Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Opnieuw winst voor Jan Willem in rapidtoernooi ESG

Opnieuw heeft Jan Willem het inmiddels traditionele rapidavond van het ESG gewonnen. Met een score van 4½-5 bleef hij Marcel net een half puntje voor. Douwe legde beslag op de derde plaats met 3½ punt uit 5 partijen.

rapid 11-5-20 samenstelling 1-4

Douwe-Jan Willem                 Willem-Erik             Jan Willem-Willem                  Arjen-Sebo

Het leek in de eerste ronde niet op dat Jan Willem het zou redden tegen Douwe, in mum van tijd bezat de witspeler een extra pion plus ook nog eens een sterke aanval. In plaats van Pxc4 of Pxa7 te spelen, trok hij zich wat terug en kon mede daardoor zwart net op tijd ontsnappen (1). Lang tijd ging het gelijk op bij Willem tegen Erik, maar tegen het einde van die partij was wit net wat slagvaardiger en kon zijn b-pion, gesteund door zijn toren naar de andere zijde van het bord sturen (2).   Diagram 3 komt voort uit de strijd van Jan Willem tegen Willem. Deze partij uit de 5e ronde was beslissend voor de overwinning van JW.  Wit kon de strijd hier overigens al beslissen door of d6 of c4 te spelen. Hij koos echter voor Pd4. Na Tg8,  Lf3 – Tce8  Pe2 verkreeg zwart ineens een geweldig mooie aanval en wist daarbij veel materiaal te winnen. Echter, gebukt door zware tijdnood wist Willem zijn geweldige stelling niet te verzilveren en verloor door tijdsoverschrijding.  Arjen had in het middenspel de beste kansen om de partij naar zich toe te trekken  maar nadat hij dameruil toe liet kwam zwart steeds beter opzetten ondanks dat hij een pion was kwijt geraakt. De slotstelling zou nog een hele  klus voor wit geweest zijn als Sebo nog tijd in die stelling zou hebben gehad. Echter, zwart overschreed hier de tijdslimiet waardoor het punt naar Arjen ging.

rapid 11-5-20 samenstelling 5-8

Jan Willem-Ton                  Jan-Erik             Marcelis-Raymond                  Raymond-Arjen

Het leek in de eerste ronde niet op dat Jan Willem het zou redden tegen Douwe, in mum van tijd bezat de witspeler een extra pion plus ook nog eens een sterke aanval. In plaats van Pxc4 of Pxa7 te spelen, trok hij zich wat terug en kon mede daardoor zwart net op tijd ontsnappen (1). Lang tijd ging het gelijk op bij Willem tegen Erik, maar tegen het einde van die partij was wit net wat slagvaardiger en kon zijn b-pion, gesteund door zijn toren naar de andere zijde van het bord sturen (2).   Diagram 3 komt voort uit de strijd van Jan Willem tegen Willem. Deze partij uit de 5e ronde was beslissend voor de overwinning van JW.  Wit kon de strijd hier overigens al beslissen door of d6 of c4 te spelen. Hij koos echter voor Pd4. Na Tg8,  Lf3 – Tce8  Pe2 verkreeg zwart ineens een geweldig mooie aanval en wist daarbij veel materiaal te winnen. Echter, gebukt door zware tijdnood wist Willem zijn geweldige stelling niet te verzilveren en verloor door tijdsoverschrijding.  Arjen had in het middenspel de beste kansen om de partij naar zich toe te trekken  maar nadat hij dameruil toe liet kwam zwart steeds beter opzetten ondanks dat hij een pion was kwijt geraakt. De slotstelling zou nog een hele  klus voor wit geweest zijn als Sebo nog tijd in die stelling zou hebben gehad. Echter, zwart overschreed hier de tijdslimiet waardoor het punt naar Arjen ging.

rapid 11-5-20 samenstelling 9-12

Sebo-Marcelis            Sergei-Douwe                  Ton-Jan                      Willem-Ton

Marcelis leek op de goede weg te zijn in zijn partij tegen Sebo, maar het was wit die toch vanuit die stelling terug kwam. Eerst won wit die vooruitgeschoven pion op d4 en wist later door ruil op d6 met zijn nieuwe d-pion een dame te behalen. Wit leek “achter el kaar” te gaan winnen totdat zijn “vlag” viel. Erg jammer natuurlijk, maar ook de tijd heeft vaak een grote invloed op het eind resultaat. Douw dacht de partij winnend te kunnen afsluiten van uit de diagramstelling, maar had even over het hoofd gezien dat zwart met zijn dame uitval pion h6 kon slaan. Weg aanval en de beste kansen waren ineens voor Sergei, al liet zwart wel een opgelegde kans liggen voor een beter resultaat.. Wit kwam na die laatste zwarte kans dan ook niet meer in problemen, haalde een dame en behaalde het punt binnen door zwart mat te zetten. Ton kreeg een geweldige aanval op de zwarte verdediging; leek op winst af te koersen, maar zwart had in die stelling nog een uitweg door eerst Lf6 te spelen en na Lxf6-Txf7  Lxd8 Txf3 net zonder kleerscheuren uit de partij te ontsnappen. Ruim 25 zetten later werd de vrede getekend. Zwart staat heel erg goed, hij dreigt met Lh6 en lxe3+. Indien zwart dan ook nog na bv dxc4 tot 0-0-0 kan komen lijkt wit het wel heel erg zwaar te krijgen. Zoals gewoonlijk loopt het dan toch weer net even anders, speelt zwart Kd7, krijgt wit ineens een mooie aanval, maar die lijktzwart dan nog weer net te pareren en neemt de aanval via de h-lijn weer over. Echter op het moment dat wit die weet af te slaan gaat zwart door de tijdcontrole in een stelling waarin wit plotseling de eerder afgeslagen aanval toch weer een nieuw leven in kan blazen.

rapid 11-5-20

rapid 11-5-20 tussenstand

Klik voor alle partijen op Lichess via deze link:  https://lichess.org/team/esg-emmen  en jullie kunnen dan alle partijen van ons zien die wij in de afgelopen tijd via Lichess hebben gespeeld. Veel plezier daar mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op mei 12, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: