Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Surprise in ESG-bekerronde

De eerste ronde in de ESG-bekercompetitie zit er weer op. Het was een heerlijke maar ook een enerverende avond vooral voor de neutrale kijkers. Jammer dat de opkomst op die avond wat tegen viel; slechts 12 leden namen er aan deel.

De handicap was het grootste probleem van de sterkere spelers als die ingeloot werden tegen hun “zwakkere” broeders. En dat verschil was soms wel erg groot. Als er meer dan 300 ratingpunten verschil was had hij of zij met de laagste rating 35 minuten terwijl die “sterkere” speler slechts 5 minuten bedenktijd had voor die zelfde partij.

Jan van Os 1843 Anneke Boomsma 1466
Edwin Kokee Quinten Nijland
Geert ten Hietbrink 1743 Evert Hondema 1758
Ton Selten 1682 Sergei Sarkisyan
Douwe Többen 1814 Hans Hut 1448
Marcel 1876 Marcelis 1383

Sergei, Quinten en Edwin hebben op dit moment geen rating.

Zo is bij een aantal het ratingverschil al snel te zien; Jan, Douwe en Marcel moesten genoegen nemen met slechts 5 minuten terwijl hun tegenstanders 35 minuten kregen. Bij Edwin tegen Quinten en Evert tegen Geert zat geen ratingverschil terwijl Ton wel weer minder bedenktijd kreeg dan Sergei.

Het was ongelooflijk spanend; Jan had de grootste moeite om Anneke de baas te blijven. Werd de eerste partij nog bekroond met een mooie koningsaanval, in de tweede partij ging het heel wat moeizamer. Jan verloor een kwaliteit tegen een pion terwijl Anneke ook nog de open lijn beheerste. Echter – zo geslepen Jan is – wist hij toch die partij naar zich toe te trekken, maar wat was dat moeilijk….

DSC_9103

Jan en Anneke volop in de strijd

Douwe trof Hans tegen over zich en hij was al eens gewaarschuwd; onze eerste teamspeler heeft in verleden wel eens van onze nestor verloren. In de eerste partij won de oud-kampioen uit de 70er jaren eerst een pion; dicteerde de strijd en zette Hans mooi mat toen hij – op zijn beurt – Douwe nog probeerde te verrassen. Ook in de tweede partij was Douwe heer en meester en bereikte zonder problemen de 2e ronde.

Marcel-Marcelis was van een ander kaliber. De namen zijn bijna gelijk, maar de zwakste van die twee heeft wel een iets langere roepnaam. Of dat het verschil is geweest of toch die zware tijdsverschil weten wij niet, maar er werd wel heel fel gestreden op dat bord om de punten. Marcelis gebruikte volop zijn tijd en verraste op verschillende momenten met fraaie zetten zijn tegenstander. De slotfase van hun eerste partij was ongelooflijk spannend. In een flitsend tijdnood duel wist onze tweede teamspeler die nog een toren bezat tegenover twee pionnen + toren van onze clubkampioen. En hoewel Marcel naar winst leek te gaan was het de tijd die hem uiteindelijk de das omdeed.  In de tweede partij moest Marcel dan – met zwart wel echt op winst spelen. Hij verkreeg een aanval die erg dreigend er uit zag, maar Marcelis liet zich niet van de wijs brengen en counterde heel gevaarlijk. Daarbij stond ook de zwarte koning bloot voor allerlei vervelende zetten die wit in die richting opstuurde. Met een werkelijke schitterende slotcombinatie zette Marcelis Marcel zo onder druk dat hij zowaar mat ging!

DSC_9104

Marcelis geniet na zijn unieke overwinning op Marcel

 

DSC_9112.jpg

En dan gaat hij hier de clubkampioen ook nog eens in de 2e partij mat zetten

 

Geert tegen Evert was ook ongekend spannend en ook daar was – vooral in hun eerste partij – soms de vraag waar de punten heen zouden gaan. Uiteindelijk wist Evert beide partijen voor zich op te eisen. Datzelfde deed ook Quinten in zijn dubbele ontmoeting tegen Edwin. Ton tegen Sergei heb ik haast niets van gezien, maar ook hier ging de sterker geachte speler door.

En zo kregen wij in de tweede voorronde de volgende ontmoetingen:

Winnaarsgroep:
Marcelis 1383 Douwe 1814
Quinten Jan 1843
Evert 1758 Ton 1682
Verliezersgroep:
Marcel 1876 Anneke 1466
Sergei Geert 1743
Edwin Hans 1448

 

Daar Edwin altijd zo rond 21:00 uur weer naar huis moet won Hans die strijd reglementair. Natuurlijk niet zo leuk maar het was helaas niet anders. Marcel Anneke heb ik niets van gezien, maar gezien dat zij al snel waren uitgespeeld lijkt het er op dat Marcel in die ronde geen problemen ondervond en beide partijen snel wist te winnen.

Sergei tegen Geert was van ander deeg gebakken. Sergei won met wit en dat deed Geert ook met wit in hun tweede partij. Daardoor moest er een barrage komen door middel van een tweetal snelschaakpartijen die beiden door Geert werden gewonnen.

DSC_9118

 

Quinten vocht voor wat hij waard was, maar Jan was een maatje te groot.

 

Quinten speelde in ieder geval in één van zijn partijen tegen Jan niet alleen erg goed maar verbruikte ook zijn tijd uitstekend getuige dat hij zijn tweede partij op tijd verloor(!) en dat hij op het bord een remise binnen bereik had…. Hoe die andere partij aan toe is gegaan weet ik niet omdat ik in die periode mijn handen ook vol had aan een vechtlustige Marcelis.

DSC_9116

 

Vier van de zes winnaars uit de 1e ronde in de strijd voor een plaats in de volgende ronde.

 

Ook tegen Douwe speelde Marcelis heerlijk en aantrekkelijk schaak al was de opening voor zwart. In een  Frans uitziende partij verloor wit weliswaar een pion maar behield wel enige tegenkansen. Maar de zwartspeler – gewaarschuwd door wits succes tegen de clubkampioen – hield zijn hoofd er goed bij en ging de druk steeds verder opvoeren. Dat leverde een kwaliteit op en wits koning raakte aan het zwerven. Dat deed hij heel geniepig en dreigde zowaar met een mat aanval. Zwart doorzag dat plannetje en zette toen die K middels Tg4+ en g6+ en mat op h5. In de tweede partij was het meer éénrichtingsverkeer naar de zwarte koning. Zwart kwam er geruime tijd aan niets anders toe dan verdedigen en probeerde zijn stelling bij elkaar te houden. Toen dat niet meer lukte probeerde Marcelis het nog met een wanhoop offer op e3, maar het paard kon ook nog geslagen worden met de witte dame en toen was het over en uit.

Evert tegen Ton was een heerlijk gevecht om te volgen. Na de officiële speeltijd van 40 minuten was de stand daar gelijk; 1-1 en dus moest er een barrage komen. Er moest nu gevluggerd worden en dat moest dan in een tweetal partijen geklaard worden. Maar ook na die twee snelschaak partijen was de stand nog precies in evenwicht: 1-1. En dus was er nogmaals een barrage; nu eentje van voor wit – die dan moet winnen – 6 minuten bedenktijd en voor zwart – die aan een remise genoeg had – 5 minuten. Er werd geloot om de kleur en Ton mocht de eerste zet doen. Na een spannende partij had Evert (met zwart) de beste kansen, ook al omdat hij met een koningsaanval was begonnen. Wit probeerde nog wat tegengas te geven maar na een mislukt offer op h6 moest Ton capituleren.

DSC_9127.jpg

 

In de alles beslissende derde barragepartij won Evert van Ton.

 

1e ronde:
Jan van Os Anneke Boomsma 2 0
Edwin Kokee Quinten Nijland 0 2
Geert ten Hietbrink Evert Hondema 0 2
Ton Selten Sergei Sarkisyan 2 0
Douwe Többen Hans Hut 2 0
Marcel Struik Marcelis van Holst 0 2
2e ronde:
Marcelis van Holst Douwe Többen 0 2
Quinten Nijland Jan van Os 0 2
Evert Hondema Ton Selten 1 1 1 1 1 0
Marcel Struik Anneke Boomsma 2 0
Sergei Sarkisyan Geert ten Hietbrink 1 1 0 2
Edwin Kokee Hans Hut 0 2

 

Opmerkelijk: Geen enkele partij eindigde in remise! Geeft ook al aan dat er op de winst werd gespeeld.☺☺

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 30, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: