Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Verzwakt ESG houdt stand tegen Unitas 3.

Door het verlies tegen v.d.Linde moest ESG winnen van Unitas 3 om mee te blijven doen in de strijd om het kampioenschap. Op papier zijn we de nummer drie, dus we kijken uiteraard naar boven.
Zoals gezegd we wouden winnen. Echter we moesten verzwakt aantreden door afwezigheid van Peter en Ruud. Betekende wat invallers in het team. Jan verving topscoorder Peter (2 uit 2) aan bord 2 en Willem maakte zijn debuut in het eerste aan bord 7 voor Ruud. Nu is Jan wel vaker invaller en de laatste jaren levert dat steevast remise op. Zoals in de eerste ronde tegen HSP aan bord 1. Willem dankte zijn uitverkiezing aan het goede spel aan het eerste bord van ESG 3 en in de interne competitie.
Unitas 3 heeft een elftal spelers die opgegeven zijn voor dit team. De vraag was dus in welke opstelling ze zouden spelen. Op de avond bleek in ieder geval dat ze ons serieus namen. Zo speelde Micha Jans mee die nog niet eerder had meegedaan. Alleen het duel Hondema-Hondema ging niet door vanwege afwezigheid Unitasser Piet Hondema.
In totaal was de rating van de Unitassers 800 punten hoger dan die van ons.

Ik herinnerde me een vorige wedstrijd tegen Unitas waarbij wij moesten wachten op de jeugd. die kregen allemaal lekker Snickers en wij kregen niets. Ik had daarom voor iedereen een snicker meegenomen, ook voor de tegenstanders.
De wedstrijd leek de hele tijd om een gelijkspel te draaien. Moeilijk te voorspellen welke kant het op zou vallen.
Evert was als eerste klaar. Waar het mis ging heb ik niet precies gezien, maar ik begreep dat er teveel dreigingen in de stelling kwamen en dat Evert die niet adequaat kon bestrijden.
Jan was als tweedes klaar en weer met een remise. Hij trof een oude bekende (mede-oudbestuurslid en gerespecteerd tegenstander) die echter gerekend had op Peter. De omslag naar Jan werd niet gemaakt of kon niet gemaakt worden. De partij heeft de remisemarge niet overschreden en toen de partij afgewikkeld werd naar een eindspel met ongelijke lopers werd tot remise besloten.
Terwijl ik bovenstaande partij zat te analyseren kwam Arie met een grote grijns melden dat hij had gewonnen. Middels een offer werd de tegenstander mat gezet. En dat terwijl Arie beslist niet bekend staat als iemand die stukken offert. (1,5 – 1,5)
Daarna moesten we een poos wachten op de volgende uitslagen. Zouden we het halen of zouden we het net niet redden?
Herman Snelders had een ver opgerukte d-pion die hij lang kon verdedigen. Na een grootscheepse ruil bleek de vijandelijke koning dichter bij de pion te staan dan die van Herman. Het kostte uiteindelijk een pion en daarna heeft Herman géén kans meer gekregen.
De andere Herman zorgde er voor dat we weer gelijk kwamen te staan. In een partij met tegengestelde rokades kwam een voor mij ingewikkelde stelling op het bord. Moeilijk in te schatten wie nu als eerste beslissend kan doorstoten. De tegenstander deed volgens mij een verkeerde afwikkeling waarna hij een stuk achter stond. Blunder of gedwongen? In ieder geval een goede partij van Herman. (2,5-2,5)
Willem zorgde voor de 3-3 door remise te spelen. Een knap resultaat als invaller tegen een tegenstander die toch niet voor een kleintje vervaard is.
Bleven er nog twee over. Marcel stond slecht en kwam terecht in een verloren pionneneindspel. Daardoor moest Leo winnen. Dat leek aanvakelijk ook te gebeuren. Tijdens de eerste tijdnoodfase liet hij volgens het publiek een aantal kansen liggen. Kwam twee pionnen achter, kreeg die ook weer terug middels een goede combinatie en haalde vervolgens de tijd met een dubbele toreneindspel met drie pionnen (fgh) tegen twee (h,g). Een simpele remisestelling zult u zeggen, maar Leo moest winnen. Leo speelde dus door en de tegenstandsters liet zich in de tweede tijdnoodfase toch nog het kaas van het brood eten. Leo won de g-pion en zette vervolgens mat.
Marcel verloor vervolgens volgens verwachting.
Een moeizaam behaalde gelijkspel derhalve, waarbij wij gezien het eind niet ongelukkig mochten zijn.
De witspelers (Herman V, Arie en Leo) wonnen, De zwartspelers (Herman S, Evert en Marcel) verloren, terwijl de invallers remise speelden. Dus Jan was de enige zwart-speler die niet verloor en Willem de enige witspeler die niet won.

Advertenties

Eén reactie op “Verzwakt ESG houdt stand tegen Unitas 3.

  1. Bastiaan
    december 6, 2011

    Gefeliciteerd Willem. Weer een goed resultaat van de invallers 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 3, 2011 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: