Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG bekerteam onder 1650 beleeft desastreuze avond tegen Lewenborg

Door Arjen

Op 7 november j.l. speelde het bekerteam onder 1650, bestaande uit Rob, Anneke, Flip en Arjen, in de eerste ronde van het bekertoernooi tegen Lewenborg. Vol goede moed en goede hoop vingen we de wedstrijd aan, maar het zou een zeer teleurstellende avond worden.

Rob speelde op bord 1 tegen Boudewijn Hoogeboom en wat ik daar voornamelijk van meegekregen heb, is dat er na een remise-aanbod nog vrij lang doorgespeeld werd, maar dat in de partij de remise-marges nooit echt verlaten werden.

Anneke speelde op bord 2 tegen Arthur Uyleman en had, naar ik later op de avond begreep, een hoopvolle stelling, maar verrekende zich (iets met een toren die geslagen werd op een andere manier, dan Anneke voorzien had), kwam in een slecht staand eindspel terecht en verloor. Het thema van de geslagen toren komt in dit verslag nog een keer vaker voor, houd u het even in de gaten.

Flip zat rechts van me en van zijn partij kreeg ik dus ook nog iets mee. Op een gegeven moment zag ik dat hij blijkbaar een licht stuk tegen 2 pionnen had moeten geven en in de daarop volgende aanval van de Lewenborger moest Flip uiteindelijk capituleren. 

En dan de partij van de schrijver van dit drama: na een lang gelijkopgaande strijd tegen tegenstander John Souhoka is er tot en met zet 50 helemaal niks aan de hand voor de met wit spelende ESG-er. Er wordt een pion gewonnen, zijn tegenstander blundert een kwaliteit en wit is vol in de aanval. Maar een partij winnen is wat anders dan een partij heel goed spelen en een essentieel onderdeel daarvan is het vasthouden van de concentratie. En daar ontbrak het weer eens aan bij de auteur van dit verslag. Het mag niet (vooral ook niet in een teamwedstrijd!), maar het gebeurt (me nog steeds te vaak).
Nog niet eens in heel erge tijdnood slaat de ESG-er een pion met zijn toren en beseft een seconde erna (Oh, no…my Rook!), dat die op één diagonaal met zijn koning staat en genomen kan gaan worden door middel van een dameschaak van zwart. En natuurlijk wordt dat gezien door zijn tegenstander. Omdat de stelling nog steeds pijn doet aan mijn ogen maak ik hem hier maar niet wereldkundig. Daarna was de Emmenaar zo van slag (‘Kats van ‘t rabat’, zoals de Twenten het zo mooi kunnen zeggen), dat hij in de resterende 8 zetten in redelijke tijdnood de juiste zetten niet meer kan vinden, hoewel er met 2 vrijpionnen tegen een loper zelf toen nog kansen waren op remise (en zijn tegenstander ondertussen ook nog even mat in 3 over het hoofd ziet), en uiteindelijk ook nog zijn dame weggeeft.

Daarmee kwam er een einde aan een dramatische avond voor het bekerteam en werd er uiteindelijk met 3,5-0,5 verloren, terwijl we op ieder bord toch echt een ratingvoordeel hadden.

De (onthutsende) uitslagen:

ESGRatingLewenborgRatingRonde 1
Graaff, R.J.J. (Rob)1584Hoogeboom, B. (Boudewijn)1558½ – ½
Boomsma, A. (Anneke)1460Uyleman, A. (Arthur)13580 – 1
Meijeringh, A. (Arjen)1402Souhoka, J. (John)12700 – 1
Werter, P.G.A.J. (Flip)1391Bosgra, J. (Jacob)12950 – 1
Gemiddelde Rating:1459Gemiddelde Rating:1370½ – 3½

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 14, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: