Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

De laatste blunder beslist

Zo is het toch vaak met partijen op ons niveau. Misschien ook wel in de partij die ik afgelopen maandag speelde tegen meervoudig clubkampioen Herman Voss. Ik meen dat ik in regulier schaak ooit wel eens een keer van hem gewonnen moet hebben, maar herinneren kan ik me dat niet. Dus misschien zijn wel alle onderlinge duels voor mij verloren gegaan. Daarom is het heel bijzonder dat ik hem dit maal wist af te troeven.

Ik dacht dat Herman met zijn antwoord op mijn eerste zet mijn vaste opzet van de laatste tijd trachtte te voorkomen. Daarin slaagde hij. Het leidde wel tot een stellingstype dat wij allebei, denk ik, niet erg goed kenden, dus moesten we vol aan de bak. Ik offerde een pion voor initiatief, hetgeen erg goed lukte. Mijn ontwikkelingsvoorsprong en potentieel aanvallende stelling compenseerden de materiële achterstand voor mijn gevoel zeker.

Het is de kwaliteit van Herman dat hij de opgelopen achterstand wist in te halen en een stelling wist te realiseren waarin mijn initiatief en ontwikkelingsvoorsprong in rook opgegaan waren, maar zijn meerpion nog recht overeind stond. Dat tekent zijn klasse, maakt ook duidelijk dat ik steken moet heb laten vallen. Ik zag het zwerk al drijven, de zoveelste nederlaag kondigde zich aan. In de bekende vorm van mijn partijen tegen hem: leuk gespeeld, interessant, maar toen het er op aankwam tekort geschoten.

De laatste blunder beslist. Misschien viel het tot dan trouwens wel mee met onze blunders, maar toch. Herman stond toe dat ik een sterk centrumpaard kreeg, dat met het nodige stellingsgeluk zoveel potentiële vorken tot zijn beschikking had, dat het hem weer in de passiviteit drong, zijn zwarte toren moest ter dekking van pion c4 van de d-lijn wijken naar c8, zodat mijn koning de d-lijn kon passeren op weg naar zijn buit in de vorm van een ingesloten zwart paard op a2.

Er volgde een slot waarin ik het met paard en 2 pionnen moest opnemen tegen zijn 4 pionnen. Hierin maakte ik geen fouten, stond hem toe mijn paard te nemen, maar de loop van mijn h-pion naar dame was daarmee onstuitbaar geworden, waarmee de partij beslist was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 22, 2021 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: