Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 3 verliest thuis van SISSA

Op 14 maart j.l. stond de inhaalwedstrijd tegen het 3e van SISSA uit Groningen op het programma. Een gesprekje vooraf leerde ons, dat de Sissanen op bord 2 t/m 4 tot voor dit seizoen huisschakers waren en dus nog geen officiële rating hadden. Zodoende niet precies wetende waar we aan toe waren, begonnen we aan de partijen.

Van de partijen van Hans en Flip heb ik weinig meegekregen:

een paar keer tijdens mijn partij liep ik even langs om te kijken en was mijn indruk dat Flip gedurende zijn partij wellicht wat minder kwam te staan, maar dat Hans wel het betere van het spel had en op een gegeven moment ruimtevoordeel leek te krijgen met een pion meer.

De uiteindelijke resultaten van hun partijen kwamen hiermee overeen: Flip werd plots mat gezet door Sjors Lutjeboer en in de partij van Hans deed tegenstander Diederick Kaaij een ongeldige zet met zijn koning (zette zichzelf schaak) en wilde daarna een ander stuk verzetten. Die vlieger ging niet op, er volgende een andere koningszet en een paar zetten later was de partij beslecht in het voordeel van Hans.

Daarmee was de tussenstand 1-1 en kon het in theorie nog alle kanten op met de uiteindelijke teamuitslag.

De praktijk had daar echter in de loop van de avond een ander idee over:

Ikzelf speelde een lastige partij tegen Ben van Os (een neef van Bastiaan). Voorafgaand aan de partij had Bastiaan mij gevraagd of we een invaller nodig hadden: het leek er op, dat Bastiaan wel zin had om tegen Ben te spelen J. En hoewel dat voor onze kansen beter zou zijn geweest, besloot ik toch maar om zelf tegen Ben te gaan spelen en kon Bastiaan zijn al ingedeelde interne partij tegen Sergei spelen.

In een Engelse partij wist ik qua materiaal aanvankelijk gelijke tred te houden, maar wist de Sissaan mij wel steeds verder onder druk te zetten en had ik ook veel tijd nodig om de strijd spannend te houden. Op zet 25 besloot de met wit spelende Ben een toren in de vijandelijke linie’s te posteren:

Wat te doen voor zwart? De toren slaan lijkt niet best. De toren aanvallen? De toren onbemoeid laten? Zoveel vragen en zo weinig tijd voor zwart (ca. 2 minuten op de klok).

De met een pijl aangegeven optie was het beste geweest, maar uiteindelijk viel ik de toren op een passievere wijze aan met mijn paard en dat bleek het begin van het einde te zijn. Enkele zetten later verloor ik in tijdnood een vol stuk en was het pleit beslecht.

Terwijl zijn teamgenoten inmiddels klaar waren met hun partij, was Sebo nog in een felle strijd verwikkeld met zijn Groningse opponent. Kon Sebo nog een wedstrijdpunt redden voor zijn team? Uiteindelijk belandde hij in een toreneindspel, waarbij beiden één toren overhielden, maar tegenstander Eric Jansen een pionnetje extra bezat. En dan zijn er genoeg situatie’s bekend, dat zo’n eindspel remise te houden is, maar in dit geval betrof de extra pion een vrijpion en moest ook Sebo uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Sissaan.

Daarmee leed het 3e zijn eerste nederlaag van het seizoen na twee eerdere ruime overwinningen. Maandag de 21e hebben we alweer de kans om de weg naar boven weer in te slaan: dan wacht ons de uitwedstrijd tegen Haren 1.

De volledige uitslagen:

Bord 1: Arjen Meijeringh (1420) – Ben van Os (1751) 0-1

Bord 2: Sebo Detmers (1459) – Eric Jansen (0) 0-1

Bord 3: Flip Werter (1370) – Sjors Lutjeboer (0) 0-1

Bord 4: Hans Hut (1377) – Diederick Kaaij (0) 1-0

Arjen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 20, 2022 door in Externe Competitie 3e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: