Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG verslaat Hoogeveen

ESG heeft dinsdagavond Hoogeveen in de kwartfinale van de beker verslagen met 2,5 – 1,5. Dat lijkt krapjes, maar de overwinning is niet echt in gevaar geweest op de altijd aanwezige dreiging van een blunder na. Peter was nog ziek en op de dag zelf moest Herman Snelders zich ook ziek melden. Er werd daarom wederom gestreden met Leo en Jan in het team. Het gevolg was dat beide teams goed aan elkaar gewaagd waren met een miniem elo=voordeeltje voor Hoogeveen.
Leo pakte met wit de opening dynamisch aan, maar het leek op een mislukte opening. Toch kwam hij in een stelling terecht waar herhaling van zetten voor beide spelers de enige oplossing was.

Leo was het eerste klaar


Jan was de volgende met remise. Met zwart moest hij een achterstand in ontwikkeling goed maken. Hij maakte wat valletjes in zijn stelling, maar de tegenstander durfde het terecht niet aan om b.v. te offeren. De toeschouwers zouden het gedaan hebben, maar de speler achter het bord zag het beter. In de analyse bleek ovetuigend zijn bewijs.
Toen bleek dat op de andere twee borden de stelling gunstig waren bood Jan remise aan. De teenstander mocht dit niet aannemen van zijn teamleider. Jan ging toen boven op de rem staan en dat resulteerde in een potremise stelling. gelijke lopers en geen doorgang veld voor de koning. Na zeer veel loperzetten werd tot remise besloten want de 50 zettenregeling hoefde net niet toegepast te worden.

Jan: remise was niet goed, ook niet slecht, maar wel taktisch

Arie was op dat moment bezig zijn plus-pion naar de overkant te spelen in een dubbele toreneindspel. De tegenstander kon met zijn opkomende tijdnood géén goede verdediging vinden. Het leek niet makkelijk te winnen voor Arie, maar deze toonde weer aan dat hij niet voor niets bovenaan in de interne staat. In dit soort stellingen heeft Arie toch wel een zeer vaste hand.

Match-winnaar Arie

Herman Voss stond geweldig tegen Osama. Deze speelt altijd slecht tegen Herman, maar dit keer lag het toch meer aan het goede spel van Herman dat deze gewonnen kwam te staan. Herman speelde zeer aktief, maar an het eind misschien wat te aktief en werd verrast door een torenzet. Gelukkig bleek er een oplossing van het probleem en in de laatste vijf minuten besloot Herman geen risico te nemen en wikkelde af naar eeuwig-schaak waardoor de winst binnen was.

Herman bereidde zich op Osama voor tijdens Tatasteel-toernooi

Hoogeveen 1961 – ESG 1947 1½ – 2½
1. Osama Sadallah z 2080 – Herman Voss w 2001 ½ – ½
2. Christiaan Mol w 1948 – Arie van Wageningen z 2029 0 – 1
3. Jurjen Rooze z 1933 – Leo Roos w 1869 ½ – ½
4. Marten Berghuis w 1882 – Jan van Os z 1889 ½ – ½

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 22, 2012 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: