Het ESG heeft, vooral in de jaren 60;70 en 80 een geweldig arsenaal aan schaaktoernooien georganiseerd. Wie herinnert zich niet de gongschaaktoernooien, welke steevast in de kantine van de (toenmalige) eerst AKU, en daarna Enka gehouden werden. Maar daar waren ook het Ambtenarentoernooi – waaraan ook niet ambtenaren aan deel mochten nemen en het Open Drentse snelschaak-kampioenschap welke door ons in Klazienaveen gehouden werd. Daarnaast werden ook in de latere jaren bij regelmaat grotere toernooien gehouden waarbij – mede door het prijzengeld – ( sterke) schakers uit het hele land (en buitenland) naar Emmen kwamen om met een deel van die prijzenpot naar huis hopen terug te keren.
Vooral het Gongschaaktoernooi was iets bijzonders; het verplicht een zet te doen op een signaal is een bijzonderheid op zich. In 1976 kwam een ander uniek idee uit de hoge hoeden van de organisatoren; op de achtergrond (instrumentale) muziek ten gehore te brengen. Het was een mix van pop, rock, blues, country, klassieke maar ook bijvoorbeeld gewone leuke (oude) populaire liedjes wat ten gehore werd gebracht. Naast Pink Floyd en Cuby, Alan Parsons, James Last, Allman Brothers ook Strauss, Ravel, Herb Alpert, Ekseption en Gebroeders Brouwer.
Altijd weer spannend; moet ik nu alweer een zet doen?
Kortom, voor iedereen zat er wel een vrolijk deuntje tussen en dus “vergat” men dus ook wel eens om op de gong te zetten…. Nu waren de wedstrijdleiders daar wel heel coulant mee; reglementaire nullen werden nooit uitgedeeld… Na de veertigste zet werd het aantal seconden tussen de zetten verminderd: Waren de tussenpauzes tussen die eerste zetten nog 10 seconden; daarna werd dat slechts 5 seconden per zet. Later werd de gong (tijdelijk) aan de wilg gehangen en werden de zetten ingesproken met wit – …. Zwart – …. Wit – …. Zwart enzovoort. Voordeel was dat iedereen dan wist wie aan de beurt was met een zet doen. Maar er zat hier ook een groot nadeel aan verbonden, het was om één of andere reden was die gesproken tekst veel minder goed te horen dan die oorspronkelijke gong.
Onze gongschaaktoernooien trokken altijd veel deelnemers
Ook Duitsers waren altijd volop aanwezig
Hans Veenstra (toen ESG) wist deze editie op zijn naam te schrijven
Daar hadden wij in die jaren ook nog het Ambtenarentoernooi, welke altijd in de trouwpaviljoen van het gemeentehuis gehouden werd.
Het Ambtenarentoernooi was altijd weer een gezellige bijeenkomst
Kenmerkend voor dat toernooi waren de vele wisselbekers die werden uitgedeeld aan de prijswinnaars, de gratis verkregen koffie met heerlijke koeken en dat ook niet ambtenaren bijna altijd wel welkom waren. Verder kon het gebeuren dat je als winnaar van een lagere groep met een veel grotere wisselbokaal naar huis ging dan de winnaar van de hoogste groep…..
In Klazienaveen trok een snelschaaktoernooi vele tientallen schakers uit binnen- en buitenland aan om in de Trambrug te komen snelschaken. De prijzen? Dat waren mooie schaakstukken op een mooie, gepolijste stenen (Onyx) voetstuk geplaatst. Ter Apel had ooit in het verleden houten schaakstukken op houten voetstuk; dat wilden wij dus ook wel doen, maar dan toch ook wel weer anders.
Piet Hondema was één van de vele winnaars van het toernooi in Klazienaveen
Ook aaan dit toernooi namen telkens tientallen schakers aan deel
Evenals die genoemde toernooien, was ook dit evenement een ware succes, mede ook door het feit dat in de NOSBO bijna geen snelschaaktoernooien waren in die tijd.
Verder waren er nog een aantal simultaanseances, jeugdschaaktoernooien en ook nog een politie-gongschaaktoernooi die in 1971 gehouden werd ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van het Emmer politiecorps.
Daarnaast speelden een (groot) aantal leden vele toernooien in binnen en buitenland: De toenmalige clubkampioen vond dat nog lang niet genoeg en wipte even die grote waterplas over om in de Verenigde Staten eerst even Jan Timman aan zijn zegekar te binden en later ook nog eens gedeeld winnaar van een groot schaaktoernooi te worden……
Recente reacties