Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Grand prix Emmen gewonnen door Sono Folkers

verslag Almar

Zoals elk jaar wordt ons jaarlijkse toernooi weer gehouden in OBS de Brink in Emmen. Voor de Emmense jeugd een mooie gelegenheid om kennis te maken met het schaken. Wat in deze regio belangrijk is, is dat het schaken breed wordt uitgedragen en er bij de basisscholen ook bekendheid aan wordt gegeven. De groepen E en F waren bezet door juist die categorie die nog niet zo lang het spel beoefenden, een beetje via de school. Het niveau hiervan is wisselend, maar de ervaring leert dat zij het de clubspelers soms bijzonder lastig kunnen maken. Het waren ook de 2 groepen die de meeste onreglementaire zetten uitvoerden, ik weet niet hoeveel koningen er door het schaak zijn heen gelopen, maar dat aantal is niet meer met 2 handen en 2 voeten te tellen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en staande mensen1 van die niet-clubschakers was Ahdab, een spelertje van de school van de locatie. 4x les gehad en scoort gewoon derde in groep F, omdat zij in het onderling resultaat beter scoorde dan haar directe opponenten. De beslissing in deze groep viel tussen Frida en Julian, waarbij Frida won. Detail: Frida heeft uitgerekend de onderste speler pat gezet. Sem was eigenlijk nog wat te jong voor deze groep, maar dit halfje heeft hem veel motivatie gegeven. Vlak voor de prijsuitreiking had hij het er nog over.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, lachende mensen, staande mensenGroep E was ook weer zo’n mooie wedstrijd clubspelers tegen basisschoolspelers. In dit geval een duidelijke winnaar: met 7 uit 7 een maximale score voor Lefert Spoelman, ex basisschool. Zijn jongere broertje mocht het bronzen bekertje mee en de enige clubspeler op het podium Gijs mocht het zilveren beeldje mee naar huis.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, lachende mensen, staande mensen, kind en tekstIn groep D ging het niveau omhoog, nu komen we bij de ervaren schakers uit die al eerder aan toernooien hebben meegedaan. Deze groep werd een tweestrijd voor de eerste plek, tussen Matei en Samuel. Beide hebben 6 uit 7 gescoord en omdat Matei van Samuel had gewonnen heeft Matei de eerste plaats verdiend. Het podium werd gecomplementeerd met Ivar, die 4 punten in deze groep had gescoord.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, lachende mensen, staande mensenGroep C werd weer een gelijkspel tussen de bovenste 2, Bram en Deen. Bram had de eerste 2 nederlagen maar meteen voor het begin gedaan. Het leek net een bord eten wat niet lekker is, heb je dat maar vast gehad. Helaas 1 van die 2 bleek tegen Deen en die won daarom de groep op onderling resultaat. Let ook even op het verschil in lengte, maar het geeft aan dat Deen een talentje is die we in komende jaren in de hoge groepen mogen verwachten. Jesse Janssens werd hier knap derde.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, lachende mensen, staande mensenGroep B was misschien wel de meest evenwichtige groep van het toernooi. De groep bestond uit 6 en ze mochten allemaal deelnemen in de rustige ruimte samen met groep A en kregen ook 20 in plaats van 15 minuten bedenktijd. Voor velen was het spelen in zo’n hoge groep en de langere bedenktijd nieuw. Dat ligt eraan dat de ratings van onze grand prix ietsje lager lag dan bij andere. De hele groep bestond uit spelers met een rating tussen 600 en 700 en de groep was mooi in evenwicht. Serana won deze groep met 3,5 punt, deed voor het eerst mee in een groep B en mocht de gouden beker meteen naar huis nemen. Tweede werd Ilya met 3 punten en Abe werd derde met 2,5.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, lachende mensen, staande mensenGroep A was een prooi voor Sono. Met zijn 1100+ rating bleef hij zijn naaste concurrenten al een paar honderd punten voor. Dan moet je het natuurlijk nog wel even achter het bord laten zien, maar dat was voor Sono geen enkel probleem. Hij won al zijn 5 partijen en werd ‘gewoon’ grand prix kampioen van Emmen. De strijd werd geleverd om plek 2 en 3 tussen Ernst en Eli. De beslissende partij werd gewonnen door Ernst en hij pakte daarmee de tweede plaats met 3,5 punt en Eli kreeg brons met 3 punten.

Uiteindelijk was dit een heel mooi geslaagd toernooi, een aantal hebben weer een paar punten bij gekregen in de grand prix competitie en het schaken in de regio Emmen is weer gepromoot. Hopelijk volgend jaar weer net zo’n mooi toernooi.

Meer foto’s

Groep A

1 Sono Folkers 5

2 Ernst van den Bogaart 3,5

3 Eli Alia Jorritsma 3

4 Elisa Oostinga 1,5

5/6 Deniz Yildrim 1

5/6 Milton Talen Alarcón 1

Groep B

1 Serana Tunyluhulima 3,5

2 Ilya Kuipers 3

3 Abe Smeding 2,5

4/5/6 Frank Nijmeijer 2

4/5/6 Dagmar Luijkx 2

4/5/6 Dani Bos Nissim 2

Groep C

1 Deen van der Kolk 5

2 Bram Middendorp 5

3 Jesse Janssens 4,5

4/5 Danique Dokter 3,5

4/5 Isidora Koenes 3,5

6 Eline Hummel 3

7 Imara Hardeman 2,5

8 Abe van der Kolk 1

Groep D

1 Matei Crismaru 6

2 Samuel Uit Oude Groeneveld 6

3 Ivar Wieringa 4

4/6 Jelmer Schaaphok 3

4/6 Sarah Schippers 3

4/6 Daniël Medendorp 3

7 Justen Wiltjer 2

8 Noah Janssens 1

Groep E

1 lefert spoelman 7

2 Gijs Oosterhuis 5

3 Allard Spoelman 4,5

4/6 Anna Mol 3

4/6 Tim Wiltjer 3

4/6 Jens ten Hoor 3

7 Ivar Kingma 2,5

8 My Linh 0

Groep F

1 Frida Myriam Bos Nissim 5,5

2 Julian van Kalkeren 5

3 Ahdab 4

4 Jeauneau Doran 4

5 Huub Wegman 4

6 Daniëlle Spoelman 3

7 Lukas Gerdes 2

8 Sem Janssens 0,5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 16, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: