Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

De 11e ronde

Ook in de 11e ronde was de strijd weer behoorlijk spannend; enerzijds door de topper Jan tegen Marcel, anderzijds wat kunnen de subtoppers Ton, die veelvraat Herman tegen over zich zag zitten en wat kan Sergei tegen die andere “veelvraat” uit de 70e jaren van de vorige eeuw bereiken. Daarnaast ook nog eens de strijd tussen twee leden die nog geen jaar lid zijn cq meespelen in de interne.

DSC_8567

Jan trad Marcel gedurfd aan gezien zijn snelle opmars met zijn h-pion, echter de kampioen liet dat voor het waard was en speelde zijn eigen spel en zette Jan stapje voor stapje steeds verder onder druk. Soms wil het in de slotfase nog wel eens mis gaan bij Marcel en kan Jan dan profiteren van zijn betere eindspelkennis; maar zwart komt blijkbaar steeds beter in vorm en liet het niet zo ver komen. De druk bleef hoog en een fout(je) onder die sterke aanval van zwart bleef dan ook niet uit en kon daarop geoogst worden.DSC_4155 (2)

Herman tegen Ton leek eerst nog wel gelijk opgaan, maar gaande weg verkreeg wit toch het initiatief en ook nog een pion mee. De druk werd door wit nog even wat verder opgevoerd, maar zwart wist zich nog staande te houden. Met nog een tweede pionwinst maar ook met meer tegendreigingen van zwart, behaald de veelvuldige oud-kampioen het punt bekwaamd binnen.

Van de volgende partijen heb ik niet zoveel meegekregen maar het leek er op dat Bastiaan zich niets van de reputatie van Hans aantrok, speelde zijn eigen plan en zette zwart onder druk, verstevigde zijn stelling voortdurend en de winst kon dan ook niet uitblijven. Bij Sebo tegen Jan ging de strijd gelijk op al kwam zwart – die inmiddels al 47 jaar lid is van ESG – in het middenspel wel steeds iets beter te staan. Wit wist zich echter goed staande te houden en kon het dubbele toreneindspel net remise te houden.

44441936244_763dce716e_k

Bij Anneke tegen Fred verliep de partij voor wit wel heel dramatisch. Anneke had een goede stelling opgebouwd en de tijd was aangebroken om te gaan oogsten. Totdat er ineens een zwarte loper als een mokerslag op f3 verscheen en wit met het gat op g2 zat. De witte loper die eigenlijk op g2 thuis hoort was verdwenen en bovendien was de h-lijn geopend – had zwart niet kort gerokeerd en u raadt het al; als die zwarte toren weer op de h-lijn terug kan keren (daar was die op dat moment niet aanwezig) dan dreigde er wel Th1 met mat. Dan blijkt ook nog eens dat de witte stukken (torens en dame) verder wel heel ongelukkig stonden en  kon de aanval over die h-lijn niet uitblijven, hetgeen ook geschiedde. En dat buitte Fred dan wel weer heel goed uit.

DSC_4156 (2)

Een nog grotere verrassing vond plaats bij het duel van Arjen tegen Quinten. In een Franse partij vergiste Arjen zich en dat koste hem de d-pion. Kreeg zelfs geen compensatie daarvoor en de zwarte aanval werd steeds zwaarder en zwaarder. Op het moment dat zwart kon gaan oogsten bouwde wit een geniepig tegenaanval, offerde daarvoor materiaal welke door Quinten met dank werd aanvaard… Maar owé, als hij op dat moment even wat beter had opgelet, dan had hij het punt inderdaad wel binnen gehaald. Nu kwam de laatste zet van wit als een donderslag bij heldere hemel aan bij zwart, want er volgde Dxg7 met mat. 

DSC_8667

Dan blijft er nog de partij Douwe tegen Sergei over. Een partij waarbij de materiaalverhoudingen behoorlijk ongelijk was en bij tijd en wijle ook nog eens bloedstollend was. Maar ook niet altijd even goed gespeeld; vooral in de opening was zeker wel voor verbetering vatbaar en vooral Douwe bracht zichzelf behoorlijk en onnodig in de problemen. Dat leverde dan wel weer een spectaculaire partij op met voor zwart een dame en wit een toren, loper en ook nog eens drie pionnen. Zwart in de aanval en dat leverde later ook nog een kwaliteit op. Maar paard en loper + een verre vrijpion bleken toch dodelijk te zijn.

                     De uitslagen van de 11e ronde zijn:

ronde 11

ronde 11 stand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 29, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: