Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Vierde ronde

De vierde ronde werd het voor uw verslaggever een deceptie, en dat terwijl het zo mooi begon

Zonnetje en herfstkleuren, 20 graden, echt herfstweer.


U ziet het fantastisch weer met al die mooie gekleurde bomen. Genieten dus. En dat moet nu gebeuren, want na de eerste herfststorm zijn al die bomen kaal. Nu begint uw verslaggever ook al kaal te worden, iets wat 40 jaar geleden begon, en is dus blijkbaar ook al in de herfst van zijn leven aangekomen. Af en toe mooie resultaten zoals vorig seizoen. &5 punten gestegen, maar die raak ik nu weer kwijt. En waardoor? Storm en regenbuien teisteren mijn schaakbord. Mooie plannen, maar niet voldoende doorberekend. Vandaag weer een dieptepunt. Stuk weggegeven en direkt maar opgegeven. Zijn er van die clubgenoten die zeggen dat ik met een stuk minder rustig door kan spelen. “je wint toch wel”. Dat kan misschien zo zijn, maar ik had er geen zin meer in. Kon de humor er wel van inzien, maar het was toch een beetje als een boer met kiespijn.
Enig positief puntje is dat ik verloor van de sympathieke Kees Schrijvers die zoveel voor het schaken doet dat hij wel een meevallertje verdiend. Volgens Kees was de fout het gevolg van ondernemersrisico. Volend jaar maar weer kiezen voor alleen het reporterschap.

Dan maar even zonnen, wordt de rode kleur misschien bruin.


Voor de simpele zielen die zeggen dat de foto is genomen tegen de zon in. U heeft gelijk, maar zonnen doe je niet met de rug in de zon.

Open groep

Herman speelde weer remise


Herman speelde een partij waarin hij twee pionnenstructuurtjes had (a,b,c en f,g,h,) terwijl de tegenstander er drie had (a,b en d,e en g,h). Zoals gebruikelijk in dit soort stellingen probeert zwart met zijn centrumpionnen door te stoten en probeert wit deze pionnen te veroveren. De stelling ging gelijk op en met de paarden en lopers van het bord eindigde de partij uiteindelijk in eeuwig schaak.

Arie heeft nog vertrouwen in de stelling


Arie maakte er een lange partij van 78 zetten van. Een partij waarin niet op een pionnetje meer of minder werd gekeken. Arie offerde een pion, gaf zelfs een tweede pion. Dat waren echter pionnen op a6 en a7. Arie won weer een pion terug, maar bleef een pion achter. Er werden wat pionnen geruild zodat er resteerde een eindspel met T.P en 2pi tegen T, L en pi. Arie offerde zijn loper om het eindspel van Toren en paard tegen toren te krijgen. De tegenstander ging daar niet op in en wist de loper te veroveren. Arie won nog wel het paard, maar het pionneneindspel was gewonnen. De tegenstander won met zijn laatste pion.

Ochtendgroep

Bij gebrek aan een foto van de brilloze Hans een foto van Sytze Faber en Anky Lunenborg. Sytze Faber verloor op tijd in gewonnen stelling


Zit u nog verlegen om een goede reden waarom u uw partij hebt verloren. Dan heeft Hans een goede in de aanbieding, tenminste als uw brildrager bent. Hans zijn bril ging stuk en toen zag hij niets meer. Zonder de focus in zijn bril kon hij zich niet focussen op zijn partij en daarom verloor hij. Kortom ziet u het niet meer zitten, ga dan op uw bril zitten, en verklaar dat u het letterlijk niet meer ziet. Alleen Jan Boer kan deze reden natuurlijk niet opvoeren.
Willem Schepers kreeg eindelijk zijn eerste puntje. Het was echter niet een geweldige partij van Willem. Hij kon weer niet stilzitten en dat heeft Willem wel nodig als hij wil schaken. Ik begreep dat hij vele malen had kunnen verliezen, maar het ging uiteindelijk toch nog goed. Wil hij meer puntjes halen, dan moet hij zich toch wat meer in de hand houden.
Willem Boontje verloor van Fons van Hamond. Dat mag, maar niet zo. Volgens Willem ging het redelijk tot hij een grafzet speelde en direkt kon opgeven. Dat besef (opgeven is het beste) leidde twee zetten later tot opgave. Eén opmerking voor Willem: Een grafzet eindigt de partij direkt. Tenslotte kun je niet in het graf doorspelen, tenminste niet in een toernooizaal.

Willem op de achtergrond kijkt bij andere partijen of er meer van die slimmerds zijn.

Middaggroep

Ton als kopman aan het werk tegen drie-voudig Nederlands kampioene Carla Bruinenberg (1982,83 en 84)


Ton ging er tegenover de voormalige kampioene Carla Bruinenberg goed voor zitten (zoals u op de foto kunt zien). Het begin was hij tevreden over, maar in het middenspel kreeg Carla de betere papieren. Ton had wel een groot tijdsvoordeel en toen de tijd bij Carla begon te dringen ging ze akkoord met remise. Ton kwam daarmee dus goed weg.

Bastiaan met twee borden verder Ruud

Bastiaan kreeg een offer op h4 om zijn oren (tegen de g en h pion). Of dat een terecht offer was werd in de partij niet duidelijk. De tegenstander speelde niet helemaal optimaal. Zo had ik persoonlijk mij g-pion op het bord gehouden om mijn h-pion te ondersteunen. Nu kon Bastiaan op g7 slaan en later op de onderste rijd ook nog de toren op a8 ophalen. En dan heb je veel materiaal over en kun je dus ook veel terugofferen. Dat hoefde Bastiaan niet te doen. De tegenstander bleef op mat spelen, maar dat zat er niet in, zeker niet toen bastiaan zijn zwakke f-pion kon ondersteunen met een loper op e3.

Ruud kwam ook op 50% en eerlijk gezegd weet ik weinig van zijn partij, alleen dat de uitslag in mijn ogen snel duidelijk was.

En over die partij van mij heeft u in de inleiding al kunnen lezen dus ik zal het niet herhalen. Ik volsta met een foto waarop de winnaar te zien is. Toen al glunderend en ik kan me niet voorstellen dat zijn humeur slechter is geworden.

Kees Schrijvers won in 17 zetten van Jan van Os.

Johan Scharft achter in de hoek is mede koploper


Ons oud-lid Johan Scharft is mede koploper (met Ben Poelstra). Ik snap het niet. In mijn tijd ging je voor straf in de hoek, nu heeft Johan zijn best gedaan en moet hij toch in de hoek. Snapt u het?
Ik had Johan graag ontmoet op het schaakbord, maar dan moet ik eerst beter spelen en moet Johan drie partijen verliezen. Kortom het zal dit toernooi niet meer gebeuren en omdat ik in het eerste zit kom ik Leek ook niet tegen. Johan mag dit seizoen tegen ons derde spelen. Ik ging er van uit dat hij wel 100% zou halen, maar in de eerste ronde tegen Staunton 3 kwam hij niet verder dan remise, dus tegen ESG 3 zal het ook wel niks worden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 22, 2012 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: