Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG verliest van de koploper

ESG heeft in de Promotieklasse verloren van koploper Hoogeveen. Op papier een onmogelijke opgave om als nummer 10 te winnen van de nummer 1. ESG heeft vorig jaar echter aangetoond juist tegen de sterke teams te scoren. Zo werd vorig jaar gelijkgespeeld tegen Sissa 3 die op papier nog sterker was dan het Hoogeveen van nu. Dat waren we ook dit jaar van plan.

Hoogeveen en ESG hebben een innige band en spelen elk jaar als afsluiting  van het seizoen een massakamp tegen elkaar. Het was dan ook niet verrassend dat beide teams in hun sterkste opstelling verschenen. Deze wedstrijd wil je gewoon niet missen. Het is dat Tatasteel er tussen ligt, anders was de wedstrijd beslist op een zaterdag gespeeld met een gezamenlijk etentje na afloop. Helaas zijn vele spelers vanaf afgelopen vrijdag tot en met over drie weken bezig met de diverse toernooien in Wijk aan Zee.

foto van Jan van Os.Het bleef heel lang onduidelijk hoe de stellingen op de borden gewaardeerd moesten worden. Hoogeveen spelers kregen zelfs de opdracht om remise te weigeren. Toch ging het plotseling de verkeerde kant. Vlot achter elkaar verloren Evert, Wim en Willem. Evert zag zijn aanval niet doorslaan, Wim vergat dat zijn dame de toren op h1 niet mocht pakken en van Willem weet ik het niet. En dan sta je met je goed gedrag met 3-0 achter. Het werd 4-1 doordat de onderste twee borden (Bastiaan en Ton) remise speelden. Bastiaan had daarvoor moet knokken want hij stond niet zo geweldig. Ton had een evenwichtiger partij waarbij de stukken lang op het bord bleven staan.

foto van Jan van Os.ESG kwam nog even wat terug door de winst van Jan die een toren midden en eindspel bekwaam naar de winst voerde. (2-4). Op de overige twee borden zat er geen winst in. Marcel stond misschien niet zo heel slecht, maar tegen de sterke kopman van Hoogeveen bleek het wel slecht genoeg te zijn voor een verliespartij. Douwe speelde als laatste tegen onze clubgenoot Herman. Die speelt extern voor Hoogeveen en intern bij ons. De heren hebben elkaar dus vaker bestreden. Ik weet niet hoe hun opening heet, maar ik weet wel dat het de eerste keer is dat ik dit op een bord heb gezien. Douwe met zijn stukken van de damevleugel naar voren terwijl alle stukken op de koningsvleugel nog in hun hok stonden. Herman wist de opening echter goed door te komen en stond een pion voor. Hij wikkelde echter af naar een toren voor zijn randpion tegen toren achter die randpion. Douwe wist dat dit remise was en wist ook hoe je dat moet spelen. Een zwaar bevochten remise.

Eindstand is derhalve 2,5-5, en dat betekent dat we laatste blijven. We krijgen de mededegradatiekandidaten nog. Als we die allemaal winnen zijn we veilig. Maar eerst winnen dus.

Eén reactie op “ESG verliest van de koploper

  1. Pingback: Het Kasteel blijft verrassen | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 17, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: