze partij kunnen zien, maar het was volgens mij een vlotte aanvalspartij. De stand 2,5 – 2,5 bleef lang op het scorebord staan. De voorspellingen waren lastig en veranderde nogal eens naarmate de tijd vorderde. Marcel gewonnen, Ton onduidelijk en Bastiaan slechter.

Het werd vreselijk spannend en de tijd ging een rol mee spelen. Marcel liet zijn tegenstander glippen, althans de winnende voortzetting werd niet gevonden waardoor er afgewikkeld werd naar een remise. Ton had zijn loper geofferd op h7 en wou en zou in de aanval winnen. De tegenstander verdedigde zich in eerste instantie goed, maar later kreeg Ton toch kansen. Hij had moeten afwikkelen naar een stelling waarin hij het stuk terugwon en de tegenstander zijn pion terugwon. Ton vond remise niet genoeg en bleef doorofferen om de aanval te behouden. Uiteindelijk na dameruil bleef hij een stuk tegen pion achter en dat was niet voldoende. (3-4)

Het was daarna aan Bastiaan om voor een wedstrijdpunt te zorgen. Hij had intussen zijn pion achterstand omgezet in een pion voorsprong in een loper van gelijke kleur eindspel. Dat werd langzaam naar winst gespeeld. Na de remise in een toreneindspel de vorige keer nu een winst in een eindspel. Tja als je je eindspelen beheerst kun je afwikkelen naar de goede stelling.

Einduitslag 4-4. ESG daarmee op eigen kracht veilig. Door de winst vanavond van Assen 2 op Roden waren we natuurlijk al veilig. Maar het op eigen kracht halen tegen de ongeslagen koploper geeft natuurlijk veel meer plezier. Het was een verdiend gelijkspel waarbij er misschien iets meer in had gezeten. Evert, Ton en Marcel hadden misschien meer verdiend. Daartegenover had Bastiaan misschien een beetje geluk. Maar dat is het oordeel van de stuurlui aan de kant. De schippers moeten het zelf doen op het schaakbord. En daar werd het 4-4.

Sissa is nu bijna kampioen. Ze hebben nog 1,5 bordpunt nodig of Leek moet nog 1,5 bordpunt verliezen. Donderdag speelt Leek tegen Groninger Combinatie 4. Als Leek niet wint met minimaal 7-1 dan is Sissa 3 kampioen. Anders moeten ze in de laatste ronde die 1,5 punt gaan halen. Dat moet geen moeite kosten en hoewel een beetje voorbarig feliciteren we toch Sissa 3 met het behaalde kampioenschap.

Promotieklasse; Ronde: 8; Datum: ma 2016-04-04
 
ESG
 
 
 
4
4
 
1.
Hondema,E.C.(Evert)
1797
Rupert,C.J.(Casper)
2020
½
½
2.
Os van,J.C.(Jan)
1839
Pouw,M.(Marcel)
1771
½
½
3.
Struik,M.(Marcel)
1841
Hemmes,M.J.W.(Maarten)
1840
½
½
4.
Selten,A.W.M.(Ton)
1731
Bosma,J.C.(Jaap)
1924
0
1
5.
Os van,B.(Bastiaan)
1664
Sipkema,W.S.(Willem)
1825
1
0
6.
Boontje,W.(Willem)
1821
Tsyganov,A.(Andrey)
1923
1
0
7.
Hietbrink ten,G.F.(Geert)
1747
Vergert ten,P.(Paul)
2226
0
1
8.
Fokkens,W.G.(Wim)
1853
Oude Brunink,E.(Elias)
1914
½
½

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 4, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: