Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 speelt gelijk

ESG 2 mocht proberen om tegen Assen 4 wat wedstrijdpuntjes bij elkaar te harken. Op papier een opgave die te doen was. Het werd echter zwaar harken.

SAM_3848

Overzicht (bord 1 zijn beide weg. roken,koffie of toilet?)

In de vooruitgespeelde partij had Ton Selten tegen de neef van onze huidige en vorige teamleider een zo gewonnen stelling weten te bereiken dat iedereen er van uitging dat hij gewonnen had. Het bleek echter dat Ton zijn stelling zodanig had weten te verkloten dat hij zelfs verloor.

Weer een wedstrijd waarin beginnen werd met een 1-0 achterstand. En we traden met een invaller aan. Niet de eerste de beste. Marcelis speelde vorig jaar ook al mee en zal dit jaar wel vaker meedoen.

ESG 2 kwam al snel langszij. Hans Hut had al snel een gewonnen stelling bereikt. Dat werd teniet gedaan door het weggeven van een stuk. Het voordeel was echter zo groot dat Hans door kon blijven spelen en uiteindelijk de vijandelijke koning het open veld kon injagen en daar werd deze vakkundig mat gezet. (1-1)

Hierna volgden de twee remise. Eerst Almar die verzeild raakte in een stelling waarin niet veel eer meer viel te behalen. De tweede van Geert duurde een heel stuk langer. In ieder geval kwa zetten. Kwa tijd niet zo veel langer, want beiden waren aan het rapidschaken. Het eindspel van Toren en drie pionnen tegen toren en twee pionnen werd zeer vakkundig remise gehouden door Geert. (2-2)

SAM_3859

proberen eeuwig schaak of gaat mijn pion op b6 winnen

Marcelis speelde tegen de teamleider van Assen. Het werd een partij die alle kanten op had kunnen gaan. Marcelis kwam twee pionnen achter te staan, maar wist er nog bijna een gelijkspel uit te slepen. Ging niet voor eeuwig schaak want dacht te winnen. Hij vertelde zich echter en de tegenstander was eerder met promotie. Dame achter en vier zetten later mat. (2-3)

SAM_3853

overzicht met bord 1.

Het werd 3-3 doordat Theo wist te winnen. Theo won een kwal, maar de tegenstander had wel een sterke loper. Theo wist desondanks af te wikkelen naar een toreneindspel waarbij hij een pionnetje had. De tegenstander kende gelukkig de theorie niet en liet deze pion doorlopen naar de overkant. Een gelukje die werd afgedwongen door de vechtlust.

Weer kwamen we op achterstand. Raymond leek in de opening overspeeld te worden, maar kwam er knap uit. Toch ging het nog mis doordat de tegenstander een toren kon ruilen tegen een paard en loper van Raymond. Dat is lastig spelen. Raymond begon te laat met tegenkansen te creeëren waardoor de vijandelijke a-pion heel gevaarlijk op a2 kwam te staan. Toen de aanval werd afgeslagen restte niets anders dan opgeven.

SAM_3861

Stelling Douwe. Bruggetje bouwen is stap 2 of 3.

Het was dus aan Douwe om er een gelijkspel uit te slepen. Hij had een toreneindspel weten te bereiken met een pluspion en waarbij de tegenstander ook nog een dubbelpion op de f-lijn had. Hier werd zeer lang doorgespeeld. De stelling is waarschijnlijk net wel of net niet gewonnen. Douwe sleurde en probeerde van alles, maar de tegenstander gaf vooreerst geen krimp. Toen Douwe wel kon winnen zag hij het niet en kwam net als Theo in een eindspel van Toren en pion tegen toren terecht. Dat is remise, maar dan moet je het wel goed spelen. Toen de tegenstander de derde rij verliet was Douwe er als de kippen bij om dat af te straffen. Een overwinning op het tandvlees. Het was al half één, maar één wedstrijdpunt gered.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 1, 2015 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: