Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

70 jaar ESG

De jaren 70, deel 1

 

“Zelden heb ik met meer voldoening op een schaakevenement teruggezien dan op de simultaanseances, die op vrijdag 4 februari 1972 werden gehouden in het paviljoen van het Noorder Dierenpark te Emmen. Ik heb mij afgevraagd hoe dit mogelijk was; immers ik heb in Emmen toch al vele schaakevenementen meegemaakt”.

 

Dit schreef de heer T. Olthof in het maartnummer van ons clubblad. Het was inderdaad een geweldig schaakavond daar in het Noorder Dierenpark. Het sympathieke optredens van de simultaangevers oogsten veel lof. Svetosar Gligoric uit Joego-Slavië, Lajos Portisch uit Hongarije en de Nederlanders Berry Withuis en Haje Kramer waren de artiesten op de 64 velden die de strijd aanbonden tegen zo’n 156 schakers uit Emmen en omgeving.

Onder toeziend oog van de heer H.W.J. Hake, verricht burgemeester H.A. Beusekamp de openingszet aan het bord van mej. J Lukkien die tegen grootmeester Svetosar Gligoric zou spelen. rechts Lajos Portisch die onlangs nog het Hoogoventoernooi won.

Na een welkomstwoord van de heer H.W.J. Hake en de openingszet 1. Pc3 – van drs. H.A. Beusekamp aan het bord van Gligoric tegen mej. J. Lukkien – barste de strijd los. Toen alle kruit was verschoten bleek dat genoemde simultaangevers gezamenlijk  slechts 3 partijen en kwamen tot 11 remises. De ESGers H. Potma, (tegen Gligoric), J. van Os (tegen H. Kramer) en jeugdspeler H winkelaar van de jeugdschaakclub Angelslo wonnen, waarbij laatstgenoemde dat zelfs in 11 zetten deed tegen Haje Kramer!! Ook in huize Lukkien was het feest, want zowel zus J. lukkien als broer B. Lukkien (tegen Kramer) wisten middels een remise de veilige haven te bereiken.

Op 4 december 1972 werd in Ichthus het 25 jarig bestaan van de club gevierd. Maar liefst 51 van de 77 leden + een tweetal oud-leden waren aanwezig bij deze feestdag. Het was toen nog nooit voorgekomen dat we zoveel leden bij elkaar zagen als toen. Dat kwam mede door dat wij toen twee clubavonden hadden en waardoor de ene helft de andere helft maar nauwelijks zag.

Al met al was het een geslaagde avond; de sfeer zat er gelijk al goed er in, mede door dat onze voorzitter, de heer Heribert Hake op humoristische wijze een boeiend overzicht gaf van de jaren 1947 – 1972! Die sfeer werd versterkt door het prachtige bloemstuk, welke werd aangeboden door mevrouw van Straaten, de koffie met koek, aangeboden door de beheerders van ons clubgebouw Ichthus fam. Koops. Maar ook de prijzen die er toen waren te winnen bij het toernooitje waren bijzonder gewild. Hans-Peter van der Werf schreef het jubileumtoernooi op zijn naam door in de beslissende match te winnen van onze voorzitter.

Vriendschappelijke wedstrijd die een ESG-team speelde tegen Dedemsvaart. Op de linkerfoto speelt Jan Reinink (rechts) die ook nu nog lid is van de club. Verder oudleden J. Houthuizen, D. v.d. Werf H. Bos A. de Vries en J. Dekker

Het seizoen 1973 -1974 bracht ons tot het samenstellen van maar liefst 6 tientallen, een record in de histories aantal. Het eerste team kwam toen uit in de tweede klasse KNSB! Alle teams deden het naar behoren, al moest het derde tiental wel een beslissingswedstrijd spelen tegen Helpman 2 die door de ESGers ruim werd gewonnen. Het 4e team deed het zelfs heel goed, zij werden in hun klasse kampioen! Ook waren er weer de nodige simultaanseances, zowel Hoogeveen, Assen als Emmen werd weer met ons allen tegen diverse (groot)meesters gespeeld. In Hoogeveen maakte Douwe Többen het wel heel erg bont door in een Franse partij,  Berry Withuis in 8 zetten van het bord te meppen….

Het V&D simultaanseance in Emmen werd opnieuw een succes. Een idee op tegen  de hr. Withuis opnieuw Frans te spelen werd nu door de simultaangever vakkundig afgestraft; alleen Jan Schutte wist met die opzet te winnen, de rest van dat gezelschap kreeg dik de klop….! Verder speelden A. Hoekstra, P. Snippe en Th. Veldhuyzen van Zanten wel remise tegen Withuis. De simultaangevers  Orbaan, Hort en Sosonko verloren geen enkele partij. Dhr. Hort  won zelfs al zijn partijen!! Hake behield het evenwicht tegen Sosonko, terwijl H. Stuut (Valthermond) en de ESGers S Vermeer, J. Habers en P. Weide remiseerden tegen C. Orbaan.

J.L. Smals werd opnieuw clubkampioen en D. Többen opnieuw tweede.

tjeerd Olthofa

Tjeerd Olthof was in die jaren de grote kracht achter het ESG; was altijd betrokken bij het organiseren van grote toernooien en erg actief binnen het verenigingsleven van zowel het ESG alswel de Noordelijke Schaakbond.

Voor deelname aan het Nationaal snelschaakkampioenschap voor teams was een ESG team naar Amersfoort gereisd. Het trof daar echter een slecht georganiseerd evenement aan en vooral onze mentor en wedstrijdleider Tjeerd Olthof had daar bijzonder last van ook al omdat hijzelf diverse schaakevenementen goed wist te organiseren. Zo kon het ESG team slechts 4 partijen spelen, wat neer kwam op zo’n kleine 80 minuten schaken. Daarvoor – zo schreef de Olthof in het cluborgaan – hadden zij maar liefst 228 km gereden. Dat toernooi zou dan ook de inleiding zijn geweest voor het aftreden van de ESGer als o.a. afgevaardigde van de Noordelijke Schaakbond.

Ter gelegenheid van de oprichting van de schaakclub in Klazienaveen – te weten KSC – speeld Douwe Többen een simultaan in open lucht aldaar. Van de 40 partijen won hij 30 keer, speelde 5 maal remise en verloor Douwe daar 5 partijen. De heer L.A.C. Kloppenburg was de oprichter van die club en was ook jarenlang lid van het ESG.

ESG-Scan0001aa

Douwe Többen was, naast T. Olthof in de jaren 70 erg actief binnen het ESG. Er werden in die jaren veel toernooien en vriendschappelijke wedstrijden georganiseerd, terwijl hij op de vrijdagavonden samen met Jan van Os en Gerard Schutte de jeugdavond runde.

Zo is er ook nog een herinnering uit de wedstrijd ESG 4 tegen Unitas 4, waarin onze speler Jan Schutte een pion achter kwam te staan. Zijn tegenstander, A.B. van Weerden kwam naar mij toe en zei tegen mij:  “Zo de uitslag van mijn partij weet ik al”. Ik loop naar dat bord en zeg na een blik op de stelling, “inderdaad” , en Jan won…! Door zijn zelfverzekerde optreden begon van Weerden zijn tegenstander te onderschatten en dat moet je, juist tegen de gebroeders Schutte niet doen…

Later zou dat team ook nog eens het kampioenschap pakken, mede doordat wij op de hoogte waren dat Sissa in hun laatste wedstrijd tegen Assen met 6-0 achterstond. Dat wisten wij omdat Erik Ruben daar een afgebroken partij moest uitspelen en won. Staunton won in die laatste rond weliswaar van ESG4 met 7-3 maar dat was net genoeg voor het kampioenschap. Gelukkig maar, want ons team was verzwakt door een aantal afzeggingen en als Staunton toen had geweten dat zij met 7½-2½ een beslissingswedstrijd had kunnen afdwingen……

Opnieuw werd Smals clubkampioen en dat voor de derde achtereenvolgende keer. Dat was tot toen nog niemand gelukt! En opnieuw was Többen de nr. 2. Ook werd Smals snelschaakkampioen van dat seizoen.

 

©foto’s bij ESG

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 20, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: