Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG krijgt klop

ESG heeft vrijdag ongenadig klop gekregen van de nummer twee Leek. Op papier was ESG natuurlijk de underdog, maar juist tegen de sterkere teams scoort ESG de punten.

Niet tegen Leek. Alles viel de verkeerde kant op waardoor ESG met zeer dikke cijfers verloor. 7-1 is toch wel een afgang.

Almar had op het eerste bord niet veel in te brengen. Kwam eerst één pion achter en toen twee. Eén pion werd teruggepakt maar die bleek wat giftig te zijn. Een paardvorkje maakte een einde aan de partij.

Jan op bord twee liet de witte pionnen komen met de bedoeling vervolgens van achter deze pionnen de strijd te beslissen. Dat was op zich een goed plan, maar dan had hij niet met g6 zijn koningsstelling moeten verzwakken. Hij wist dat maar speelde de zet toch. Hierdoor kon wit net op tijd Jan mat zetten. Jan kwam een tempo tekort.

Willem, onze topscoorder speelde wat hoger en wist een goede en verdiende remise te spelen tegen ons oud-lid Johan Scharft. Hoewel het eindspel nog wat moeilijk leek nam de toren van Willem de juiste positie in om de remise af te dwingen.

Marcel op bord 4 kwam niet goed uit de opening. De koning kwam niet weg uit het midden en bleef de hele partij in de vuurlinie staan. Een kansloze nederlaag voor Marcel.

Evert speelde tegen een tegenstander waar hij ook wel eens van had gewonnen. Het werd een scherpe partij waarbij Evert achter de pionnen van de tegenstander kwam. Dat leek goed, maar achteraf pakte het niet goed uit. Misschien had Evert tevreden moeten zijn met remise, maar dat is lastig als je de hele tijd goed staat. De investering van een pion in de aanval kwam er niet uit en toen de aanval werd overgenomen door de tegenstander werd Evert van het bord getikt.

Wim speelde een partij waarvan ik niet goed heb gezien waar het nu plotseling mis ging. Te passief of juist te aktief?, een foutje of een blunder? Zoals gezegd ik weet het niet. Maandag maar even vragen aan Wim.

Bastiaan stond de hele partij gelijk. In het eindspel met elk een toren en drie pionnen raakte hij nog een pion kwijt. Bastiaan wist echter dat ook met een pion minder dit eindspel remise is. En hoewel de tegenstander het nog lang probeerde liet Bastiaan zien dat hij geen enkele probleem had met de stelling. Het werd dan ook remise.

Geert was het langste bezig. Onze invaller deed zijn best en volgens mij was het tot in het eindspel gelijk met een iets betere stelling voor Geert. Ook het eindspel met een pion minder leek mij nog remise. Gewoon niets doen dan kon volgens mij de tegenstander er niet doorkomen. Niets doen is echter lastig. Geert vond niet de goede oplossing en verloor.

Al met al een zeer dikke nederlaag tegen een sterker team (zie de ratings hieronder). Het enige voordeel van de nederlaag is dat Sissa 3 nog geen kampioen is. Dat kunnen ze pas worden als ze de volgende ronde tegen ons minimaal gelijk spelen. Voor alle zekerheid zullen we ’t Brinkenhoes vragen om veel bier en wijn in te slaan. Want als we winnen dan moeten we dat natuurlijk goed vieren. Weer verliezen komt niet voor in onze woordenboek.

 

Promotieklasse; Ronde: 7; Datum: vr 2016-03-18
 
 
 
ESG
 
7
1
 
1.
Rubingh,O.(Otto)
2098
Gerbens,A.J.(Almar)
1677
1
0
2.
Heijnen,E.R.(Erwin)
1963
Os van,J.C.(Jan)
1839
1
0
3.
Scharft,J.(Johan)
1988
Boontje,W.(Willem)
1821
½
½
4.
Westerlaan,S.(Sander)
1942
Struik,M.(Marcel)
1841
1
0
5.
Doller,P.(Pieter)
1859
Hondema,E.C.(Evert)
1797
1
0
6.
Kuiper,A.(Adrian)
1726
Fokkens,W.G.(Wim)
1853
1
0
7.
Veldman,M.(Martien)
1723
Os van,B.(Bastiaan)
1664
½
½
8.
Admiraal,A.T.(Arjen)
1769
Hietbrink ten,G.F.(Geert)
1747
1
0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 19, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: