Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG geflatteerde winst op Unitas 4

ESG heeft maandag met moeite gewonnen van Unitas 4. Werd eerder in het seizoen met flair gelijk gespeeld tegen het derde van Unitas, tegen het vierde ging het flink wat moeizamer. Peter was verhinderd en daarom was super-invaller Jan bereid gevonden om voor de vierde en laatste keer in te vallen. Achteraf een gelukkige keuze.

Nog voor de wedstrijd goed was begonnen was er al twee keer remise aangeboden van de Unitassers op bord 3 en 4. Arie weigerde dat zo vroeg op de avond, maar had dat beter wel kunnen doen. Hij vervolgde namelijk met een grafzet en door zijn ergernis hierover vond hij niet de enige verdediging die nog wat kansjes bood. Arie speelde uiteraard door, maar de remise kwam niet in zicht, integendeel het werd van kwaad tot erger en het verlies was het logische gevolg. Herman Snelders had naar eigen zeggen een pion weggegeven en vond zichzelf slechter staan en nam daarom de remise aan. Een achterstand derhalve en de overige borden gaven nog géén winststellingen te zien.
De overige partijen beschrijf ik zoals ik aan de bar heb gehoord, want mijn eigen partij deed mij de overige partijen uit het oog verliezen.
Marcel was de volgende die zich meldde met een uitslag. Remise tegen een invaller. Leek mij van afstand een terechte remise, maar Marcel zal op meer gehoopt hebben. Evert speelde ook remise na de hele tijd niet zo geweldig te hebben gestaan. Zijn tegenstander kwam echter in tijdnood en daardoor kon Evert ontsnappen en zijn score in ESG-1 verdubbelen. Ook Ruud speelde remise in een partij die alle kanten op had kunnen gaan.
Leo zorgde er voor dat het weer gelijk werd. Ik begreep dat hij een aanval over zich heen liet komen, maar dat hij goed had gezien dat het uiteindelijk gunstig voor hem zou uitpakken. Hierdoor blijft Leo topscoorder met 6,5 uit 8.
Het was nu aan Herman V en Jan om de winst er uit te slepen. Jan speelde een saaie ruilpartij, maar de tegenstander moest winnen en wou dus geen remise. Toen Jan te optimistisch b4 speelde kwam hij zwaar in de verdediging te zitten. Hij kwam een pionnetje achter en dat pionnetje had de beslissing w.s. kunnen brengen voor de tegenstander. Op het beslissende moment werd er niet e2 gespeeld. Ik moet nog bekijken of dat de winst zou opleveren, maar de koningszet die werd gespeeld gaf mij de gelegenheid om die gevaarlijke pion af te stoppen. Het eindspel wat toen volgde was ingewikkeld en gevaarlijk, maar net voldoende voor mij om de stelling te redden. In betere stelling voor mij blunderde de tegenstander ook nog een stuk weg, waarna hij gelijk opgaf.
Herman Voss had de hele partij een Voss-stelling op het bord. Sommigen toeschouwers hadden vertrouwen in Herman zijn stelling, maar anderen vonden dat hij niet zo geweldig stond. Het uiteindelijk oordeel zal Houdini wel geven. In de tijdnoodfase wist Herman zijn stukken net iets beter neer te zetten dat zijn tegenstander. Dit resulteerde in een toreneindspel met een pionnetje meer. Het eindspel werd door Herman zeer vakkundig naar de winst gespeeld. Met 6 uit 8 is Herman de achtervolger van Leo voor de topscoorderspositie.
De derde plaats is nu voor ons, maar dat is vooral een statistische gegeven. De laatste ronde tegen het al gedegradeerde Roden kunnen we misschien nog wat doen aan ons bordpuntentotaal. We kunnen er echter ook voor kiezen om gewoon mooie partijen te spelen want het resultaat is eigenlijk niet meer belangrijk.

ESG (1891) – Unitas 4 (1850) 5-3

1. Voss,J.H.(Herman) 2001 – Poel van de,T.(Taco) 1889 1 – 0
2. Os van,J.C.(Jan) 1889 – Yakinsyah,K.(Kawar) 1946 1 – 0
3. Wageningen van,A.J.H.(Arie) 2029 – Pellikaan,G.(Govert) 1907 0 – 1
4. Snelders,H.(Herman) 1943 – Raad van der,M.(Mario) 1941 ½ – ½
5. Roos,C.L.(Leo) 1869 – Straatman,M.G.G.(Meine) 1821 1 – 0
6. Hondema,E.C.(Evert) 1842 – Sluzewski,F.(Fred) 1943 ½ – ½
7. Winkel,J.R.(Ruud) 1777 – Broekman,R.(Roel) 1669 ½ – ½
8. Struik,M.(Marcel) 1777 – Koops,J.(Johan) 1619 ½ – ½

nagekomen opmerking
Jan stond inderdaad verloren. De geplande verhindering van de promotie (na e2 Lf8 schaak) bleek bij thuisanalyse niet te kloppen omdat promotie tot mat in twee leidde. Dit hoort bij de uitvluggerfase. Gelukkig waren de laatste fouten van mijn tegenstander.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 23, 2012 door in Externe Competitie 1e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: