Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG verslaat Hoogeveen

ESG heeft de eerste ronde gewonnen van Hoogeveen. Op papier een normaal resultaat, ook verdiend, maar het had anders kunnen uitpakken. De esg-ers waren niet allemaal bij de les.
Er werd gespeeld op een zaterdagmiddag, zodat na afloop nog gezamenlijk gegeten kon worden. De band tussen ESG en Hoogeveen is namelijk altijd al bijzonder goed geweest en de eerste twee borden van Hoogeveen hebben bij ESG gespeeld toen we landelijk speelden.
Leo had vooruitgespeeld en u heeft al kunnen lezen dat hij gewonnen heeft, na een aantal keren verloren te hebben gestaan. Het winnen van een gewonnen stelling in tijdnood is echter een vak apart.
De wedstrijd begon wat later dan 1 uur oa doordat iemand de tijdsduur van een wandeling onderschatte, waardoor chauffeur Jan een rondrit door Emmen heeft gemaakt voordat naar Hoogeveen werd gereden. Dat bekomt Jan altijd slecht. Voor de vakantie zorgde een kapotte auto en er achter komen dat je dood bent er voor dat hij snel verloor van de Staunton-speler Hebels. Dit keer ging het niet snel, maar werd het verlies van een pion in de opening niet goed gemaakt. Toen hij later nog een stuk offerde bleek hij een logische zet (logisch want het was de enige zet die mat verhinderde) over het hoofd te hebben gezien. Er kwam nog wel een aanval uit zijn handen, maar het was niet voldoende. Hiermee was de stand weer gelijk.
Herman Snelders wist vlak voor de eerste tijdscontrole ESG weer op voorsprong te zetten. Het leek lang op een remise uit te draaien tot dat Herman een iets betere stelling kreeg. Remise aanbieden mocht niet omdat Herman volgens de oud-teamleider zonder risico op winst kon spelen. Herman speelde dus door en door wat passief spel van de tegenstander kon hij een gewonnen eindspel te bereiken. De winst werd daarna eenvoudig binnen gehaald. Doorspelen wordt soms beloond en zeker dit keer.
Ook Peter Mijnheer wist te winnen. Had steeds het betere van het spel en toen Christiaan middels een afruil hoopte de druk te verminderen maakte Peter zo goed gebruik van de geboden kans dat Christiaan in een verloren pionneneindspel terecht kwam. En dat tikte Peter uiteraard naar winst.
Ruud probeerde van alles, maar de tegenstander wou niet meewerken. Ruud bereikte nog een eindspel met ongelijke lopers maar met betere koning en vooral een vrijpion. Misschien had dit gewonnen kunnen worden, maar dat moet u reporter nog bekijken. Zoals het ging dacht Ruud de pionnen aan de andere kant van het bord te kunnen opeten. Dit lukte echter niet en de eindstand was zoals we dan zeggen Potremise. De stand werd hierdoor 1,5 – 3,5 voor ESG met bij Arie een gewonnen stelling, Bij Evert een remiseachtige stelling en bij Herman Voss begon het onduidelijk te worden.
Arie kwam terecht in een toreneindspel met een pionnetje meer. fgh-pionnen tegen h en a-pion. Hij leek dat makkelijk te kunnen winnen, maar liet een ruil toe van de a-pion tegen zijn g-pion. En dat is natuurlijk remise. Arie probeerde nog veel, maar het lukte niet om de tegenstander tot een fout te verleiden. (2-4)
Evert had weer een ouderwetse aanvalspartij. Materiaal werd geofferd en weer teruggegeven. Een ver opgerukte pion van Evert stichtte verwarring in de vijandelijke stelling. Met moeite en pijn wist de tegenstander het allemaal net te houden en dan wordt de sterke pion een zwakke pion. Die ging er af waardoor er een eindspel ontstond van voor Evert een a en b-pion + witte loper tegen a, b en c-pion en paard voor de tegenstander. De tegenstander speelde het spelletje vervolgens sterk. Offerde zijn paard voor de twee pionnen van Evert. Dat gaf wel een gewonnen stelling, maar toen speelde de tegenstander een iets minder sterke zet en was het plotseling weer remise. En die gaf Evert niet meer uit handen en daarmee werd hij matchwinnaar. De winst was binnen voor ESG (2,5 – 4,5).
Herman Voss was toen nog bezig om een remise te halen uit een verloren eindspel. Herman speelde de opening voortreffelijk en dat resulteerde in een pionwinst en een vastgezette tegenstander. Ik telde al bijna de winst. Herman wist echter geen duidelijk winstplan te vinden en de zoektocht hiernaar kostte teveel tijd. In de eerste tijdnoodfase ging het van pion voor naar pion achter en Osama liet Herman niet meer ontsnappen, hoewel Herman met creatief spel het lang volhield. Hierdoor werd de eindstand 3,5 – 4,5 en is de eerste winst binnen gehaald.
zoals gezegd verdiend, maar het had anders kunnen uitpakken. Geluk bij Leo en Evert en in mindere mate bij Herman S tegenover minder geluk bij Arie, Ruud en Herman Voss. Dat zijn dus zes partijen waarbij de uitslag net zo goed anders had kunnen uitpakken. Nu vallen ze tegen elkaar weg en halen we net de overwinning, maar ze kunnen ook een keer naar één kant vallen. Laten we zorgen dat dat dan onze kant is.
Willen we promoveren dan moeten we de volgende keren wel beter bij de les zijn (althans het merendeel van de teamleden).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 29, 2012 door in Externe Competitie 1e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: