Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG – Assen: Gelijk na spannende eindfase

In de NOSBO-competitie hebben Assen en ESG in Emmen gelijk gespeeld.. Een gelijkspel kan op twee manieren tot stand komen. Gezapig met 8 nietszeggende remises of vol strijd waarbij elke uitslag mogelijk was geweest.

In dit geval was het laatste het geval. Niet dat er geen enkele gezapige remises tot stand kwamen. Zo was de partij van uw verslaggever niet om uitgebreid verslag van te doen. Dat was een partij van twee spelers die wisten wanneer ze de dreiging van de tegenstander onschadelijk moeste maken. Na flink wat geruil was na 25 zetten een stelling ontstaan van ongelijke lopers met elk zeven pionnen. Dat werd maar niet uitgemolken. Ongelijke lopers, dan kun je zelfs twee pionnen weggeven en het is nog remise. Zie later.

Dat was de tweede remise van de avond. Wim heeft weinig gespeeld. Hij speelde desondanks zijn pionnen naar voren. Hij won een pionnetje, maar zag geen kans om deze naar de overkant te brengen en stelde remise voor welke niet geweigerd kon worden. (1-1)

ESG kwam op achterstand doordat Sergei (op het laatste moment als invaller gestrikt) in een dubbele toreneindspel niet de juiste voortzetting vond. Hij besloot tot een aanval waar hij beter zijn verdediging op orde had kunnen brengen. Nu werd de c-pion te gevaarlijk. Die pion haalde de overkant en dan sta je een dame achter en is de strijd gestreden. (1-2)

Ook Ton kwam zoals gebruikelijk goed te staan. Maar ook gebruikelijk is dat hij het net niet weet af te maken. Soms is hij zo gericht op de winst dat hij de tegenkansen vergeet en zelf de boot in gaat. Vanavond besloot hij tot remise toen de winst uit het zicht verdwenen was. (1,5-2,5)

Een hele poos later zorgde Willem er voor dat het weer gelijk werd. Een goed potje van Willem die in het late middenspel zijn stukken duidelijk beter wist rond te spelen dan zijn jonge tegenstander. Zijn pionnen dreigden door te lopen en dat kon alleen verhinderd worden door een stuk te geven. (2,5-2,5)

De drie topborden nog bezig

En toen werd het spannend aan de bovenste drie borden die nog bezig waren.

Marcel speelde weer een Marcel partij met open koningen, losgeslagen formaties en vele mogelijke zetten. Leuk om naar te kijken, maar dan wel zonder een idee wie beter staat. Meestal gaat dat bij Marcel goed, maar vanavond ging er ergens iets mis. Wat dat zal de analyse moeten uitwijzen. Toen de aanval van Marcel niet doorsloeg en de tegenstander kon aanvallen werd de koning van Marcel het veld in gejaagd. Dat leidde er toe dat de dame verloren ging. (2,5-3,5)

Herman speelde een rustige siciliaan. Van het vuurwerk in de KNSB zagen we deze avond niet veel. Beide spelers waren er goed bij. Uiteindelijk ontstond er een eindspel van ongelijke lopers waarbij Herman wel twee pionnen verloor, maar zijn koning en zijn loper konden de vijandelijk pionnen blokkeren. Er was geen doorkomen aan. Dat werd nog wel een poos geprobeerd, maar uiteindelijk gaf de tegenstander toe dat het niet te winnen viel en werd het remise. (3-4)

Hierdoor rustte er grote druk op Jan Willem als enig overgebleven speler (van ons). Hij stond de hele partij beter en won een pion. Maar die pion moest naar de overkant en dat ging niet zo makkelijk. Met elk twee lichte stukken en een aantal pionnen moet je toch oppassen dat er niet een lichte stuk geruild wordt tegen je laatste pion. Jan Willem bleef rustig zijn stukken rondspelen en verbeterde zijn stelling. Toen hij de kans kreeg om met de pion de overkant te halen deed hij dat. Dat leverde een stuk op. De vraag was daarna of hij zelf zijn laatste pion kon houden. Een vijandige a-pion moest wel tegengehouden worden. De tegenstander maakte het echter niet meer moeilijk. Het pluspaard van Jan Willem kon met schaak naar het goede veld. Vijandige a-pion geblokkeerd, eigen c-pion gedekt door de koning. Dat is makkelijk te winnen en tegen 12 uur gaf de moegestreden Assenaar het op. (4-4)

Al met al een geweldige schaakavond waar we met plezier op kunnen terugkijken.

ESG IRatingAssen IRatingRonde 2
Voss, J.H. (Herman)1916Tromp, P. (Pieter)2127½ – ½
Struik, M. (Marcel)1981Dijkstra, M. (Maarten)20180 – 1
Brinks, J.W. (Jan Willem)1916Wierenga, J. (Jaël)17431 – 0
Os van, J.C. (Jan)1846Velzen van, M. (Martin)1931½ – ½
Boontje, W. (Willem)1791Heij, A. (Abedin)17741 – 0
Fokkens, W.G. (Wim)1776Voorintholt, G.K. (Gerard)1711½ – ½
Selten, A.W.M. (Ton)1695Strik, A.F. (Aart)1658½ – ½
Sarkisyan, S. (Sergei)1651Werff van der, C. (Cor)15770 – 1
Gemiddelde Rating:1822Gemiddelde Rating:18174-4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 22, 2022 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als , .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: