Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG verliest nipt van Hoogeveen

Maandag stond de kraker tussen ESG en Hoogeveen op het programma. Goed ingedeeld door de NOSBO. De massakamp tegen Hoogeveen wordt dit jaar in Hoogeveen gespeeld zodat het leuk was dat wij ze in de NOSBO-competitie mochten ontvangen.

Het werd een spannende wedstrijd die lang duurde. Op sommige borden misschien wat te lang, maar Kortsnoi zei altijd dat je met opgeven geen punten pakt.

Als eerste was de teamleider Jan vO klaar. Hij zat ziek achter het bord en dat kwam de scherpte niet ten goede. Het werd een ingewikkelde partij waarin hij een aanval van de tegenstander moest afslaan. Met aktief spel kreeg hij zelf ook een aanvalletje terwijl de aanval van de tegenstander vast liep. Hij stond in de eindstelling misschien een tikkeltje beter, maar niet voldoende om eenvoudig op de winst te gaan spelen.

Op dat moment zag het er goed uit voor ESG. Jan Willem had een stuk gewonnen middels een dubbele aanval op koning en paard. Moest natuurlijk nog wel nauwkeurig spelen, maar de winst zat er aan te komen. Ook Ton stond gewonnen en ook Sergei had de winst in zicht. Alleen jan van W had door een penning een stuk verloren. Een goed moment dus om na 2,5 uur spelen een remise voor te stellen.

Sergei was vlot daarna klaar. Won de kwaliteit middels een paard die op e7 schaak gaf terwijl de dame werd aangevallen. Dat paard kon op verschillende manieren gepakt worden, maar dat ging minimaal een toren kosten. Kortom een kwaliteits winst met ook nog de beheersing over de vrije c-lijn. Dat liet Sergei niet glippen.

Toen kwam er een kink in de kabel. Ton had twee stukken + een toren voor de dame. Hij was bang voor een eeuwig schaak motief en zette pardoes een paard op een veld waar de dame hem gewoon kon nemen. Weg paard en zijn resterende stukken konden daardoor ook niet meer samenwerken. De dame kon ze makkelijk de baas. Een tegenslag derhalve.

Ook Jan van W moest zijn partij opgeven. Speelde nog lang op geintjes maar de van Twitch en Hoogeveen chess bekende Jeroen Bottema liet zich niet verrassen. Hij won langzaam nog wat pionnetjes en bracht die naar de overkant. geen houden aan voor onze Jan

Jan Willem bracht ons weer op gelijke hoogte. Hij won een paard middels een schaakje maar moest toch nog even goed uitkijken. De tegenstander offerde nog een toren om zijn aanval levend te houden in de hoop op een eeuwig schaak. Dat wist Jan Willem te vermijden en dan is twee torens tegen een laper achter wel erg veel.

Vervolgens speelde Willem remise tegen een tegenstander waarvan hij in de interne competitie in Hoogeveen verloren had. Ik denk niet dat de remise-haven ooit verlaten is. Willem moest wel opletten want de tegenstander beheerste wel de enig open-lijn (de c-lijn) met zijn zware stukken. Compensatie voor Willem zat hem in de isoliani (losse pion op de d-lijn. (3-3)

Marcel speelde tegen de sterke Andries. Die wil wel eens in tijdnood komen, maar daar is Marcel ook goed in. Het zal u dus niet verbazen dat het nu ook het geval was. Maar nog niet zo erg dat er uitgevluggerd werd. Het was een ingewikkelde partij waarbij Andries de betere stelling kreeg en het spel dicteerde en Marcel hoopte op tegenkansen. Die kwamen er te laat. Een wanhoops torenoffer werd simpel weerlegd en dan sta je een toren achter in slechte stelling waarin mat dreigt. Niet te redden. (3-4)

Zou Douwe nog kunnen zorgen voor een gelijkspel? Dat heeft hij in de KNSB wel een paar keer laten zien. Dit keer stond hij echter in de verdrukking en zag het er somber uit. De tegenstander ruilde alles af in de veronderstelling dat het toreneindspel met een pion meer wel gewonnen was. In de 30 seconden per zet fase moest hij echter constateren dat het niet makkelijk ging en moest hij noodgedwongen afwikkelen naar een remisestelling. Douwe blij want hij had naar eigen zeggen zwaar gehad. En dat was hem ook wel aan te zien. (3,5-4,5)

Een nipt verlies dus.

ESG IRatingHoogeveen IRatingRonde 5
Struik, M. (Marcel)1979Mellema, A. (Andries)21550 – 1
Brinks, J.W. (Jan Willem)1903Snuverink, M. (Marc)17961 – 0
Os van, J.C. (Jan)1873Limani, E.L. (Elez)1820½ – ½
Boontje, W. (Willem)1808Mostert, D.C.J. (Davin)1855½ – ½
Többen, D.Y. (Douwe)1787Spaans, L. (Leo)1699½ – ½
Sarkisyan, S. (Sergei)1643Jonge de, E.M. (Edwin)17191 – 0
Selten, A.W.M. (Ton)1694Janmaat, A. (Bert)17330 – 1
Wieren van, J. (Jan)1600Bottema, J. (Jeroen)15640 – 1
Gemiddelde Rating:1786Gemiddelde Rating:17933½-4½

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 11, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: