Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Koplopers onderuit in de twaalfde ronde

De twaalfde ronde bracht ons een hoop spektakel: Daar waren de zeer boeiende topduels tussen de nummers 1 tegen 6; 2 tegen 7 en 3 tegen 8 verantwoordelijk voor en dat biedt voor de komende week weer een sprankelende voortzetting van onze interne competitie.

Maar eerst nog even de bovenste gedeelte van de ranglijst na de 11e speeldag van onze interne competitie van vorige week maandag.

beste 8 na 11e ronde

In de strijd tussen Geert, met wit spelend tegen Herman nam de zwartspeler al vrij snel het initiatief en kreeg al snel enig overwicht – eerst een speldenprik op de Damevleugel,  daarna werd het accent verlegd op de witte Koning. Gedurende de strijd kwam wit steeds gedrukter te staan, de zwarte Torens werden verdubbeld en wit stond wel onder zeer hoge druk. Mocht wit er nog in hebben geloofd dat er een redding was, werd die na Hermans zet Dh4 wel teniet gedaan en was het punt binnen voor de veelvuldige oud-kampioen.

Jan trad met wit aan tegen Douwe. Zij spelen al 50 jaar lang in de interne tegen elkaar en kennen elkaar door en door. Was in het begin Douwe vaak de bovenliggende partij, in de laatste 20 jaar was daar niets meer van te merken en was meestal Jan de betere van de twee. In de ruilvariant van het Frans – die nog wel eens remise achtige trekjes heeft – werden in no-time alle lopers geruild op de f-lijn. Zwart kwam daarbij sterker uit de startblokken, mede doordat zijn Dame op g5 erg dominant kwam te staan en wit alles uit de kast moest halen om niet in een slechtere stelling terecht te komen. Even leek het er op dat zwart terug moest, maar na Dame-ruil op g6 verkreeg Douwe via de halfopen f-lijn een beslissende aanval die op de 29e zet met mat werd bekroond.

DSC_4343 (2).jpg

Marcel speelde met zwart tegen Theo en wel op zijn Marcels. Al snel het initiatief naar zich toetrekkend en zijn Koningspositie ietwat verwaarlozend.  De gevolgen diende zich in het middenspel al aan; eerst met wat speldenprikken, maar later werden de tegenkansen niet alleen wat serieuzer, maar tevens ook een stuk gevaarlijker. Met een onbeschutte Koning tussen de Torens, Dame en een  Paard kwam wit met zijn Dame en Toren via de achterste rij binnen. Maar ook wit moest wel uitkijken, want zwart had wel dreigingen. Echter een subliem Loperoffer op h5 met schaak leidde de ondergang van zwart in. Zwart moest die Loper wel nemen, waarna pion f4 van het bord verdween middels Txf4+. De zwarte K moest toen voor voor de Dame gaan staan waardoor middels Te8 de Dame won. Vervolgens haalde Theo met zijn Dame ook nog eens de laatste pionnen van zwart op. Met een Dame en 4 pionnen was voor zwart – die nog een T+P bezat – ondanks een paar dreigingen die hij nog in de stelling wist te vechten een kansloze zaak mede doordat Theo de partij heel goed verder uitspeelde.

DSC_4349 (2)

Van de overige drie partijen heb ik niet zo veel mee gekregen, wel dat Jan tegen Bastiaan lange tijd gelijk opging. Echter een nieuwe remise zat er voor de witspeler er niet in; Bastiaan was gewoon net even te sterk voor hem. Zo was Fred ook te sterk voor Edwin. Ook hier ging geruime tijd de strijd weliswaar gelijk op, maar uiteindelijk was wit hier de baas en kon zwart opnieuw een 0 noteren. Klaas tegen Arjen werd niet gespeeld, hetgeen zwart een reglementaire punt opleverde.

DSC_4337 (2)

Het kan haast niet anders of Herman moet de koploper zijn in deze interne strijd. Marcel en Jan zullen nu op de resp. 2e en 3e plaats staan terwijl de nu afwezige Evert Hondema op de 4e plaats blijft staan. Theo zal wel oprukken naar plaats 5 terwijl Douwe nu wel op de 6e plaats zal staan; dit ten koste van Ton Selten, die evenals Evert wegens toernooideelname in het Duitse Binz wellicht een tweetal plaatsen zal gaan zakken. Bastiaan rukt op en Geert zal met Sergei – die wegens een externe wedstrijd met ESG2 tegen JH Kruit1 twee-derde van zijn punten er bij krijgt – moeten duelleren om plaats 9 en 10.

Als de ranglijst door de competitieleider bekend gemaakt worden zullen wij dat zeker weten….

ronde 12 stand.jpg

           En dat weten wij dus nu….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 4, 2018 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: