Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Viertal ESG verplettert Groninger Combinatie

Het eerste viertal is het jaar 2018 goed begonnen door in de uitgestelde 3e ronde – uitgesteld wegens de zware sneeuwval – hard toe slaan en daarmee het derde viertal van de Groninger Combinatie te trakteren op een 4-0 nederlaag. Drie van deze vier spelers waren er op 30 november jl. er ook al bij toen het bekerteam van Groningen 6 met 4-0 won…

In de beginfase was het al duidelijk dat er scherp om de punten zou worden gestreden; in aantal openingen werden scherp in gezet en daardoor lastig in te schatten. Marcel won een pion tegen Taco van de Poel, maar verloor deze weer door een lastig schaakje met de Dame. De dame kon er mooi tussen in staan maar als die wordt geslagen, hoe neem je die terug?  Met de Koning en mooi verscholen achter de geïsoleerde d-pion stond de K dan ook wel redelijk veilig. Is zo’n pion nu sterk of zwak? Hoe de partij verder verliep weet ik niet, juist toen ik even tijd had om bij zijn partij te kijken gaf zijn tegenstander het op. Marcel had met actief spel een grote aanval weten te creëren en als eerste het punt binnen gehaald.

DSC_8793

 Jan van Os had de taaie Jaap Ham als tegenstander, een speler die maar lastig te bestrijden is. Althans dat was vroeger het geval, maar nu was hij een mooie prooi voor onze 2e bordspeler. De opening was redelijk rustig opgezet, kenmerkend aan het spel van de ESGer. Hij moet het hebben van het eindspel, maar weet er ook wel tactische maneuvers in te bouwen. Zo kwam de Damen van de Groninger Combinatie wel heel gevaarlijk in de stelling van Jan, maar zwart had wel een kwaliteit ingeleverd daarvoor. Voordeel was dat die Dame er niet meer uit die stelling kon komen en daardoor Dameruil niet te voorkomen was. Met een T tegen een L wist Jan wel raad en won het daarop volgend eindspel.

DSC_8791

Willem kreeg  met zwart in het begin van het middenspel zwaar te verduren tegen Russel Spears, werd in de verdediging gedrukt, mede ook doordat zijn zwartveldige loper op een wat vreemd veld was beland. Hij ruilde zijn Dame, al of niet gedwongen voor de twee torens van de witspeler. Zoiets kan soms heel goed uitpakken, vooral als de Torens samen weet te werken. Maar Willems witte L bleek het volgend prooi te worden, maar ook dat wist onze speler op te lossen door op het Paard van de witspeler te gaan jagen. Daar door kreeg de ESGer, ondanks het verlies van die loper en het net niet het kunnen vangen van dat Paard, wel goed en actief tegenspel. Hij wist met zijn Torens en Loper zijn vijandige Koning in een matnet te drijven en het derde punt voor ESG te scoren.

DSC_8796a

Douwe speelde tegen Gerard Potjer weer eens het Stauntongambiet tegen 1 ..-f5, een opening die hij al jaren niet meer op het bord had gehad. Het kwam een wat vreemde stelling, waarbij zwart al snel dreigde met D h4+ na slaan middels fxe4 en op die manier het hele bord in handen te kunnen krijgen. Dat koste beide spelers weliswaar wel een tempo, maar daarna kon wit zijn stelling goed uit bouwen. Zwart bleef echter wel actief met (grote) tegendreigingen. Nadat de zware stukken waren geruild bleek dat de ESGer veruit de beste papieren had om deze partij te winnen. In het eindspel van sterk P tegen een uiterst zwakke L  liep Douwe met zijn K van c1 naar h5. Toen onze speler na g6+ die pion niet nam met zijn P maar K h6 speelde was het uit. Zwarts L-offer op c4 zat er niet meer in en gaf op.

ESG v1 1817 Groninger Combinatie v3 1740 4 0 ma 08 jan
1. Marcel Struik 1876 Taco van de Poel 1854 1 0
2. Jan van Os 1843 Jaap Ham 1682 1 0
3. Willem Boontje 1736 Russell Spears 1744 1 0
4. Douwe Többen 1814 Gerard Potjer 1678 1 0

Het tweede viertal had ook op maandag 8 januari moeten spelen tegen het Paardensprong. Echter zij kwamen niet opdagen en waren in de veronderstelling dat die wedstrijd een week later – op 15 januari – gespeeld moest worden. Deze wedstrijd was echter al op 31 oktober verplaatst van 15 naar 8 januari. Er word nu gezocht naar een nieuwe speeldatum.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 9, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: