Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG1 ten onder tegen ESGOO2, 3e wint

ESG – ESGOO 2: 3,5-4,5
Osama Sadallah (2119) – Sascha Hokamp (2113) 1-0
Arie van Wageningen (2087) – Menno Monsma (2089) remise
Christiaan Mol (1943) – Zyon Kollen (2106) 0-1
Herman Voss (2001) – Henk Bernink (2147) remise
Leo Roos (1892) – Gerard Grotenhuis (1872) 1-0
Wim Fokkens (1897) – Frank Grube (2040) remise
Ruud Winkel (1819) – Andre Langendijk (2014) 0-1
Marcel Struik (1770) – Kirsten Solberg (2031) 0-1

Als u de punten optelt (u bent vast beter dan de gemiddelde pabo-student) dan komt u terecht tot de conclusie dat wij nipt hebben verloren van een team dat gemiddeld meer dan 100 elo-punten meer heeft.

Ondanks dit krachtsverschil begonnen we met goede hoop aan de wedstrijd. Immers vorig jaar wonnen we ook van hun en ESGOO2 is al jaren een sterk team, maar ze bakken er in de competitie niets van. Dit seizoen verloren ze al hun eerste twee wedstrijden.

Leo Roos speelde vooruit en speelde tegen hun invaller/teamleider Gerard Grotenhuis. Nu is Gerard hier wel bekend, oa van de seniorenkampioenschappen en hij en Leo hebben vaker de degens gekruisd. Het werd een spannende partij die tot het eind ingewikkeld was. Beide ver opgerukte pionnen met een onveilige koning erachter. Uiteindelijk bleek Leo de betere.

Wij blij met de punt voorsprong, maar ook ESGOO bleek niet geheel ontevreden. “Gerard verliest toch alles en Leo wint veel dus we waren wel blij met de indeling”.  Tja Leo, je hebt een grote faam opgebouwd vorig seizoen.

Op de wedstrijddag bleek al snel dat het niet makkelijk zou worden. Wim speelde remise. Dat kwam niet als een verassing, maar er was nu wel doorgespeeld tot aan een stelling waarin ook werkelijk niets meer te beginnen viel. Harakiri was nog wel mogelijk, maar iets anders niet.

Marcel ruilde de zwarte loper van zijn tegenstander niet af en kreeg daarvoor de rekening gespeeld. De combinatie van een loper op h6 en een loper op a4 kostte een kwaliteit en de partij. Hierdoor kwam ESGOO op gelijke hoogte.

In het laatste half uur voor de eerste tijdscontrole kwamen daar twee punten voor ESGOO bij. Christiaan met zwart dacht dat hij zijn loper op h3 kon offeren. Dat dachten ook vele anderen. De tegenstander toonde echter feilloos aan dat het niet kon. Er zat nog net een verdediging in. Hoewel Christiaan nog wel wat meteriaal terugwon bleek de stelling eenvoudig verloren te gaan.

Ruud had een gelijke stelling, maar had te veel tijd verbruikt. Hierdoor had hij op het beslissende moment te weinig tijd om de goede verdediging te vinden. Hij ging uiteindelijk op de 40e zet door de vlag, maar stond verloren. Daarbij kwam nog dat hij met zijn 40e zet ook nog zijn dame zou weggeven. Ruud doe wat aan je tijdsindeling zou ik zeggen.

Hierdoor stonden we om 5 uur met 1,5 – 3,5 achter. Er leek nog een kleine kans op 4-4 in te zitten. Sam stond huizenhoog gewonnen en moest alleen oppassen voor blunders. Herman stond ietsjes beter en Arie kon misschien remise houden in een stelling met dame en twee pionnen en dame met drie pionnen.

Herman was de eerste die klaar was. Het bleek niet mogelijk het eindspel van Paard en zes pionnen tegen loper en zes pionnen te winnen. In de partij stond Herman lang goed, maar een kwaliteitsoffer op e2 betekende bijna verlies van de partij. Herman kon het offer niet aannemen (dat verloor zeer snel) maar kon gelukkig elders een paard nemen waardoor het voor Herman net ging en hij zijn betere stelling kon behouden.

Sam won weer op de voor hem gebruikelijke wijze. Kenmerk: Een stelling die niet voor iedereen duidelijk was en voor anderen onbegrijpelijk. En plotseling is iedereen het eens. Sam staat gewonnen, moet alleen zijn koning uit de vijandelijke schaakjes brengen. Een penning van de toren op f2 gecombineerd met een mataanval was zelfs voor de toeschouwers van het derde maar op één manier uit te leggen.

Arie moest vervolgens tot laat doorspelen om zijn remise binnen te slepen. Die remise werd bereikt door knokken, knokken en de goede zetten doen. De tegenstander had géén echte winstplan, maar wou het wel proberen. Dacht waarschijnlijk dat er vanzelf een winstplan te voorschijn zou komen. Nu weten we wel dat dat tegen Arie (bijna) nooit gebeurd, maar hij kent Arie niet zo goed als wij. Uiteindelijk offerde Arie zijn dame om pat te staan. Derhalve remise en het kleinst mogelijke verlies. Hierdoor laten we ESGOO 2 een half bordpuntje achter ons.

De volgende wedstrijd tegen Lonneker wordt een belangrijke en die willen we natuurlijk winnen. Sinterklaas is dan het land uit dus we moeten niet rekenen op presentjes.

Het derde heeft vrijdagavond tegen Assen 4 gespeeld en daar ruim gewonnen. Zoals Hans zaterdag iedereen liet zien had het nog hoger moeten worden. Hans offerde heel goed een stuk tegen drie pionnen, maar verzuimde het stuk terug te winnen. Toen langzaam zijn pluspionnen werden opgegeten stond hij een stuk achter en verloor. Piet Glazenburg haalde het beslissende halfje binnen door remise  te spelen toen de stand 3-0 voor ESG was. De stelling was ook remise.

De overige vier wonnen. Jan Plante eenvoudig en volgens Hans binnen 10 zetten (of wat meer). Marcelis stond slecht maar wist wel zijn tegenstander mat te zetten en daar draait het met schaken wel om. Willem Boontje en Jan Reinink wonnen eveneens.

Omdat het team uit 7 personen bestaat is er elke ronde iemand vrij. De vorige keer deed Hans niet mee, dit keer was teamleider Erik Bandsma de ongelukkige.

Jan van Os

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: