Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Dames-Heren 2-0: ESG 2 wint van Het Kasteel 2

Onderaan het verslag van de teamleider die ingeleverd werd gelijktijdig met het plaatsen van mijn verslag. Liever dubbel dan geen verslag.

Voor de derde keer in twee weken stond er een wedstrijd tussen Het Kasteel uit Coevorden en ESG op het programma. Na verlies van het eerste en vervolgens de bekerwinst van het eerste tegen het eerste van Het Kasteel stond nu de strijd tussen de tweede teams op het programma.

Gezien de sterkte van de teams was ESG ook dit keer lichtelijk favoriet. Lichtelijk omdat bij nadere beschouwing per bord er toch een ander beeld ontstond. Het werd dan ook een spannende pot waar toch ook wel de angst om te verliezen een rol speelde. Het was dan ook een belangrijke degradatieduel. De winnaar kan wat geruster zijn en de verliezer komt in de gevarenzone. Ook al omdat in deze klasse een aantal teams kwa sterkte boven de rest uitsteekt.

De eerste tekening in de strijd kwam op bord 7 waar Anneke een stuk weggaf. Ze was in een combinatie een tussenschaakje vergeten. Hierdoor kwam ze niet in een zeer goede stelling terecht, maar wel een paard achter. Daardoor gloorde de hoop op een overwinning bij de Kasteelheren en werden er een paar remises in goede stelling aangeboden. Daar hoefden de esg-ers niet lang over na te denken. Je mag dan wel op papier meer rating hebben, maar als je toch wat slechter staat neem je het wel aan.

Zo werden achtereenvolgens de borden 3 (teamleider Almar), 4 (Hans), 2 (Geert) en 8 (Sebo) remise gegeven. Bij Almar was wat geruild en de partijen keken elkaar van afstand aan. En als beide spelers vooral hun eigen stelling goed willen houden en geen van beide risico willen lopen dan is remise het gevolg. Hans volgde een behoorlijke tijd later. Kreeg met wit een mooie ontwikkelingsvoorsprong ten koste van een pion. Hij dreigde naar mijn mening te vroeg met mat. Maar eigenlijk hielp hij hier alleen zijn tegenstander mee die met verdedigde zetten zijn ontwikkeling kon voltooien. Nog steeds een pion achter accepteerde Hans een remiseaanbod.

Bij Geert waren al snel een toren en een paard geruild. Ik zag al donkere wolken boven Geerts hoofd toen de tegenstander Lxa3 speelde. Geerts idee Pd5 leek in mijn ogen te falen wegens La3 terug naar c4 met een gevaarlijke penning richting de koning. De tegenstander speelde iets anders waardoor Geert wel slechter kwam te staan maar de stelling binnen de remisemarge bleef. De tegenstander drong niet aan vanwege de stand op bord 7 en stelde remise voor. Daar kreeg hij achteraf spijt van, maar daar kom ik later op terug.

Sebo kreeg ook met wit veel ruimtelijk voordeel. Een foutje leidde tot een heleboel afruil en een dode remise stelling. Daardoor werd het 2-2 met nog vier partijen te gaan. Zoals gezegd bord 7 stond gewonnen voor Het Kasteel en ook bord 5 zag er goed uit. Aan bord 1 stond ESG goed en bord 6 was nog gelijk.

De kentering kwam toen Anneke haar stuk terugwon en een geweldige aanval opzette. Ze kwam met twee torens op de zesde rij binnen. Lokte de vijandelijke dame uit zijn verdedigde stelling. Deed een pion in de aanbieding waardoor de vijandelijke dame buitenspel kwam te staan. Toch was de winst niet makkelijk te vinden. Anneke vond deze echter wel. Vooral het feit dat ze begon met een dameschaakje in plaats van een logische torenschaak was grote klasse. Drie zetten later gaf de tegenstander op.

Bij Raymond was het intussen misgegaan. In een partij met tegengestelde rokade was het de vraag wie eerder zou zijn. De tegenstandster zag haar kans schoon toen zij haar loper tussen Raymonds dame en een toren kon zetten. De mannen van het eerste keken toen vooral naar een schijnoffer op f2. Als die genomen werd dan was Dame e3 zeer goed voor zwart. Toen Raymond nam op f2 gingen we er van uit dat hij dit ook had gezien. De tegenstandster had beter de Koning opzij kunnen zetten, maar nam toch op f2. Toen bleek dat beide spelers De3 niet hadden gezien. Raymond speelde namelijk Dd4 en dat kostte een toren. Dan kun je nog lang doorspelen maar tegen een speelster als Marlinde Waardenburg met nu al al haar ervaringen is dat een kansloze missie. Op die ene misser na een voorbeeldige partij door Marlinde.

Bij Marcelis ging het wel de goede kant op voor ESG. De jarige oud-lid Willem Schepers was vooraf door de wedstrijdleider in het zonnetje gezet en had een kadootje gekregen. Dat met de opmerking dat hij nu geen kadootje meer kon verwachten van zijn tegenstander. Daarbij opgemerkt dat als dit toch gebeurde dit als een opzettelijk verlies zou worden gezien en dat de wedstrijdleider dan de partij reglementair 0-0 zou verklaren. De wedstrijdleider vergat te zeggen dat dat niet betekende dat de jarige job geen rondje hoefde te geven. Met een volle zaal is het wel prettig als je dat niet hoeft te doen.

Willem had gevraagd om tegen Marcelis te mogen. Marcelis houdt namelijk van aanvallen en als je gewoon niets doet dan vergaloppeert hij zich wel. Dat was de gedachte van Willem, mar Marcelis dacht wel dat hij dat zou denken en besloot gewoon rustig te spelen en eerst een goede stelling op te bouwen. Psychologische oorlogsvoering op hoog niveau. Het werd dus een rustige partij en dat werd Willem noodlottig. Vergat dat er niet met een stuk teruggenomen moest worden, maar dat dat ook met een pion kon. Daarna bleef Marcelis rustig spelen. Verdediging op orde brengen, tegenkansen smoren en ondertussen nog een stuk winnen. De winst ging daardoor niet op de snelste manier, maar wel op de degelijkste. Willem speelde nog lang door (net als Raymond) in de hoop op eeuwig schaak. Toen de dames echter geforceerd van het bord verdwenen gaf hij op.

Bleef over het eerste bord met Theo. Die had met zwart de hele avond zijn tegenstander onder druk gehouden met zijn opgerukte e en d pion. Die had de tegenstander niet meer, maar wel een b en c -pion. Theo wist de kwaliteit te winnen, maar zag niet hoe hij verder kon. Van barre armoede trok hij met zijn d en e pion naar voren. Dat had echter alleen als resultaat dat deze van het bord gingen. De tegenstander zag het ook niet meer en bood remise aan. Die nam Theo natuurlijk direkt aan, zeker gezien de stand. Maar ook vanwege de stelling. Een loper met twee pionnen tegen een toren (met elk nog drie pionnen fgh) is vooral gevaarlijk voor de torenpartij.

Hierdoor werd de eindstand een 4,5 – 3,5 overwinning en krijgt ESG 2 wat lucht. Opvallend verder nog dat van de 14 heren er maar 1 wist te winnen. En dat terwijl beide dames allebei wonnen. 2-0 voor de dames.

Net te laat voor mij kwam het verslag van de teamleider binnen.

Verslag teamleider Almar

Eerste zege voor ESG 2 is binnen

Op volle sterkte kon het tweede team aantreden tegen Kasteel 2. De wedstrijden gingen lang gelijk op, uitgezonderd de partij van Anneke, met een stukverlies. De nederlaag was al ingecalculeerd, echter even later was dat stuk al weer terug, zag niet hoe en tot verbazing ook een vernietigende aanval met 2 torens op de zesde lijn de boel op te peuzelen. Wat niet meer kantelde was de partij van Raymond: een toren achter was wat teveel.

Zowel Almar, Geert, Hans, Sebo en Theo hebben zich laten inspireren door de WK finale tussen Carlsen en Karjakin. Zou remise spelen besmettelijk zijn?

Dan blijft over de partij tussen Marcelis en oud-ESG lid Willem Schepers. Met een kwaliteitsvoorsprong voor Marcelis. Een partij waar nog enkele venijnige truukjes inzaten. Die hij uitstekend doorzag. Het slot heeft hij perfect uitgespeeld, nog even 2 pionnen meegesnoept en dameruil geforceerd, precies in de zetvolgorde zoals het moest. Een dag later was de vreugde nog niet uitgewerkt, nadat lijn 3 al toeterend de teamleider passeerde.

 

T ESG 2 1572 Het Kasteel 2 1459 ma 21 nov
1. Theo Dijkstra 1763 Henk Arends 1614 ½ ½
2. Geert ten Hietbrink 1726 Arnold Hoogeveen 1574 ½ ½
3. Almar Gerbens 1676 Vincent Akkerman 1262 ½ ½
4. Hans Hut 1465 Jan Gerritsen 1493 ½ ½
5. Raymond Hof 1427 Marlinde Waardenburg 1499 0 1
6. Marcelis van Holst 1373 Willem Schepers 1421 1 0
7. Anneke Boomsma Anne Sluiter 1388 1 0
8. Sebo Detmers Luc Deuling 1422 ½ ½

Eén reactie op “Dames-Heren 2-0: ESG 2 wint van Het Kasteel 2

  1. Pingback: Eerste klassen NOSBO | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 22, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: