Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 1 verliest nipt van HSP/Veendam 1 in eerste ronde Hoofdklasse Nosbo

Inleiding:

Met de kleinst mogelijke nederlaag verliezen van een team dat qua rating vele malen sterker geacht werd is geen schande. Sterker er was heel even hoop op een stuntje in de buurt van een 4-4 uitslag. Het werd uiteindelijk 3 ½ – 4 ½ voor HSP/Veendam.

HSP/Veendam wordt op papier (lees rating) geacht kampioen te worden. Het verschil was aan de diverse borden niet terug te zien aan het spelbeloop. Gestreden werd er zeker. Met als toetje twee enkel-toreneindspelen. Een verlenging van de zomerlessen van clublid Jan van Os.

Daarvoor boeiende middenspelen aan alle borden en bij aanvang Hybride openingen.

Hybride openingen vraagteken (?) zult u zeggen: Wel vaak was een opening niet uitsluitend Spaans of Colle , maar een combinatie van set-ups. Spaans soms later weer Weensachtig, Colle werd een Colle-Zukertort uit de oude doos, Caro-Can werd later een soort Slavisch etc.

Tot slot van deze inleiding nog Jan van Os bedankend voor de heerlijke bitterballen die rondgedeeld mochten worden. Onze tegenstanders wisten dit ook zeer te waarderen!

DSC_3060

Meld nog even dat de Nosbo-site niet adequaat werkte voor de invoering uitslagen. Een Bug of zo heet dat. Zo kent alles zijn opstartproblemen kennelijk.

DSC_3071

Rondje langs de velden:

Bord 1: Marcel Struik (Zwart) –  Peter Riksten: 0-1

Marcel kreeg in de Caro-Can-opening de doorschuifvariant te verdedigen. Deed dit met vroegtijdig Loper F5 buiten de keten en dat koste tijd. Veel tijd. Gehele koningsvleugel kon zetten lang niet in beweging komen. Alle stukken bleven op de onderste rij lange tijd. Tegenstander Peter Riksten wist daar met secuur spel ten lange leste goed van te profiteren. De zwarte koning zou nooit   meer een veilig heenkomen vinden om aan de zware stukken van de witspeler te ontkomen. Leek een verdiende overwinning voor de witspeler van Hsp/Veendam.

Bord 2: Douwe Többen (wit) – Johan Scharft : 1-0

Douwe kreeg ons ex-clublid Johan Scharft (voorheen in de KNSB-competitie) te bestrijden. Het werd een Catalaans , waarin al vrij snel veel stukken werden geruild en er op basis van de pionnenstructuur een gunstig toreneindspel voor Douwe ontstond. Had Douwe direct de juiste pion verdedigd was hij sneller aan zijn welverdiende punt gekomen. Nu koste het veel tijd, vele toren-zetten en een misser van Johan Scharft om het punt over de streep te trekken.

Bord 3: Willem Boontje (zwart) – Olaf Cliteur: 1-0

Na afloop kreeg ik buiten van Willem nog een hele verhandeling over deze opening. Wit speelde geen gewone Colle( d4,e3 en c3 pionnen) maar zonder pion c, maar met pion b3 en loper b2. Dan heet het Colle-Zukertort. Als wit los komt met zijn stukken kan dit bijna tot dodelijke aanvallen leiden op de vijandelijke koning. Zover kwam het niet. Willem stelde zich bekwaam op (fianchetto koningsstelling) en bezette op juiste momenten met pionnen het centrum. Een dame-uitval naar pion a2 leek echter nagenoeg tot dame-verlies te leiden. Maar het ging anders. Willem ontworstelde zich aan de tactische motieven en mede ook door hoge tijdnood van Olaf Cliteur kwam er zowaar een abrupt einde aan deze mooie partij om te volgen. Een goed weekend zo voor Willem. Zaterdag er voor ook al gewonnen voor Hoogeveen in de KNSB tegen dezelfde club.

Bord 4: Jan van Os (wit) – Sander Sprik : ½ – ½

Jan speelde een voor hem bekend type Siciliaans tegen de teamleider HSP/Veendam. Had in het middenspel en overgang naar eindspel steeds een heerlijk plusje. Matnetten met een dubbeltoreneindspel zaten er steeds net niet in. Wat resulteerde was een slotstelling met 1 pion en Toren tegen enkele Toren van de tegenstander. Zoals zo vaak bleek dit net niet gewonnen te zijn. Anders was de wedstrijd nog in 4-4 kunnen eindigen. Maar een dik verdiende remise natuurlijk voor Jan.

DSC_3062

Bord5: Geert ten Hietbrink (zwart) – Frits Wiebenga : 0-1

Geert stelde zich op met een Hollandse partij (Leningrader system) tegen de d4  en c4 pionnen opstelling met koningsfianchetto van wit. Geert speelt ook nog c6  en kwam naar eigen zeggen niet helemaal lekker onder de witte druk vandaan. Een pionverlies werd hem eigenlijk noodlottig. Geert ging va banck spelen om tegenkansen te creëren. Maar tegenstander Frits Wiebenga wist alle gevaren te neutraliseren en daarmee het punt bij HSP/Veendan latend.

Bord 6: Ton Selten – Erwin Reintke : ½ – ½

Ton kreeg een volgens mij voor hem redelijk bekend type stelling op het bord vanuit een soort hybride kruising (ja daar is die term weer) Spaans met loper b5  en Konings-Indische motieven in de voorhand. Ton houdt van aanvallen. Ook nu Voorwaarts en niet vergeten de g-pion naar g4 te spleen en tegenstander onder druk zetten. Dit laatste lukte, ook gezien het tijdsverbruik van Erwin Reintke. Deze laatste miste een wellicht winnende voortzetting en accepteerde een remise-voorstel  van Ton. Er resteerde nog een overgang naar eindspel met voor Ton twee lopers tegen Toren en twee pionnen. Al met al vermoedelijk juiste uitslag voor zover beiden de stellingen steeds hebben kunnen  beoordelen.

Bord 7:  Theo Dijkstra (zwart) – Kor Drent : ½ – ½

Wederzijdse koningsfianchetto. Kruising tussen Engels en Reti (hybride) en langdurige manoeuvres om druk proberen te creëren op de enige half-open lijn van de tegenstander. Later werden er over en weer wel doorbraken gemaakt maar deze partij is wellicht nooit uit het evenwicht geweest. Een beslissend voordeel heeft geen van beiden kunnen aantonen. Correcte remise zo lijkt het.

Bord 8:     Arjen Meijeringh (wit) – Arjen Waijer : 0-1

Debutant Arjen speelde met wit en kwam in een Spaanse partij met loper b5 terecht. Pionnen e4, d3, c3, a3, h3, f2, en g2 op een bepaald moment. Met dat geraamte is een manouvreerpartij wel zeker aan de orde. En dat werd het ook. ECHTER de repentance (de andere Arjen) profiteerde  net iets handiger van wellicht iets te passief spel. Won in het verre middenspel een beslissende pion en even later ook de partij. Toch heeft onze Arjen langdurig goed tegenspel kunnen bieden en heeft zijn externe vuurdoop best redelijk doorstaan. Na-analyse via de computer thuis zal vast nog wat verbeteringen kunnen brengen ter lering.

DSC_3061

Tot slot:

Een helemaal niet slechte performance van ESG 1. Biedt houvast voor de toekomst. Kwaliteit partijen kan bovenaan staan.                                                                    Promotie/degradatie immers niet aan de orde gedurende 2 jaren pilot KNSB.

 

3 reacties op “ESG 1 verliest nipt van HSP/Veendam 1 in eerste ronde Hoofdklasse Nosbo

  1. Arjen Meijeringh
    oktober 9, 2018

    Een fraai verslag, Evert, maar wat is een repentance? Google zorgt hierbij niet echt heel erg voor duidelijkheid in verband met de context in de zin. Heb vannacht de partij nog laten analyseren. Na gelijk begin redelijk lang rond de -0.5 tot -1 gestaan, vooral vanwege de passieve stelling denk ik, en de ietwat krakkemikkige damevleugel. Daarna richting -3 en erger na verlies van de pion. Hopelijk leer ik van mijn mindere zetten en kan ik volgende keer tot wat meer actief tegenspel komen.

  2. Evert Hondema
    oktober 12, 2018

    Mijn Word-programma heeft van opponent automatisch repentance gemaakt. Excuses. Is bij nacontrole niet meegekomen. Slip of the pen.

  3. Pingback: NOSBO-competitie van start | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 9, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: