Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Winst ESG1 tegen Roden

ESG 1 heeft in de vierde ronde met 6-2 royaal gewonnen van Roden. De zege had zelfs nog wel hoger kunnen uitvallen, maar wij gingen wel met een goed gevoel zo rond half twaalf weer naar huis.

DSC_2936a

Douwe kreeg, net als een week eerder op zijn eerste zet, d4 – f5 voor zijn kiezen; en net als vorige week speelde onze derde bordspeler e4. Dus opnieuw het Stauntongambiet. De ESGer voerde gelijk de druk op en creëerde gelijk grote kansen, die echter door Hoogendijk in eerste instantie net tegen gehouden konden worden. Maar direct daarop kwam er een tweede golf; waarbij zwart wat onhandig manoeuvreerde en zijn Dame via d5 naar f7 dirigeerde. Drie zetten speelde wit Lxe6 en kon zwart zijn Dame inleveren.

SAM_4335

Vlak daarop won ook Wim zijn partij; hij stond al goed toen zijn tegenstander plotseling er een kwaliteit er tegen aangooide maar er helemaal niets voor terug kreeg. Wim ruilde daarna zijn Dame en enkele lichtere stukken en zodoende het eindspel zonder gevaar rustig uit kon spelen. Zijn h-pion liep snel naar h3 met een Loper op g1. Even de Koning uit een penning halen en de klus was direct daarna  volledig geklaard. Onze speler dreigde met promotie van die pion, hetgeen de speler van Roden nog eens een stuk zou gaan kosten…

5. en ook  bij Evert

 

Evert had iets goed te maken en dat deed hij dan ook. En hoe! In zijn partij verkreeg onze speler al snel het initiatief en dreigde met een doorbraak via de e-lijn op de nog niet gerocheerde Koning. Zwart zette daarna met g5 een Toren in, maar wit trok zich daar niets van aan; nam het Paard op f6 met zijn e-pion en met een kwaliteit minder wist hij bijna alle stukken te ruilen en in het Toren tegen Paard-eindspel beheerste het P op e4 het hele bord terwijl zwart met een passieve T bleef zitten. De witte K liep vervolgens van c1 naar h4 gelijktijdig met de opmars van zijn g-pion naar g5. Daarna wist Evert heel snel het punt binnen te halen.

DSC_5323

Jan won – met zwart – ook, in een ietwat rustiger opening en na het ruilen van een aantal stukken had de ESGer een goed P tegen een wat mindere L. Hij dreigde met zijn P een pion te gaan veroveren, waardoor wit juist een verkeerde zet uitvoerde en zijn Loper zag verdwijnen van het bord. De speler van Roden mocht de T van Jan niet met zijn pion slaan daar die gepend stond op straffe van het verlies van zijn ongedekte  T op c1.

DSC_8419a

Na vier overwinningen op een rij bood Bastiaan remise aan in een iets betere stelling. Dat werd gehonoreerd waardoor hij matchwinnaar werd en ESG zo rond 10 uur de overwinning al op zak had.

DSC_2934

 

Geert was heel erg ongelukkig in de slotfase van zijn partij. De topscorer van het ESG-team dicteerde met zwart de strijd, en schudde de ene na de andere aanvalsgolf over zijn tegenstander uit. De beslissende winstcombinatie zou een kwestie van tijd zijn. En ineens kon het, maar op dat moment zag onze speler die winnende zet niet. Wel bleef hij dreigen; voerde de druk weer opnieuw op maar een ongelukkige L-zet gooide roet in het eten. Dat koste hem een stuk en even later ook de partij.

dsc_1460-2

Ook Almar speelde met de witte stukken aan zijn zijde een goede partij. Een lange tijd was de strijd in redelijk evenwicht, ook al schatte ik de kansen voor de ESGer iets hoger in. In het middenspel wist onze speler de druk iets op te voeren en prompt leverde dat een kwaliteit op. Even leek het er op dat de zwart de witte Dame in kon sluiten, maar dat had Almar goed gezien en middels een tussenschaak kon zwart niet zoveel meer uit richten. Na Dameruil dreigde zwart met promotie van zijn f-pion, maar ook dat wist wit te verhinderen waarna nog slechts een kwestie van tijd was om ook de 5e winstpartij binnen te halen.

DSC_8111 (2)

Bleef over Marcel. Ook hier ging de strijd lange tijd gelijk op, maar drong wit wel iets meer aan. Marcel drong met zijn T de vijandige stelling binnen, maar zwart wist het gevaar te pareren, In het late middenspel leek het er op dat wij aan bord 1 het wel eens niet zou kunnen redden, maar gelukkig voor ons wist Marcel die tegen kans van Roden af te stoppen. In het T+L eindspel met lopers van ongelijke kleur was de verwachting dat onze speler, mede door de verre vrijpion wel eens kon gaan winnen. Dat gebeurde net niet, nadat ook de torens van het bord waren verdwenen was remise, hetzij nog na een tactische manoeuvre een feit en konden wij weer naar Emmen terugkeren met toch een goede overwinning.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 16, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: