Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG zwiept bekerhouder uit het toernooi

Het bekerteam van ESG heeft voor een aangename verrassing gezorgd door het team van Haren-Oostermoer uit het bekerkampioenschap te wippen. Die combinatie had in het afgelopen seizoen die beker gewonnen en moest ook nu weer in staat worden geacht om die beker te kunnen verdedigen. Het ESG-team, bestaande uit Marcel Struik, Jan van Os, Wim Fokkens en Douwe Többen dachten daar anders over en zetten zich vol strijdlust achter hun borden.

DSC_8927

Aan bord 1 speelde met wit Marcel en die had binnen no-time met een mooie opmars van zijn b-pion al een pion te pakken op d6. Daarna wist hij zijn stukken steeds actiever te maken, waardoor zwart – die mede daardoor wel heel passief kwam te staan, in grote problemen. Dat leidde uiteindelijk tot groter materiaalwinst en was de winst daarna snel binnen.

Aan bord 2 trad Jan aan tegen angstgegner Bart Romijn, die al heel vaak tegen elkaar hebben gespeeld en de resultaten tegen elkaar niet eens zo ver uit elkaar liggen. Ook nu leek het er op dat Jan, hoewel hij wel steeds iets beter stond, op een puntendeling af leek te koersen. Totdat de ESGer een pion won en de vlam in de partij sloeg. Bart offerde zijn Loper en zag daarna een pion bijna op promoveren staan. Echter bijna telt niet in de sport en zo ook nu niet. Na een schaak op e1 met de Dame volgde een Loperoffer op e5, die wel aangenomen moest worden en was eeuwig schaak een feit.

Wim speelde in de eerste fase een hele sterke partij; Zijn stukken en pionnen omsingelden zijn Harense opponent volledig en het wachten was op de genadeklap. Intussen kwam daarbij wel de h-lijn open en daarop reageerde onze clubgenoot niet alert op waardoor zwart – heel tricky – die lijn in handen kreeg. Toen Wim dat ook in de gaten kreeg was het al te laat en het leed geschied. Eén uitval en gelijk was het punt binnen voor de combinatieclub.

DSC_8930.jpg

Douwe speelde met zwart tegen Andeas Tasma een boeiende partij waarbij de ESGer steeds naar de meest actieve voortzettingen zocht. De verdedigingen van beide spelers werden vooral in het middenspel op de proef gesteld, waarbij zwart enige problemen kende op de Damevleugel maar dat gecompenseerd zag door zijn aanval op de Koningszijde. Met het verjagen van de verdediger van pion op f2 kon zwart een pion bij inschieten, maar zag via dat veld ook actief spel voor terug krijgen. Het belang in deze partij was intussen wel heel erg groot door de 1½-1½ tussenstand. Bij winst door na de volgende ronde; bij remise verlenging via een snelschaak knock-outwedstrijd en bij verlies uitschakeling in het bekertoernooi.  Dan is de vraag wie het koelste blijft onder deze omstandigheden en speelt de conditie nog een factor in deze strijd. Er werd fel gestreden om de winst en na een verkeerde P-manoeuvre van wit naar d8 was het zwart die enige zetten daarna, via een tussenschaak op e3, het witte Paard op d8 wist te veroveren en was de buit binnen; een prachtige 2½-1½ overwinning op bekerhouder Haren-Ooostermoer!

ESG Haren-Oostermoer
Marcel Struik Johan Klinkhamer 1 0
Jan van Os Bart Romijn ½ ½
Wim Fokkens Paulo Valente 0 1
Douwe Többen Andreas Tasma 1 0

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 23, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: