Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 wint dik van degradatiekandidaat Hoogeveen 2

ESG 2 heeft tegen Hoogeveen 2 dezelfde uitslag bereikt als ESG 1 tegen Hoogeveen 1, namelijk 6-2.

Daar leek het tijdens de wedstrijd in eerste instantie niet op. Dat kwam mede door uw verslaggever die als eerste en enige verloor. Na de opening van de jonge (invallende) tegenstander te hebben afgestraft en twee stukken voor een toren te hebben ontvangen ging ik behoorlijk in de fout. Als eerste nam ik niet direkt het tweede stuk (die liep toch niet weg) maar een pionnetje op c2. Het gevolg was dat ik middels een aantal pionzetten gewoon een stuk verloor vanwege allemaal taktische wendingen. Die van mij werkten net niet, die van mijn tegenstander allemaal wel. En daar deze het vervolgens sterk uitmaakte kreeg ik ook géén enkel kans meer.
Bastiaan had daarvoor al remise gespeeld in een partij waarin hij met wit goed zijn best moest doen om de openingsproblemen op te lossen. Toen dat gelukt was koos hij voor remise gezien de stand op de overige borden.
De stand kwam gelijk doordat ik niet de enige blunderaar was deze avond. Aan Hoogeveen kant blunderde Frans van Amerongen een volle toren weg in een gelijke stelling en kon gelijk opgeven. Peter Schuitema kreeg daarmee een makkelijke punt na een partij waarin hij met zwart wel goed kwam te staan, maar normaliter nog lang niet genoeg voor winst.
Ook Jan Peek speelde remise vanwege het wedstrijdverloop. Het werd een herhaling van stelling door schaakjes. Weglopen leek riskant, maar bleek in de anlyse net te kunnen. Jan kon dat echter niet overzien en wou terecht niet het risico lopen om te verliezen.

Invaller Jan Reinink zorgde voor de voorsprong. Hij overspeelde zijn tegenstander en voorzover ik kon zien heeft hij een uitstekende partij gespeeld.
Ton Selten zorgde voor minimal een gelijkspel. Hij had noodgedwongen zijn dame geruild voor twee torens, maar wist daarmee veel beter om te gaan dan zijn tegenstander met de dame. Toen hij vervolgens een stuk won kon hij de partij gedegen naar winst voeren, oa door drie verbonden vrijpionnen te creeeren. Ton vond zelf dat hij twee blunders had gemaakt, maar dat moeten we wel met een korrltje zout nemen.
Geert ten Hietbrink speelde een partij met wisselende kansen. Dat wil zeggen dat Geert uitstekend kwam te staan en leek met een pion door te kunnen lopen. Een tussenschaakje zorgde er echter voor dat er een toren achter die pion kwam te staan die promotie verhinderde. Doordat Geert wel wat pionnetje had geïnvesteerd in die promotie stond Geert plotseling slecht. De tegenstander speelde de stelling vervolgens zo slecht dat Geert steeds beter kwam te staan. Hij creërde wat dreigingen en daar ging de tegenstander aan onderdoor. Geert is hiermede topscoorder van het tweede.
Daarmee hadden we de wedstrijd gewonnen en was de vraag of Gerard ook ging winnen.
Zoals ik uit eigen ervaring weet is Gerard iemand die op zijn tandvlees een overwinning binnen kan slepen. Zo ook nu. De tegenstander had een stuk geofferd voor een mataanval over de open g-lijn en een dreigende d-pion. Gerard had gelukkig een tijdsvoorsprong na 20 zetten (een uur om twintig minuten) en die had hij ook nodig om de goede verdediging te vinden. Dat lukte en dan is een stuk voor wel prettig spelen. Het bleef uitkijken, maar toen de tegenstander Harakiri moest spelen was het snel uit.
Een dikke overwinning (6-2) derhalve. En hoe de laatste wedstrijd ook uitvalt, we zijn derdes en blijven derdes.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 12, 2011 door in Externe Competitie 2e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: