Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

In 2019 start ESG 1 met verdiende nederlaag tegen koploper Sissa 2

Eerst het zuur dan het zoet zeg maar. Tegen koploper Sissa 2 kwam op  verzoek ESG 1 met een licht veranderde opstelling. Bord 1 naar Bord 4 en Bord 4 naar Bord 1.

Het mocht echter niet baten. Sissanen nemen al voor de wedstrijd extra doping in de vorm van alcohol in en zij beweren zelf dat dit zo twee bordpunten scheelt in hun voordeel. Helaas kan ik dit niet ontkrachten. Zij kwamen en overwonnen! Na drie-kwart-avond stond het 4-0 voor Sissa 2. Uiteindelijk werd het 2½-5½ voor Sissa 2.

Bij eindigen als eerste in de klasse HB mogen ze ( Sissa 2) naar verwachting de finale spelen tegen  Sissa 1. Daar kijken ze nu al naar uit! Broederstrijd zeg maar.

dsc_4481 (2)

 

Bord 1

Jan die graag met zwart wilde spelen kreeg het strategisch lastig tegen een witte opstelling met Pc3, Lf4. Zeg maar Dame-loper spel met Londoner-kenmerken. Strijd om een open C-lijn in het middenspel, gecombineerd met stukkenspel. Dit laatste besliste abrupt de partij. Het overzien van een aftrekschaak met Dameverlies van Jan deed de partij helaas direct beëindigen. Winst voor Gertjan derhalve.

Bord 2

Douwe met wit kreeg  een Grünfeld te bestrijden. Deed dit met een fianchetto-systeem. Kwam aanvankelijk zeker iets beter uit de opening. Won een pion, die naar eigen zeggen moeilijk houdbaar was, waarna hij in een iets minder eindspel belande. Uiteindelijk Koning, Toren van Douwe tegen Koning,Toren en randpion van tegenstander Elias.   Deze laatste behandelde dit uitstekend. Hield de koning van Douwe weg van het strijd-gebeuren en dreigde of de pion te promoveren of torenverlies voor Douwe. Einde partij helaas voor Douwe.

 Bord 3

 De partij van Willem Boontje (zwart) liet zich in het middenspel wellicht het beste karakteriseren onder de noemer CONTACT. Vele pionnen zowel in het centrum als op de koningsvleugels stonden in direct contact met elkaar. Met LxPf3 ging Willem verwikkelingen aan die na diverse wederzijdse afruilen  ook van pionnen hem een extra pion opleverde. Er stond tegenover een licht verminkte koningsstelling van Willem. En via dit laatste wist zijn tegenstander Sjoerd goed gebruik te maken. Met enige onnauwkeurigheden van Willems kant werd Willem min of meer gedwongen Dame tegen twee stukken te ruilen. Daarna kwam het helaas niet meer goed voor hem. Boeiende partij om te zien overigens.

Bord 4

Marcel  met wit speelde op eigen verzoek aan een lager bord. Dit pakte wel goed uit voor hem. Hield de partij keurig in strakke regie. Gebruikte optimaal zijn tijd en in het verre Dame-eindspel  met wederzijdse pionnen toonde hij zich slagvaardiger dan zijn tegenstander. Verdiende overwinning naar verluid. Strakke overwinning volgens de teamleider.

Bord 5

Geert met zwart kreeg een gambiet te verwerken in de opening. Giuoco Pianissimo zeg maar. Nam de aangeboden centrum-gambiet-pion met zijn loper. Wellicht was het iets beter om met de pion te nemen achteraf. Geert gaat dit uit en te na uitpluizen thuis achter de computer vertelde hij. Zoals het nu ging kreeg zijn tegenstander zeer actief stukkenspel. Uiteindelijk resulterend in een ruil van de Dame van Geert tegen twee stukken en een pion van tegenstander Jorn. De Dame van Jorn in samenwerking met een extra pion bleek later echter doorslaggevend te zijn.

dsc_4478 (2)

Bord 6

Ton met wit kreeg een franse uitnodiging op het bord en beantwoorde die in geheel eigen stijl. Bouwde gestaag aan een ruimtelijk overwicht op de koningsvleugel. Besloot (wellicht te vroeg) daar door te stoten, maar kreeg tevens een stukoffer van zijn Engels-sprekende tegenstandster Aneta om de oren in ruil voor 3 pionnen voor haar. Normaliter waarschijnlijk meer dan voldoende voor de zwarte winst. Echter een onnauwkeurigheid in het verre eindspel deed deze fascinerende partij alsnog in bekend remisewater belanden. Daarmee waren de ESG-punten ook op naast die van  Theo (bord 7) en Marcel (bord 4).

 Bord 7

Theo (zwart) kreeg een apart soort Siciliaans op het bord. Een wit paar via C4 uiteindelijk naar B6. Leek leuk daar, maar ook een beetje buitenspel toch. In ruil daarvoor kon Theo naar hartenlust alle zware stukken mobiliseren op de koningsvleugel. Twee torens en een Dame van Theo leken daar vernietigend uit te kunnen gaan halen. Of toch net niet? Het pleit werd voor zijn tegenstander Wouter uiteindelijk beslecht middels een doorbraak in het centrum. Daar bivakkeerde ook de witte koning. Die ging daar ten onder. Killing him hoorde ik Theo denken.

Bord 8

Arjen met wit speelde tegen Dionne, de tweede vrouwelijke tegenstandster van Sissa2. Er ontspon zich een ingewikkeld middenspel vanuit de opening, waarin de dame van Arjen soms enige tijd hinderlijk gepend stond. Het lukte hem mede daardoor niet goed een harmonisch stukkenspel te ontplooien. Langzaam aan in de overgang naar het eindspel werd de zwarte druk zodoende net te groot om essentieel pionverlies te voorkomen. Arjen streek daarna ook terecht de vlag.

uitslag esg1 4e ronde

Volgende uitwedstrijd tegen Het Kasteel op vrijdag 15 februari a.s.

Evert Hondema

Eén reactie op “In 2019 start ESG 1 met verdiende nederlaag tegen koploper Sissa 2

  1. E.C. Hondema
    januari 8, 2019

    Douwe bedankt oor plaatsing en foto’s. Alleen in de tabel zijn bin jou de halfjes van de totaalscore weggevallen. Bovenste rij moet ipv 2 en 5 dus 21/2 en 51/2 worden. Verder alles ok.

    Evert

    >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 8, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: