Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

13e ronde intern

Wit aan zet speelde De6 en na Te7 ontstond drie keer dezelfde stelling. Daarna liet zwart zien hoe wit kon winnen. Ziet u het ook?

Op de laatste schaakavond van 2016 waren er toch nog negen partijen. Die waren voor het merendeel wel snel afgelopen. Geen traagheid door te weinig zon en geen winterslaap aan het bord. Men wou blijkbaar vroeg naar bed om uitgerust aan de feestdagen te beginnen. Die vallen dit jaar voor het merendeel in het weekend en dat betekent weinig vrije dagen.

De enigen die wel lang doorgingen waren Herman en Jan. Herman wist Jan goed onder druk te zetten. Jan maakte aan het eind een foutje en in slechte stellingen zijn dat dure foutjes. Herman maakte ook een foutje door na een dameschaakje met zijn koning in de hoek te gaan staan. Dat hoefde niet fataal te zijn. In bovenstaande stelling zag Herman de winst niet die er toch wel inzat. Omdat hij dreigde een loper te verliezen ging Herman in op herhaling van stelling.

Marcel en Geert speelden een scherpe partij. Volgens mij heeft Geert het ergens laten liggen want ik had liever wit (Geert) dan zwartt (Marcel). Er werd echter afgewikkeld naar een toreneindspel met elk een handvol pionnen. Die was door geen van beide te winnen. Wel te verliezen als men wat probeerde.

De derde remise viel er tussen Hans en Marcelis. En daar mocht Marcelis blij mee zijn. De eindstelling bood namelijk nog een mogelijkheid voor Hans om een pionnetje te snaaien. Hans zag dat niet en daarom bood hij remise aan. Marcelis wist niet hoe snel hij deze moest aannemen.

Almar overrompelde Raymond vanuit de opening. Een geweldige aanval over de a en b-lijn was Raymond te machtig. Anneke drong met haar torens de stelling van Klaas binnen en die kon dat niet meer houden. De ellende ontstond toen Klaas dacht een pion te winnen. Piet speelde de laatste tijd leuke partijen, maar tegen Theo kwam hij er niet aan te pas. Een fout in de opening kostte al snel een stuk en dan kun je wel opgeven.

Jan R won van Piet en daar heb ik weinig van gezien. Tom speelt wat weinig en zakt daardoor op de ranglijst. Tegen Edwin kon hij daar wat aan doen en dat lukte ook. Met een stuk achter vroeg Edwin nog om tips aan de kijkers, maar die kreeg hij niet. Dit volgens het principe dat je zelf je rommel moet opruimen.  Tom was wel de enige witspeler die wist te winnen deze avond.

De wedstrijdleider wist niet zeker of Willem zich had afgemeld (dat had hij wel netjes gedaan!). Voor de zekerheid ingedeeld, maar daardoor moest Douwe wachten. Douwe krijgt daarom de punten als een overwinning op zichzelf. Hij bleef trouwens en kon daardoor nog een partij spelen tegen Theo die vroeg klaar was. De uitslag hiervan weet ik niet. Toch leuk als je van jezelf kunt winnen. Dat zouden meerdere mensen moeten doen.

Op 9 januari gaan we verder. Dan staat oa de bekerwedstrijd ESG 1 – ESG 2 op het programma. Het enige voordeel hiervan is dat in ieder geval een ESG-team in de volgende ronde komt.

  • Herman – Jan vO   remise
  • Geert – Marcel  remise
  • Raymond – Almar  0-1
  • Hans – Marcelis  remise
  • Klaas – Anneke  0-1
  • Piet – Theo  0-1
  • Wim K – Jan R  0-1
  • Tom – Edwin 1-0
  • Douwe wint van zichzelf wegens niet opkomen tegenstander.
positie naam
1 Marcel 350
2 Evert 295
3 Douwe 278
4 Willem 253
5 Herman 253
6 Jan vO 231
7 Geert 218
8 Almar 206
9 Bastiaan 205
10 Ton 205
11 Wim F 187
12 Theo 168
13 Raymond 164
14 Sebo 163
15 Marcelis 162
16 Hans 146
17 Anneke 133
18 Sergei 122
19 Piet 112
20 Jan R 101
21 Wim K 93
22 Tom 86
23 Gor 70
24 Klaas 69
25 Edwin 54
26 Bauke 42

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 20, 2016 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: