Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG laat winst liggen

In de tweede ronde kwam van de Linde uit Winschoten op bezoek. Vorig jaar trakteerden ze ons al op een onverwachte nederlaag, dus we waren gewaarschuwd. Wilden we bovenin meedraaien, dan moest deze wedstrijd gewonnen worden. Om kwart over negen zag het er redelijk uit. Uiteraard zijn de meeste stellingen dan nog gelijk, maar op twee borden hadden we het loperpaar en Marcel was meer ontwikkeld dan zijn tegenstander. Echter daarna begint het schaken pas echt.

Het begon niet geweldig. Evert was na een goede toernooi in Hoogeveen wat uitgespeeld. Hij speelde naar eigen zeggen te passief, en toen hij eindelijk een aktieve zet speelde was deze prompt fout. Hierdoor stonden we al snel met 0-1 achter en onze topscoorder van vorig jaar uitgespeeld.

Herman Voss zorgde voor de gelijkmaker. In een remisestelling blunderde de tegenstander een stuk weg en kon toen ook zijn overige stukken in het doosje doen.

Ruud kwam een pion achter maar had compensatie door een sterke loper tegen een zwak paard. Ook waren de pionnen van de tegenstander meer verspreid dan die van Ruud. Winst was echter te veel gevraagd, zodat een evenwichtige remise het resultaat was.

Op dat moment stonden Peter en Marcel gewonnen, Leo onduidelijk en Arie en Herman Snelders goed. En toen ging het mis.

Als eerste kwam Herman Snelders in de problemen. Het offer van twee stukken tegen een toren pakte niet goed uit. De tegenstander kwam in de aanval en Hermans beide torens konden het niet bolwerken. Toen Herman ook nog de kwaliteit weggaf was het pleit helemaal beslecht. Niks aan de hand zou je zeggen met drie winstpartijen achter de hand.

Arie had na een stroef begin de tegenstander in de houdgreep. Valt de concentratie dan een beetje weg, ik weet het niet. Maar na 10 minuten nadenken blunderde Arie een stuk weg. Vele manieren hadden geleid naar een gewonnen stelling, maar stuk weggeven hoorde daar niet bij. Schaakblindheid zullen we maar zeggen.

Marcel had een goed kwaliteitsoffer gepleegd maar kon door tijdnood (twee keer) niet de goede winstweg vinden. De partij eindigde in remise (Marcel loper + 2 verspreide pionnen, de tegenstander eeen toren.). en toen zag het er dus slecht uit.

Peter won na een partij waarbij Peter steeds het initiatief had, maar waar de winst nog niet voor het oprapen was. Een lange combinatie leverde echter een stuk op, omdat stukruil zou leiden tot een doorgebroken pion. Een goede partij van Peter die er wat meer inkomt, wat ook leidde tot minder tijdgebruik.

Met de achterstand van 3-4 moest Leo winnen om er nog een gelijkspel uit te peuren. Leo had verschillende mogelijkheden om remise te spelen (oa door eeuwig schaak), maar hij speelde stug door. De tegenstander kon de mat aanval vrij eenvoudig verhinderen. Met allebei minder dan een minuut op de klok was het de vraag of Leo misschien toch nog kon keepen. De mataanval had zoveel materiaal gekost dat de tegenstander makkelijk naar promotie liep. Leo vertrouwde er terecht op dat 30 seconden genoeg was om mat te geven en gaf op.

Dus weer een verlies tegen v.d.Linde en dat moeten we goedmaken tegen sterkere teams. Tenslotte promoveert alleen de kampioen naar de KNSB.

 

T ESG 1940 Van der Linde 1836 3 5 24 okt
1. Peter Mijnheer 2111 Harold Bosboom 1955 1 0
2. Leo Roos 1841 Benjamin van der Woude 1892 0 1
3. Herman Snelders 1993 Minko Pieters 1949 0 1
4. Arie van Wageningen 2043 Tonnus Oosterhoff 1880 0 1
5. Herman Voss 1925 Frank Hartog 1862 1 0
6. Evert Hondema 1876 Jan Riemersma 1699 0 1
7. Ruud Winkel 1888 Titus Ensink 1713 ½ ½
8. Marcel Struik 1847 L. Vrooland 1737 ½ ½
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 25, 2011 door in Externe Competitie 1e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: