Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Een avondje Hoogezand

Het avondje schaken in Hoogezand is ons  goed bevallen. Natturlijk we begonnen met een achterstand doordat  invaller Geert (Ruud is nog met vakantie) de maandag daarvoor  verloren had. Dat was niet nodig geweest, want Geert stond de hele  tijd wat beter. Toen hij echter verzuimde een stuk te winnen bleek  zijn aanval niet verder te gaan. Geert moest terug maar posteerde de
teruggetrokken stukken niet geweldig. Het gepruts met de stukken  leidde er toe dat hij plotseling een stuk weggaf en gelijk kon  opgeven. (1-0)

De avond zelf verliep in het begin erg  goed. Doordat Herman Snelders ziek was ruilde hij met de teamleider  van plek. Tja, ook de teamleider moest invallen. Topscoorder van  vorig jaar zat met zijn been in het gips en kon daardoor niet spelen.  Nu valt Jan de laatste tijd niet onverdienstelijk in in het eerste en  ook dit keer wist hij een remise uit het vuur te slepen. In de  eindstelling stond hij zelfs ietwat beter. Een taktisch remise aanbod  werd echter wel aanvaard. (1,5-0,5)

Leo stond op dat moment al een kwaliteit en een pion voor en moest alleen nog ‘technisch uitspelen’.  Na het verlies van een tweede pion geloofde zijn tegenstander het wel en gaf op.  (1,5-1,5)

Herman Snelders zorgde voor de  voorsprong door in een koningsaanval, inclusief torenoffer op h7 de tegenstander mat te zetten. Het was een partij met tegengestelde rokades waarbij de witte aanval ver de koningsvleugel sneller was  dan de zwarte aanval over de damesvleugel. (1,5-2,5)

Herman Voss leek voor het derde volle punt te zorgen. Hij stond al snel een gezonde pion voor en de betere stelling. Herman zag af van een tweede pion ten faveure van een mooie loper zet. De tegenstander kon echter zijn loper offeren waardoor er  een eindspel op het bord kwam van een dame voor Herman en twee torens  voor de tegenstander (naast een zestal pionnen). Dat was uiteraard
niet te winnen.(2-3)

Daardoor werd het spannend, want Arie was bezig een verloren stelling tot een goed einde te brengen. En dat lukte niet. Arie had nog een remise aanbod afgewezen omdat hij dacht dat er niets aan de hand was, maar moest vervolgens constateren dat de stukken van de tegenstander beter samen werkte dan zijn eigen. En dat kostte pionnen. Arie knokte door tot na de tijdscontrole maar hij kon de uitslag niet veranderen.

In die tijdnoodfase kwam het bord van Peter tot ontploffing. Het was tot die tijd een zware laveerpartij, waarbij de HSP-er zich richtte op een koningsaanval en Peter tegenspel via de open b-lijn probeerde te creëren. Vanaf zet 30 werd er niet meer genoteerd en vlogen de zetten over het bord. In die fase was Peter een klasse beter en overspeelde zijn tegenstander. Hij won een stuk en zou er nog één winnen. Toen de vlag viel werd er  gecontroleerd of er 40 zetten waren gedaan. Toen bleek dat dat er wel 44 waren gaf de tegenstander op. (2-4).

Arie gaf op (3-4) waardoor Marcel genoeg aan remise had. In een vreselijk dichtgeschoven stelling probeerde Marcel middels een stukoffer dreiging te creëren. Dat lukte niet echt, maar de tegenstander besloot het stuk terug te offeren. Weer een ‘potremise’ stelling. Marcel besloot echter nogmaals de stelling te breken. Helaas nam hij met het paard ipv de loper een pion. Hierdoor kreeg de tegenstander ook zijn vrij-pion en moest Marcel aan de noodrem trekken. Dat bleek eenvoudig te kunnen (net als in de trein) door zijn loper te offeren tegen de laatste twee pionnen van de tegenstander. Het eindspel van paard tegen twee pionnen werd vervolgens remise gegeven.

HSP ESG 3,5 – 4,5

1. Wiebe Wielenga (1978) – Jan van Os (1856) 0,5 – 0,5

2. Vincent Geeraets (2023) – Peter Mijnheer (2111) 0   –   1

3. Johanan Havinga (1921) – Arie van Wageningen (2043) 1   –   0

4. Bernard Bontjer (1891) – Leo Roos (1841) 0   –   1

5. Ruurd v.d.Meulen (1856) – Herman Voss (1925) 0,5 –  0,5

6. Florian Verweij (1702) – Geert ten Hietbrink (1769) 1   –   0

7. Sander Sprik (1816) – Herman Snelders (1993) 0   –   1

8. Tomek Hertig (1760) – Marcel Struik (1847) 0,5 –  0,5

De overige uitslagen, inclusief de  individuele prestaties, zijn in te zien bij de NOSBO-site.

verslag van de tegenstander http://www.schaakclubhsp.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=87&Itemid=87

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 30, 2011 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: