Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

De kop is er af

De eerste ronde van het Univechesstournament zit er al weer op. De site van het toernooi geeft natuurlijk verslagen, maar die verslagen geven weinig weer van de resultaten van onze clubleden. En daar zijn we natuurlijk erg in geïnteresseerd. De eerste die we niet in de uitslagen zullen aantreffen is Evert. Evert is gevraagd om als arbiter op te treden voor de ochtendgroep en daar heeft hij JA op geantwoord. Dat betekent dat we hem elke dag zullen zien, maar dat we niet kunnen berichten over zijn partij.

De hoofdgroep begint zondag en daarom beginnen we bij de ochtendgroep. Hierin spelen drie ESG-ers in mee: Beide Willems (Boontje en Schepers) en Ans Ut (oftewel Hans Hut in de uitspraak van Willem S). Willem B is als twaalfde geplaatst en zou dus eigenlijk moeten winnen. Dat leek ook te lukken, maar een kwaliteitsoffer tegen een aantal pionnen bleek verkeerd uit te pakken. De twee torens van de tegenstander leken sterker dan de toren en loper + pionnen van Willem.

Willem dreigt zijn loper te verliezen. Wat te doen?


Geef je loper weg en speel de pion op.
Wint een toren terug, en eindigt in een remisepionneneindspel.


Willem ontsnapt met een blauw oog. De andere Willem verloor doordat hij door een combinatie mat achter de paaltjes ging. Hoewel Hans nog wel aanwezig was toen uw reporter verscheen, heb ik niet gehoord hoe hij verloren heeft. Meestal wil hij dat iedereen laten zien en vooral hoe hij het beter had kunnen doen. Zal dus wel een regelmatig verlies zijn geweest.
In de Open groep twee ESG-ers; nl Arie van Wageningen en Herman Voss. Arie heeft geen ervaring met toernooi schaken, en wou dat toch eens ondergaan. Herman is natuurlijk een echte toernooitijger. Meestal gaat hij voor de prijzen in de middaggroep maar hij is nu zo sterk geworden dat hij de open groep onveilig mag maken. Beide staan laag op de ratinglijst en krijgen het in de eerste ronden dus voor de kiezen.

Arie in afwachting van Richard Vedder


Arie mocht aantreden tegen een hoofdklasser, namelijk Richard Vedder van En Passant. Richard is één van de oorspronkelijke Bunschoters en was er drie jaar geleden ook bij toen En Passant bij ons op bezoek kwam. Arie stond eerst goed, later wat minder een geraakte tenslotte in een eindspel met ongelijke lopers en één tegen twee pionnen. Helaas ging Arie met zijn loper naar een verkeerd veld. En dan toont de meester zijn kunsten (Richard is Fide Meester). Een bijzonder sneu verlies dus.

Herman tegen FM Wim Heemskerk


Herman kreeg niet veel kansen in zijn partij tegen Wim Heemskerk. En toen Herman eindelijk dacht met het geweldige b6 Wim onder druk te zetten, bleek die zet eigenlijk niks op te leveren. En zonder tegenkansen ga je in de aanval ten onder is een schaakuitspraak en die kwam nu ook uit.

In de middaggroep hebben we de meeste ESG-ers zitten. Jan van Os, Bastiaan van Os, Ruud Winkel en Ton Selten. (totaal dus 10-esg-ers op het toernooi). Door de afwezigheid van Herman en Evert is de als tiende geplaatste Jan onze troef. Van de andere drie wordt verwacht dat ze voor een flink aantal verrassingen kunnen zorgen. Dit kwam er de eerste ronde nog niet geheel uit.

De tegenstander van Jan na de partij en buiten de speelzaal.


Jan heeft het nogal eens in de eerste ronde om op stoom te komen. Dit keer kon hij met wit zijn geliefde koningsaanval ten tonele voeren. De tegenstander offerde van arremoede maar een pion, maar hebzuchtige Jan nam er direkt maar twee. En dat was teveel, vooral omdat ook de aanval gewoon doorging.

Bastiaan bij het begin


Bastiaan keek al snel aan tegen een zwarte stelling die een gatenkaas vormde. Met vlieg en kunstwerk hield de jeugdige tegenstander echter wel stand. Het was zo’n stelling waarin je steeds op zoek bent naar de doodsklap om uit te delen, maar het steeds net niet kan. De stand kreeg echter een grote wending toen Bastiaan een stuk en pion kado gaf. Jeugdspelers nemen graag kadootjes aan. Ook deze. Twee zetten later gaf Bastiaan op.

Ruud tegen oud-lid Johan Scharft (tegenwoordig 1e bord Leek)


Ruud mocht het aan bord 3 opnemen tegen de als derde geplaatste Johan Scharft. Johan heeft jaren KNSB voor ons gespeeld, later bij de Spassky’s maar speelt nu aan het eerste bord van Leek. We kennen Johan als een voorzichtige positionele speler met langzaam tot ontwikkeling komende stellingen. Ook Ruud kan daar wat van dus de verwachting was een lange en zware partij. Nu dat kwam er ook uit. Lang had Ruud een gelijkwaardige stelling, waarbij al vroeg de dames waren geruild. Op een gegeven moment wist Johan tegenspel te krijgen en wist hij een pionnetje te veroveren. Dat werd vervolgens vakkundig naar de overwinning gespeeld.

Ton tegen Ben Poelstra


Als laatste Ton die tegen de bij ons bekende Ben Poelstra van Almelo moest aantreden. Meestal speelt Ben in de Open groep, maar dat ging de laatste jaren niet zo geweldig. Dit jaar probeert hij bij de amateurs wat puntjes te verdienen, maar hij heeft de keuze voornamelijk gemaakt voor de gezelligheid. Ton probeerde lang weerwerk te geven, maar werd met kleine middeltjes opgeknoopt.

Met elkaar geen geweldige ronde voor de ESG-ers, met één winst, één remise en zes verliespartijen. Dat moet morgen beter. Op papier krijgen Hans en Willem S in ieder geval de beste kansen. De overige in de ochtend en middaggroep krijgen op papier ook kansen. Arie en Herman zijn op papier wat zwakker dan hun tegenstander, maar zij krijgen beslist hun kansen. Misschien dat negen uit negen wat overdreven is, maar we gaan er voor.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 19, 2012 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: