Eerst het zuur dan het zoet zeg maar. Tegen koploper Sissa 2 kwam op verzoek ESG 1 met een licht veranderde opstelling. Bord 1 naar Bord 4 en Bord 4 naar Bord 1.
Het mocht echter niet baten. Sissanen nemen al voor de wedstrijd extra doping in de vorm van alcohol in en zij beweren zelf dat dit zo twee bordpunten scheelt in hun voordeel. Helaas kan ik dit niet ontkrachten. Zij kwamen en overwonnen! Na drie-kwart-avond stond het 4-0 voor Sissa 2. Uiteindelijk werd het 2½-5½ voor Sissa 2.
Bij eindigen als eerste in de klasse HB mogen ze ( Sissa 2) naar verwachting de finale spelen tegen Sissa 1. Daar kijken ze nu al naar uit! Broederstrijd zeg maar.
Bord 1
Jan die graag met zwart wilde spelen kreeg het strategisch lastig tegen een witte opstelling met Pc3, Lf4. Zeg maar Dame-loper spel met Londoner-kenmerken. Strijd om een open C-lijn in het middenspel, gecombineerd met stukkenspel. Dit laatste besliste abrupt de partij. Het overzien van een aftrekschaak met Dameverlies van Jan deed de partij helaas direct beëindigen. Winst voor Gertjan derhalve.
Bord 2
Douwe met wit kreeg een Grünfeld te bestrijden. Deed dit met een fianchetto-systeem. Kwam aanvankelijk zeker iets beter uit de opening. Won een pion, die naar eigen zeggen moeilijk houdbaar was, waarna hij in een iets minder eindspel belande. Uiteindelijk Koning, Toren van Douwe tegen Koning,Toren en randpion van tegenstander Elias. Deze laatste behandelde dit uitstekend. Hield de koning van Douwe weg van het strijd-gebeuren en dreigde of de pion te promoveren of torenverlies voor Douwe. Einde partij helaas voor Douwe.
Bord 3
De partij van Willem Boontje (zwart) liet zich in het middenspel wellicht het beste karakteriseren onder de noemer CONTACT. Vele pionnen zowel in het centrum als op de koningsvleugels stonden in direct contact met elkaar. Met LxPf3 ging Willem verwikkelingen aan die na diverse wederzijdse afruilen ook van pionnen hem een extra pion opleverde. Er stond tegenover een licht verminkte koningsstelling van Willem. En via dit laatste wist zijn tegenstander Sjoerd goed gebruik te maken. Met enige onnauwkeurigheden van Willems kant werd Willem min of meer gedwongen Dame tegen twee stukken te ruilen. Daarna kwam het helaas niet meer goed voor hem. Boeiende partij om te zien overigens.
Bord 4
Marcel met wit speelde op eigen verzoek aan een lager bord. Dit pakte wel goed uit voor hem. Hield de partij keurig in strakke regie. Gebruikte optimaal zijn tijd en in het verre Dame-eindspel met wederzijdse pionnen toonde hij zich slagvaardiger dan zijn tegenstander. Verdiende overwinning naar verluid. Strakke overwinning volgens de teamleider.
Bord 5
Geert met zwart kreeg een gambiet te verwerken in de opening. Giuoco Pianissimo zeg maar. Nam de aangeboden centrum-gambiet-pion met zijn loper. Wellicht was het iets beter om met de pion te nemen achteraf. Geert gaat dit uit en te na uitpluizen thuis achter de computer vertelde hij. Zoals het nu ging kreeg zijn tegenstander zeer actief stukkenspel. Uiteindelijk resulterend in een ruil van de Dame van Geert tegen twee stukken en een pion van tegenstander Jorn. De Dame van Jorn in samenwerking met een extra pion bleek later echter doorslaggevend te zijn.
Bord 6
Ton met wit kreeg een franse uitnodiging op het bord en beantwoorde die in geheel eigen stijl. Bouwde gestaag aan een ruimtelijk overwicht op de koningsvleugel. Besloot (wellicht te vroeg) daar door te stoten, maar kreeg tevens een stukoffer van zijn Engels-sprekende tegenstandster Aneta om de oren in ruil voor 3 pionnen voor haar. Normaliter waarschijnlijk meer dan voldoende voor de zwarte winst. Echter een onnauwkeurigheid in het verre eindspel deed deze fascinerende partij alsnog in bekend remisewater belanden. Daarmee waren de ESG-punten ook op naast die van Theo (bord 7) en Marcel (bord 4).
Bord 7
Theo (zwart) kreeg een apart soort Siciliaans op het bord. Een wit paar via C4 uiteindelijk naar B6. Leek leuk daar, maar ook een beetje buitenspel toch. In ruil daarvoor kon Theo naar hartenlust alle zware stukken mobiliseren op de koningsvleugel. Twee torens en een Dame van Theo leken daar vernietigend uit te kunnen gaan halen. Of toch net niet? Het pleit werd voor zijn tegenstander Wouter uiteindelijk beslecht middels een doorbraak in het centrum. Daar bivakkeerde ook de witte koning. Die ging daar ten onder. Killing him hoorde ik Theo denken.
Bord 8
Arjen met wit speelde tegen Dionne, de tweede vrouwelijke tegenstandster van Sissa2. Er ontspon zich een ingewikkeld middenspel vanuit de opening, waarin de dame van Arjen soms enige tijd hinderlijk gepend stond. Het lukte hem mede daardoor niet goed een harmonisch stukkenspel te ontplooien. Langzaam aan in de overgang naar het eindspel werd de zwarte druk zodoende net te groot om essentieel pionverlies te voorkomen. Arjen streek daarna ook terecht de vlag.
Volgende uitwedstrijd tegen Het Kasteel op vrijdag 15 februari a.s.
Evert Hondema
Douwe bedankt oor plaatsing en foto’s. Alleen in de tabel zijn bin jou de halfjes van de totaalscore weggevallen. Bovenste rij moet ipv 2 en 5 dus 21/2 en 51/2 worden. Verder alles ok.
Evert
>