Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Schaaktraining van Jan van Os deel 3

Op de derde dag van onze schaaktheoriebijeenkomst kwamen verschillend gambieten aan bod met als “uitsmijter” het Koningsgambiet. Een gambiet is een schaakopening waarin een speler materiaal offert. Meestal is dat een pion maar soms ook wel een stuk of zelfs nog meer, in de hoop dan compensatie te verkrijgen door ontwikkelingsvoorsprong, een betere pionnenstructuur of een ander positioneel voordeel. Een gambiet kan worden aangenomen maar kan ook geweigerd worden. Een bekende opening daarin is het Damegambiet. Dit gambiet richt zich meer op de “verre toekomst”. De structuur en gezonde, vlotte ontwikkeling van stukken en rokade is één van de bekende aspecten van die opening. ( https://www.youtube.com/watch?v=_34poQfF3as )

Het Koningsgambiet  ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Koningsgambiet )( https://nl.wikipedia.org/wiki/Koningsgambiet ) maar ook het Russisch zijn fraaie gambietopeningen waarin vaak heel veel te beleven valt. In deze opening moet wit zorgen voor een goede en snelle aanval op de zwarte stelling c.q. de koning, dit in tegenstelling dus met het Damegambiet.

Daarom nog een aantal sites op een rij:

https://wikikids.nl/Schaakopeningen   Daarin nog een aantal gambietopeningen maar ook gewone openingen zoals het Siciliaans.

https://www.youtube.com/results?search_query=koningsgambiet  Op deze site heel veel over Koningsgambiet terwijl ook andere (gambiet)openingen aan bod komen. Daarnaast ook nog eens stellingen die gaan over eindspelen e.d.

Tot slot nog een tweetal video’s over de Russische verdediging

https://nl.wikipedia.org/wiki/Russisch_(schaakopening)

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op augustus 17, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: