Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 70 jaar

Het ESG heeft, vooral in de jaren 60;70 en 80 een geweldig arsenaal aan schaaktoernooien georganiseerd. Wie herinnert zich niet de gongschaaktoernooien, welke steevast in de kantine van de (toenmalige) eerst AKU, en daarna Enka gehouden werden. Maar daar waren ook het Ambtenarentoernooi – waaraan ook niet ambtenaren aan deel mochten nemen en het Open Drentse snelschaak-kampioenschap welke door ons in Klazienaveen gehouden werd. Daarnaast werden ook in de latere jaren bij regelmaat grotere toernooien gehouden waarbij – mede door het prijzengeld – ( sterke) schakers uit het hele land (en buitenland) naar Emmen kwamen om met een deel van die prijzenpot naar huis hopen terug te keren.

Vooral het Gongschaaktoernooi was iets bijzonders; het verplicht een zet te doen op een signaal is een bijzonderheid op zich. In 1976 kwam een ander uniek idee uit de hoge hoeden van de organisatoren; op de achtergrond (instrumentale) muziek ten gehore te brengen. Het was een mix van pop, rock, blues, country, klassieke maar ook bijvoorbeeld gewone leuke (oude) populaire liedjes wat ten gehore werd  gebracht. Naast Pink Floyd en Cuby, Alan Parsons, James Last, Allman Brothers ook Strauss, Ravel, Herb Alpert, Ekseption en Gebroeders  Brouwer.

esg0011

Altijd weer spannend; moet ik nu alweer een zet doen?

 

Kortom, voor iedereen zat er wel een vrolijk deuntje tussen en dus “vergat” men dus ook wel eens om op de gong te zetten…. Nu waren de wedstrijdleiders daar wel heel coulant mee; reglementaire nullen werden nooit uitgedeeld… Na de veertigste zet werd het aantal seconden tussen de zetten verminderd: Waren de tussenpauzes tussen die eerste zetten nog 10 seconden; daarna werd dat slechts 5 seconden per zet. Later werd de gong (tijdelijk) aan de wilg gehangen en werden de zetten ingesproken met wit – …. Zwart – …. Wit – …. Zwart enzovoort. Voordeel was dat iedereen dan wist wie aan de beurt was met een zet doen. Maar er zat hier ook een groot nadeel aan verbonden, het was om één of andere reden was die gesproken tekst veel minder goed te horen dan die oorspronkelijke gong.

esg0006

Onze gongschaaktoernooien trokken altijd veel deelnemers

esg (4)

Ook Duitsers waren altijd volop aanwezig

esg0017

Hans Veenstra (toen ESG) wist deze editie op zijn naam te schrijven

Daar hadden wij in die jaren ook nog het Ambtenarentoernooi, welke altijd in de trouwpaviljoen van het gemeentehuis gehouden werd.

esgass

esg

Het Ambtenarentoernooi was altijd weer een gezellige bijeenkomst

Kenmerkend voor dat toernooi waren de vele wisselbekers die werden uitgedeeld aan de prijswinnaars, de gratis verkregen koffie met heerlijke koeken en dat ook niet ambtenaren bijna altijd wel welkom waren. Verder kon het gebeuren dat je als winnaar van een lagere groep met een veel grotere wisselbokaal naar huis ging dan de winnaar van de hoogste groep…..

In Klazienaveen trok een snelschaaktoernooi vele tientallen schakers uit binnen- en buitenland aan om in de Trambrug te komen snelschaken. De prijzen? Dat waren mooie schaakstukken op een mooie, gepolijste stenen (Onyx) voetstuk geplaatst. Ter Apel had ooit in het verleden houten schaakstukken op houten voetstuk; dat wilden wij dus ook wel doen, maar dan toch ook wel weer anders.

 

esg0024.jpg

Piet Hondema was één van de vele winnaars van het toernooi in Klazienaveen

esg0012

esg0013-e1515249781510.jpg

Ook aaan dit toernooi namen telkens tientallen schakers aan deel

Evenals die genoemde toernooien, was ook dit evenement een ware succes, mede ook door het feit dat in de NOSBO bijna geen snelschaaktoernooien waren in die tijd.

Verder waren er nog een aantal simultaanseances, jeugdschaaktoernooien en ook nog een politie-gongschaaktoernooi die in 1971 gehouden werd ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van het Emmer politiecorps.

Daarnaast speelden een (groot) aantal leden vele toernooien in binnen en buitenland: De toenmalige clubkampioen vond dat nog lang niet genoeg en wipte even die grote waterplas over om in de Verenigde Staten eerst even Jan Timman aan zijn zegekar te binden en later ook nog eens gedeeld winnaar van een groot schaaktoernooi te worden……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 6, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: