Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 wint van Sissa 5

ESG 2 ontving maandag het vijfde van Sissa. Dat team had al zijn wedstrijden nog gewonnen en leek op voorhand een gevaarlijke tegenstander. Zij kwamen echter niet op hun sterkst opdagen en daarvan heeft het tweede geprofiteerd. Op papier moest ESG 2 dan ook winnen van deze Sissa 5

Het werd uiteindelijk een bescheiden 5-3 overwinning, maar er had meer ingezeten. Tot 2,5 – 2,5 kon Sissa nog met wat geluk (Geert die een gewonnen stelling door het weggeven van een stuk verloor) bijbenen, maar daarna kwam er voor hun slechts een gelukkige remise bij.

Theo op bord 1 trok een verdedigende stelling op maar werd overspeelt door zijn tegenstander. Eerst een paardoffer op h5 en later nog een dameoffer op de g-lijn braken dwars door de stelling van Theo heen. Een kansloze nederlaag.

Geert op bord twee wist een gewonnen stelling te bereiken. Hij raakte verzeild in een stelling met ongelijke lopers maar wel met pluspion. Hij gaf echter een stuk weg en verloor vervolgens.

Almar op bord 3 was het langst bezig, maar met een stuk en een aantal pionnen voor was het al lang duidelijk dat hij ging winnen. De tegenstander wachtte met opgeven tot de rest klaar was.

Hans op bord 4 was het eerste klaar. Hij stond mooi, had de vijandelijke pionnenstructuur verbrokkeld en had mooie aanvalskansen. Met een keer zijn paard naar g5 spelen had hem beslist kansen opgeleverd. Zoals het ging kreeg hij geen aanknopingspunten meer. Toen hij niet meer zag hoe hij zijn stelling kon verbeteren of hoe hij kon aanvallen stelde hij remise voor welke uiteraard werd aangenomen.

Raymond zijn partij had alles wat er in een partij kan zitten. Dan weer gaf ik de voorkeur aan de witte stelling, dan weer aan de zwarte. In de analyse bleek dat Raymond zijn dame had kunnen verliezen, maar in de partij won Raymond in het eindspel.

Marcelis zal wel een beetje balen, hoewel dat bij hem nooit lang duurt. Hij stond zoals we zeggen huizenhoog gewonnen. Kwam een dame tegen toren en loper voor te staan. Gaf die later in de partij weer weg. Beide spelers promoveerden tot dame. Iedereen zag hoe Marcelis desondanks nog had kunnen winnen, maar aan het bord zag Marcelis het niet. Na wat doelloze schaakjes stelde hij maar remise voor wat gezien de stand van de wedstrijd ook kon.

Anneke trapte in een openingsvalletje en dat kostte haar een pion. De tegenstander profiteerde daar onvoldoende van en toen won Anneke een stuk en laveerde ze de partij vervolgens naar winst.

Sebo aan bord 8 nam al snel het heft in handen en won de kleine kwaliteit en dat met ook nog een dreigende mataanval en een afgesneden vijandelijke koning. Dat werd vakkundig naar winst gevoerd.

Haalde het tweede in de vorige ronden vooral de punten aan de bovenst borden, nu scoorden de onderste borden er lustig op los. Het was een belangrijke overwinning omdat ESG 2 nog twee sterke tegenstanders krijgt en slechts één zwakkere team.

Eén reactie op “ESG 2 wint van Sissa 5

  1. Theo Dijkstra
    februari 1, 2017

    Het “dame offer” was gewoon een schijnoffer, Aangezien dat een derde pion won was het tijd om op te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 31, 2017 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: